Logo Fietsen123

Dossier: Alles over de e-bike

Goedkopere e-bikes door grote voorraden

Saturday 11 November, 2023

Als je al een e-bike wilde kopen, is dit een goede tijd. Al een poosje zijn de voorraden met e-bikes te groot, zodat veel aanbieders ze verkopen met een extra korting van soms wel 10%.

Te weinig voorraad

Tijdens de coronatijd ontstond er een groot tekort aan fietsonderdelen. Die werden tijdelijk niet meer gefabriceerd en aangevoerd, met als gevolg dat fabrikanten onvoldoende fietsen in elkaar konden zetten. Tegelijkertijd bracht corona door de anderhalve-meter-samenleving een onverwacht grote vraag naar fietsen met zich mee. Op de tweewieler eropuit gaan bood een gezonde manier om actief te blijven. Vooral e-bikes waren daarbij populair. Zie ook Files in de fietswinkels

Te veel voorraad

Inmiddels is de situatie bijna helemaal omgedraaid. Toen de onderdelenaanvoer weer op gang kwam, volgde er een inhaalslag door fabrikanten en winkeliers om weer voldoende fietsen in voorraad te krijgen. Dat lukte, maar je zou kunnen zeggen dat het doel wat voorbij werd geschoten.

Door verschillende omstandigheden nam de vraag naar e-bikes in 2023 opeens juist af. De flink toegenomen inflatie speelde daarbij een rol, maar ook het weer. De natte en koude lente zorgde er bijvoorbeeld voor dat het fietsseizoen zeker zes weken later dan normaal pas op gang kwam. Het gevolg is nu een te grote voorraad aan e-bikes die niet verkocht worden. Tegelijkertijd komen er ook nieuwere modellen fietsen op de markt, zodat de voorraad nog meer uitdijt.

Flinke kortingen

Leveranciers en winkeliers zijn nooit blij met te grote voorraden. Ze zitten niet alleen in de weg maar kosten ook geld. Dit is dan ook de reden dat een aantal fietsleveranciers de prijzen van e-bikes hebben verlaagd. Het gaat dan vooral om modellen waarvan een nieuwere versie op de markt is verschenen of wat minder populaire e-bikes. Dit constateerde het Financieel Dagblad bij een onderzoek in augustus dit jaar.

Omdat het nog wel een jaar kan duren voordat de voorraadsituatie weer enigszins in balans is, kun je voorlopig allerlei merken en typen e-bikes met korting kopen. Die korting kan oplopen tot wel 10%, wat je als klant €200 tot zelfs €400 kan schelen. Het gaat hierbij om bekende merken als Sparta, Batavus, KOGA en Cortina. Een uitzondering zijn de e-bikes van Gazelle. In tegenstelling tot andere fabrikanten biedt Gazelle geen kortingen aan. Dit omdat volgens het bedrijf er tijdens het tekort aan e-bikes geen prijsverhoging was doorgevoerd en de voorraden wel op een gezond niveau zitten.

Een e-bike kopen

Wil je meer weten over een e-bike kopen? Kijk dan eens bij de volgende artikelen:

Een elektrische fiets kopen: waar moet je op letten?

Een nieuwe fiets of e-bike kopen: hier moet je op letten

E-bike kopen? 5 tips om rekening mee te houden

Bron: Financieel Dagblad

Nieuwsfiets.nu