Logo Fietsen123

Nieuws

Een elektrische fiets kopen: waar moet je op letten?

Wednesday 6 April, 2022

Nederland is een fietsland en elektrische fietsen worden steeds populairder. Heb je nog geen elektrische fiets maar overweeg je om er een te kopen? Dit is waar je op moet letten.

Het aanbod van de elektrische fietsen is groot en wordt steeds groter. Naast de bekende merken die e-bikes aanbieden zijn er ook steeds meer nieuwe fietsmerken die zich goed positioneren op de markt. Dit zorgt voor veel diversiteit in het aanbod en maakt het lastig om de goede te kiezen. Wij helpen je op weg bij je keuze en hebben belangrijke punten op een rij gezet.

Waarvoor gebruik je de fiets?

Wil je er flinke fietsroutes mee afleggen of wil je ermee naar je werk? Daar zit een verschil in. Voor fietsroutes is een sportieve fiets de beste keuze, dit hoeft niet als je er alleen mee naar je werk fietst. Houd hier rekening mee. Het is namelijk niet de bedoeling dat je een sportieve fiets aanpast en het zadel heel laag zet. Sportieve fietsen zijn er namelijk voor gemaakt om het lichaamsgewicht deels op de voorkant van de fiets te laten rusten. Wanneer je het zadel lager zet rust het gewicht vooral daar op wat gevaarlijk kan zijn met de snelheid van een e-bike.

De accu

Dit is een prijsbepalend onderdeel van de fiets. Hoe langer de accu meegaat, hoe duurder de e-bike. Wanneer je dus alleen naar je werk fiets met de e-bike is zo’n dure accu niet nodig. Als je er langere fietsroutes mee wilt fietsen of mee op fietsvakantie wilt gaan, is dit zeker wel een must en heb je niet genoeg aan de goedkopere accu.

Andere onderdelen

Een e-bike is zwaarder en gaat sneller dan een gewone fiets. Bredere en goede banden zijn daarom wel noodzakelijk maar dan hoeft er geen verende voorvork op de fiets te zitten. Wat wel belangrijk is, zijn de remmen. Omdat je vaak sneller fietst en soms ook onverwachts meer snelheid maakt, zijn goede remmen erg belangrijk om ongelukken te voorkomen.

Versnellingen en ondersteuningsstanden

De verschillende standen die sommige e-bikes hebben zoals eco, normaal en high zijn niet echt nodig als je de fiets alleen gebruikt om naar je werk te gaan of om door de stad te fietsen. Deze opties maken de fiets een stuk duurder. Ook voor de versnellingen geldt dit. Een fiets met een minimum aantal versnellingen is voldoende omdat de fiets al automatische aandrijving geeft.

Testrit

Het is sowieso raadzaam om naar de winkel te gaan voor je een e-bike aanschaft. Dan kun je eerst een testrit maken en weet je zeker dat je een fiets koopt die bij je past.

Wel of geen helm?

Het is en blijft een discussie: de fietshelm. Niemand in Nederland is verplicht om een fietshelm te dragen behalve als je fietst op een snelle e-bike: een speed pedelec. Toch gebeuren er nog steeds veel ongelukken met de e-bike. Zeker als je een beginner bent raden wij het gebruik van een helm aan.

Bron: Volkskrant


Gerelateerde artikelen

Nieuws

Friesland en Zeeland beste fietsprovincies van Nederland

In de tweejaarlijkse Kwaliteitsmonitor van het Fietsplatform zijn Friesland en Zeeland naar voren gekomen als de fietsregio’s van 2019. Maar ook de meeste andere provincies doen het goed. J…

Nieuws

Drie factoren die van invloed zijn op de actieradius van je e-bike

Bij de aankoop van een e-bike let je ongetwijfeld op de actieradius van de fiets. Voor veel fietsers is de teleurstelling dan ook groot als een fiets de genoemde actieradius niet haalt. Dat…

Nieuws

'Houd nog méér afstand tijdens fietsen'

Veel mensen gaan in deze tijden van het coronavirus graag fietsen, wandelen of joggen. Tijdens deze populaire activiteiten kun je alleen beter méér dan 1,5 meter afstand van andere sporters…

Nieuws

BOVAG: ‘Breng de speed pedelec terug naar het fietspad’

De verkoop van elektrische fietsen neemt toe, maar de speed pedelec blijft achter. Volgens BOVAG en RDC komt dit door te strenge regels. Het aantal verkochte speed pedelecs is de laatste ja…

Nieuws

Winnaars Fiets van het Jaar 2017

Vanmorgen heeft de RAI Vereniging de winnaars van de verkiezingen Fiets van het Jaar 2017, E-bike van het Jaar 2017 en Speed e-bike (speed pedelec) van het Jaar 2017 bekendgemaakt. Fiets va…