Om de kaart te kunnen gebruiken heeft Google Maps je toestemming nodig voor het plaatsen van cookies. Deze worden geplaatst om bijvoorbeeld het in- of uitzoomniveau te onthouden en statistieken met betrekking tot het gebruik op te slaan. Bij het laden van de kaart ga je akkoord met Google Map's privacybeleid.
50 Km (± 3:20
) | Noord-Holland | Het weer op de route
0
°C0bft
Het Amsteldiep was een geul en zeegat dat eeuwenlang de overgang vormde tussen de Waddenzee en de Zuiderzee.
Samen met het de stroomgeul van het Ulkediep vormde het Amsteldiep een deel van de Wieringermeer. In de jaren 20 van de vorige eeuw werden de twee stroomgeulen afgesloten door de aanleg van de Amsteldiepdijk. Deze verbond het voormalige eiland Wieringen met het vasteland van Noord-Holland. Tegelijkertijd begon men met het droogmaken van de Wieringermeer. Dit sloot het Amsteldiep volledig af van de zee; hierdoor ontstond het Amstelmeer.
Door de aanleg van de Amsteldiepdijk is een bijzonder gebied ontstaan: de Verzakking. Het gebruik van verkeerdere materialen voor de dijk, heeft ervoor gezorgd dat de dijk is gaan verzakken. Dit heeft de ondergrond naar de zijkanten weggedrukt, waardoor een zandplaat is ontstaan. Door deze verzakking kan er zout water van de Waddenzee het Amstelmeer in stromen. Dit heeft rond de Amsteldiepdijk geleid tot een moerasgebied met zeldzame zilte gras- en rietlanden.
Fietsen123 maakt gebruik van de routeplanner van de Fietsersbond en is niet verantwoordelijk voor tussentijdse wijzigingen in het Nederlandse fietsknooppuntennetwerk.
Meldingen over ontbrekende of beschadigde fietsknooppuntborden kunt u kwijt op de website meldpuntroutes.nl.
Kloppen de nummers van de knooppunten niet? Dan kunt u dat melden bij de Fietsersbond.
Meer informatie over het beheer en het onderhoud van de Nederlandse fietsknooppunten vindt u in dit artikel: Fietsen met knooppunten: soms gaat het mis.