Logo Fietsen123

Dossier: Fietsverzekeringen

Is mijn fiets verzekerd bij de inboedelverzekering?

Sunday 12 February, 2023

In Nederland worden veel fietsen gestolen, ook in en om het huis. Gelukkig zijn er altijd nog verzekeringen. Maar wordt diefstal van je fiets eigenlijk wel gedekt door je inboedelverzekering?

Je fiets verzekeren

Het is altijd verstandig om te controleren of iets wel of niet onder een verzekering valt. Daarmee voorkom je vervelende en kostbare verrassingen naderhand. Dat geldt ook voor je fiets, of dat nou een e-bike is of een eenvoudige stadsfiets.

Voor het dekken van diefstal als je fiets niet in of bij je huis staat, ben je altijd afhankelijk van een aparte fietsverzekering. Daarover lees je meer op Fietsverzekeringen | Fietsen123

Gaat het om een fiets die bij je thuis staat, dan kun je meestal aanspraak maken op de inboedelverzekering bij je woning. Daar zit wel een maar aan vast in de vorm van de voorwaarden.

Binnenshuis

De meeste, maar niet alle, inboedelverzekeringen dekken de diefstal van een fiets in je huis. Het is dan ook altijd verstandig om te controleren in de polis van je huidige verzekering of fietsen wel of niet gedekt worden.

Staan fietsen vermeld in de polis, dan ben je er nog niet. Een inboedelverzekering heet niet voor niets inboedel. Het gaat hierbij om meubels, elektronica en andere zaken in huis. Daarbij hoort overigens ook een schuur of garage. Stond de gestolen fiets binnen, dan wordt de diefstal gedekt door de inboedelverzekering. Maar stond de fiets buitenshuis, dan valt hij er gewoonlijk niet onder. Als je fiets uit de berging of andere ruimte bij je appartementencomplex of flat wordt gestolen, dan valt dit meestal onder de inboedelverzekering.

Bij alle diefstallocaties geldt wel dat er duidelijke sporen van inbraak moeten zijn, zoals een opengebroken deur, om vergoeding via de inboedelverzekering te krijgen.

Buitenshuis

Heb je een fietsverzekering, dan is je fiets ook verzekerd bij diefstal buitenshuis, zoals uit je tuin of vanaf de oprit. Bij fietsverzekeringen is er wel een extra voorwaarde voor vergoeding: je fiets moet een door de verzekeraar erkend ART slot hebben: Stichting ART – Blijf dieven een stap voor. Ook moet je na de diefstal van je fiets de sleutels kunnen laten zien, waarbij er minstens een sporen van gebruik moet hebben.

Na de diefstal

Als je rijwiel gestolen is, moet je eerst officieel aangifte doen bij de politie. Dat kan tegenwoordig vaak online. Daarna neem je zo snel mogelijk contact op met je verzekeraar. Als je fiets gedekt wordt door een inboedelverzekering en een fietsverzekering kun je op zich zelf kiezen waar je die claimt. Dit is overigens wel afhankelijk van de verzekeringsvoorwaarden.

Hou er rekening mee dat de vergoeding bij een fietsverzekering vaak hoger is dan bij een inboedelverzekering, omdat voor een langere periode de nieuwwaarde en niet de dagwaarde wordt uitgekeerd.

Bron: ANWB

Door: Alex Wit


Gerelateerde artikelen

Nieuws

Doe mee aan de verkiezing voor de Fietsprovincie van het Jaar!

Stem ook en maak kans op één van de tien tijdschriftpakketten! Wordt het opnieuw Gelderland, of gaat Drenthe er dit jaar met de eer vandoor? En wat is wat jou betreft de belangrijkste eis w…

Advertorial

Accu en motor: het gaat om de perfecte combinatie

Een e-bike is pas goed als de accu een grote actieradius heeft. En die motor, die moet natuurlijk ook een flink vermogen hebben. Toch? Of ligt het toch net even anders? De keuze in e-bikes …

Nieuws

Mobiele ouderen kwetsbaarder in het verkeer

Steeds meer ouderen blijven langer mobiel en actief. Mede door de komst van de elektrische fiets is het aantal oudere fietsers enorm toegenomen. Daarnaast worden ook nog eens meer kilometer…

Nieuws

Wanneer is het nodig je fiets te verzekeren?

Bij een nieuwe fiets krijg je vaak een ver­zekering aangeboden. Wanneer heeft het zin om je fiets te verzekeren? Een gewone fiets of e-bike hoef je niet te verzekeren, maar het mag ­uiteraa…

Nieuws

Fietsen naar Santiago de Compostela: Pech onderweg

Een band plakken, daar draait u uw hand vast niet voor om. Maar hoe zit dat met andere fietsreparaties? En welke reparaties moet u eigenlijk onder de knie hebben? Moet er nog wat speciaal g…