Logo Fietsen123

Dossier

Fietsverzekeringen

In Nederland wordt jaarlijks ongeveer 100.000 keer aangifte gedaan van fietsdiefstal, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek en het Centrum Fietsdiefstal. De Stichting Aanpak van Voertuigdiefstallen stelt echter dat dit nog maar het topje van de ijsberg is: in slechts 30 procent van het totale aantal fietsdiefstalgevallen wordt aangifte gedaan.

Is verzekeren nodig?

Het is dé ongeschreven regel in verzekeringsland: verzeker alleen de zaken waarvan je het risico niet kunt dragen. Voor je een verzekering afsluit, moet je je dus eerst afvragen of je bij diefstal met gemak een nieuwe fiets kunt betalen of niet. Is dat niet het geval, dan is een verzekering aan te raden.
Daarnaast speelt ook het risico op diefstal een rol. Als je in een drukke stad woont waar je minder mogelijkheden hebt om je fiets veilig te stallen, dan is het logischer om een fietsverzekering af te sluiten dan wanneer je in een rustige streek woont en je een omheinde tuin en een schuur hebt. Wat je verder in je overweging moet meenemen, is de prijs van je fiets. Het is natuurlijk veel logischer om een dure e-bike te verzekeren dan een tweedehands aangeschafte fiets.

Meerdere aanbieders

Net als bijvoorbeeld auto- of zorgverzekeringen, zijn er meerdere aanbieders die uiteraard ook andere tarieven en voorwaarden hanteren. De premies kunnen per regio verschillen, waarbij de grote steden met een verhoogd risico duurder zijn dan rustige gebieden. Veder is er een verschil in de manier van uitbetalen. Als je ervoor kiest om een verzekering af te sluiten via je rijwielhandelaar - wat overigens niet de beste aanbieding voor jou hoeft te zijn – dan krijg je meestal een nieuwe fiets, terwijl je bij zelf afgesloten polissen vaak het bedrag uitgekeerd krijgt.

Verschillende vormen van fietsverzekeringen

Er zijn verschillende mogelijkheden om je fiets te verzekeren. Er wordt onderscheid gemaakt tussen de volgend vormen:

Aflopende verzekering
Bij deze vorm van verzekeren betaal je in één keer de volledige premie en ben je voor bijvoorbeeld drie tot vijf jaar verzekerd. Bij diefstal krijg je in de meeste gevallen het teveel aan betaalde premie terug.

Doorlopende verzekering
Deze vorm van verzekeren kent een premie die maandelijks of per half jaar wordt afgeschreven van je rekening. Het voordeel hiervan is dat je geen premie kwijt bent als de fiets al in de beginperiode wordt gestolen.

Volledig casco
Een volledig cascoverzekering verzekert ook schade bij brand, vallen en aanrijdingen. Belangrijk om hierbij te vermelden, is het feit dat er bij volledig casco vaak sprake is van een eigen risico.

Een goed slot

Als je een fietsverzekering wilt afsluiten, dan zal je een slot moeten kopen met een ART-certificaat. In het geval van diefstal moet je twee sleutels kunnen tonen aan de verzekeraar, waarvan er een gebruikssporen moet hebben. Het is dus ook belangrijk dat de verzekeraar bekend is met het merk van je slot en de sleutelnummers.

Bron: Consumentenbond


Page

Beeld bij Je fiets beveiligen

Je fiets beveiligen

5 tips Het is natuurlijk ontzettend vervelend als je fiets wordt gestolen, maar gezien het grote aantal fietsdiefstallen dat jaarlijks in Nederland wordt gepleegd, is de kans groot dat het je een keer overkomt. Een fietsverzekering is dan …

Nieuws

Beeld bij Is mijn fiets verzekerd bij de inboedelverzekering?

Is mijn fiets verzekerd bij de inboedelverzekering?

In Nederland worden veel fietsen gestolen, ook in en om het huis. Gelukkig zijn er altijd nog verzekeringen. Maar wordt diefstal van je fiets eigenlijk wel gedekt door je inboedelverzekering? Je fiets verzekeren Het is altijd verstandig…