Logo Fietsen123

Routenieuws

Fietsen met knooppunten: soms gaat het mis

Monday 12 June, 2017

Mensen die regelmatig knooppuntenroutes fietsen, hebben het vast weleens meegemaakt: in plaats van het verwachte nummer staat er plotseling een heel ander nummer op het bordje. Of het bordje is verdwenen. Of het pad dat u dacht te moeten volgen, is afgesloten. Wat nu?

Veel fietsers blijken niet te weten waar ze missende knooppuntbordjes of veranderde knooppuntnummers kunnen melden. En dat is niet zo gek, want het Nederlandse fietsknooppuntennetwerk wordt door verschillende instanties beheerd.

Eén fietsknooppuntennetwerk, meerdere beheerders

Als fietser zie je er niets van, want overal in Nederland zien de knooppuntenbordjes er hetzelfde uit. Toch zijn het verschillende instanties die de knooppuntennetwerken beheren. En omdat elke instantie eigen afspraken over het onderhoud van de routes én de bewegwijzering heeft, ontstaan er weleens onduidelijkheden.

Help, het bordje is weg!

Alweer een aantal jaar geleden heeft Fietsplatform, coördinatiepunt voor het recreatief fietsen in Nederland, de website Meldpunt Routes voor het melden van problemen met fietsknooppunten in het leven geroepen. Meldingen die op Meldpunt Routes binnenkomen, gaan automatisch door naar de juiste instantie. Daarna is die instantie verantwoordelijk voor de verwerking van de melding en het oplossen van het probleem. Op het moment dat u via Meldpunt Routes een melding doet, ontvangt u een e-mail waarin ook de contactgegevens van die instantie staan vermeld. Constateert u dat het door u gemelde probleem niet wordt opgelost, kunt u rechtstreeks in contact treden met deze instantie.

Help, de nummers kloppen niet!

Iedere aanbieder van fietsknooppuntenroutes is voor het actuele overzicht van alle knooppunten afhankelijk van de verschillende beheerders. Zo kan het dus gebeuren dat een beheerder ergens een knooppunt heeft toegevoegd, terwijl de makers van de fietsknooppuntenroutes daar nog niet van op de hoogte is. De website Fietsen123 bijvoorbeeld maakt gebruik van de routeplanner van de Fietsersbond. De Fietsersbond probeert zo actueel mogelijk te zijn met de knooppunten, maar 100 procent actueel is bijna onmogelijk. Via het meldformulier van de Fietsersbond kunt u fouten in de fietsrouteplanner en fietsroutes melden.