Logo Fietsen123

Nieuws

Een elektrische fiets kopen: waar moet je op letten?

donderdag 1 juli, 2021

Nederland is een fietsland en elektrische fietsen worden steeds populairder. Heb je nog geen elektrische fiets maar overweeg je om er een te kopen? Dit is waar je op moet letten.

Het aanbod van de elektrische fietsen is groot en wordt steeds groter. Naast de bekende merken die e-bikes aanbieden zijn er ook steeds meer nieuwe fietsmerken die zich goed positioneren op de markt. Dit zorgt voor veel diversiteit in het aanbod en maakt het lastig om de goede te kiezen. Wij helpen je op weg bij je keuze en hebben belangrijke punten op een rij gezet.

Waarvoor gebruik je de fiets?
Wil je er flinke fietsroutes mee afleggen of wil je ermee naar je werk? Daar zit een verschil in. Voor fietsroutes is een sportieve fiets de beste keuze, dit hoeft niet als je er alleen mee naar je werk fietst. Houd hier rekening mee. Het is namelijk niet de bedoeling dat je een sportieve fiets aanpast en het zadel heel laag zet. Sportieve fietsen zijn er namelijk voor gemaakt om het lichaamsgewicht deels op de voorkant van de fiets te laten rusten. Wanneer je het zadel lager zet rust het gewicht vooral daar op wat gevaarlijk kan zijn met de snelheid van een e-bike.

De accu
Dit is een prijsbepalend onderdeel van de fiets. Hoe langer de accu meegaat, hoe duurder de e-bike. Wanneer je dus alleen naar je werk fiets met de e-bike is zo’n dure accu niet nodig. Als je er langere fietsroutes mee wilt fietsen of mee op fietsvakantie wilt gaan, is dit zeker wel een must en heb je niet genoeg aan de goedkopere accu.

Andere onderdelen
Een e-bike is zwaarder en gaat sneller dan een gewone fiets. Bredere en goede banden zijn daarom wel noodzakelijk maar dan hoeft er geen verende voorvork op de fiets te zitten. Wat wel belangrijk is, zijn de remmen. Omdat je vaak sneller fietst en soms ook onverwachts meer snelheid maakt, zijn goede remmen erg belangrijk om ongelukken te voorkomen.

Versnellingen en ondersteuningsstanden
De verschillende standen die sommige e-bikes hebben zoals eco, normaal en high zijn niet echt nodig als je de fiets alleen gebruikt om naar je werk te gaan of om door de stad te fietsen. Deze opties maken de fiets een stuk duurder. Ook voor de versnellingen geldt dit. Een fiets met een minimum aantal versnellingen is voldoende omdat de fiets al automatische aandrijving geeft.

Testrit
Het is sowieso raadzaam om naar de winkel te gaan voor je een e-bike aanschaft. Dan kun je eerst een testrit maken en weet je zeker dat je een fiets koopt die bij je past.

Wel of geen helm?
Het is en blijft een discussie: de fietshelm. Niemand in Nederland is verplicht om een fietshelm te dragen behalve als je fietst op een snelle e-bike: een speed pedelec. Toch gebeuren er nog steeds veel ongelukken met de e-bike. Zeker als je een beginner bent raden wij het gebruik van een helm aan.

Bron: Volkskrant


Gerelateerde artikelen

Nieuws

Dreigend tekort van 60.000 fietsparkeerplekken bij stations

Het tekort aan fietsparkeerplekken loopt de komende jaren flink op. Mogelijk zelfs tot 60.000 plekken. Het lukt de overheid niet het enorme tekort aan fietsenrekken en -stallingen bij de st…

Nieuws

Minder boetes voor fietsen zonder licht

Vorig jaar zijn er in totaal 25.733 fietsers bekeurd voor het rijden zonder licht. Dat is een flinke daling ten op zichte van het jaar daarvoor, toen werden er nog 44.372 boetes uitgeschrev…

Nieuws

Najaar op Texel

Het najaar is voor veel mensen misschien een periode waarbij niet gedacht wordt aan een binnenlandse vakantie. Het tegendeel is echter waar. Het najaar op Texel is bij uitstek het seizoen v…

Nieuws

Fietsen naar Santiago de Compostela: De voorbereiding

Een goede voorbereiding is het halve werk; het klinkt cliché, maar clichés zijn er niet voor niets. Fietsen naar Santiago de Compostela betekent dat u per dag zo’n 70 kilometer in het zadel…

Nieuws

Twee fietsroutes: Nationaal Park De Maasduinen en De Historie van Zeeuws-Vlaanderen

We hebben twee mooie routes geselecteerd. De eerste neemt je mee langs de langste rivierduingordel van Nederland: Nationaal Park Maasduinen. De tweede route laat je kennismaken met een rela…