Logo Fietsen123

Nieuws

Een nieuwe fiets of e-bike kopen: hier moet je op letten

woensdag 29 mei, 2019

Bij de aankoop van een nieuwe fiets of e-bike komt een hoop kijken. Maar wat is nu het belangrijkst? We helpen je op weg met deze kooptips.

Kooptips gewone fiets

Fietsen zijn er in alle soorten en maten. Dus hoe kies je de beste fiets, en wat is het juiste formaat? De volgende uitgangspunten gelden ook voor de aankoop van een e-bike.

Gebruik

Waarvoor ga je de nieuwe fiets gebruiken? Vooral voor de boodschappen? Of meer voor lange, recreatieve tochten en fietsvakanties? In de winkel heb je de keuze uit:

  • Stadsfiets: Korte afstanden voor woon-werkverkeer en boodschappen.
  • Hybride fiets: Recreatief gebruik op zowel korte als lange afstand.
  • Toerfiets: Lange recreatieve fietstochten en fietsvakanties.

Welke framemaat?

De juiste framemaat is essentieel voor een comfortabele fietstocht. Zit je op een te grote of te kleine fiets, dan komen daar vroeg of laat problemen van. Om de goede framemaat te berekenen, meet je de binnenbeenlengte op en vermenigvuldigt deze met 0,68. Zit je tussen twee framematen in? Kies dan voor de kleinste van de twee.

Welke versnelling?

Kies je een fiets met een derailleur of naafversnelling?

  • Een derailleur heeft doorgaans meer standen en je kunt hem superlicht afstellen. Maar ze vragen meer onderhoud en je hebt vaak een (deels) open kettingkast.
  • Een naafversnelling trapt op de lage standen zwaarder, maar is veel onderhoudsvriendelijker. Probeer een inschatting te maken van de hoeveelheid versnellingen die je nodig denkt te hebben.

Kooptips e-bike

Bij de aankoop van een e-bike moet je op meer zaken letten dan bij een gewone fiets.

Accucapaciteit?

Bedenk van tevoren waarvoor je de e­bike wilt gebruiken. Als je langere afstanden wilt fietsen, kies dan voor een e-bike met een grote accucapaciteit. Voor kleinere afstanden kun je geld besparen door te kiezen voor een e­bike met een minder grote accucapaciteit.

Gewicht?

De meeste e-bikes wegen tussen de 25 en 30 kilo. Als je beperkte ruimte hebt, niet zwaar kunt tillen of de fiets regelmatig met een fietsendrager wilt vervoeren, dan kun je het best een kleiner of lichter model nemen van zo’n 22 à 23 kilo.

Motorpositie: voor, midden of achter?

  • Goedkoop: e-bikes met een voorwielmotor zijn vaak het goedkoopst en doorgaans erg robuust. Wel stuurt de fiets zwaarder en voelt het alsof je vooruit getrokken wordt.
  • Krachtig: een middenmotor zorgt voor een optimale gewichtsverdeling van de fiets en biedt een krachtige, natuurlijk aanvoelende ondersteuning, maar heeft als nadeel dat hij duurder is en meer geluid maakt.
  • Stil: een achterwielmotor is het stilst en geeft het meest natuurlijke fietsgevoel, maar kan minder kracht geven dan een middenmotor. Ook is een achterwielmotor meestal alleen te combineren met een derailleurversnelling.

Kracht- of rotatiesensor?

  • Een krachtsensor geeft alleen ondersteuning als je zelf kracht op de pedalen zet. Deze manier van ondersteuning voelt dan ook erg natuurlijk aan. Nadeel is de hoge prijs.
  • Een rotatiesensor is goedkoper en geeft ook veel ondersteuning als je zelf weinig kracht zet. Dat maakt zacht trappen en toch hard gaan mogelijk. Maar bij een rotatiesensor voel je soms een start- en stopvertraging.

Hoe ver?

Fabrikanten van een e-bike geven altijd een actieradius op: hoe ver je met een volle accu zou moeten komen. Houd er rekening mee dat deze onder ideale omstandigheden is bepaald en dat er veel factoren zijn – waaronder gewicht, wegdek en weer – die de actieradius beïnvloeden. Meestal is die een stuk lager.

Bron: Plus Magazine


Gerelateerde artikelen

Nieuws

1 op 75 fietsers raakt ooit zwaargewond of sterft in een verkeersongeval

In België onderzocht: bejaarden en jongeren lopen het grootste risico om zwaargewond te raken of te sterven in een verkeersongeval. Hun risico is liefst tien keer hoger dan dat van een…

Nieuws

Drie mooie knooppuntenroutes in Limburg

Deze drie fietsroutes via het knooppuntennetwerk in Limburg bieden een afwisselende omgeving, waarvan er twee zelfs aangewezen zijn als Nationaal Park. U fietst door Nationaal Park De Groot…

Nieuws

Fietsen naar Santiago de Compostela: zo doe je dat!

Santiago de Compostela is het beroemdste bedevaartsoord van de wereld. Jaarlijks trekken honderdduizenden gelovigen naar de Galicische hoofdstad om het graf van de apostel Jacobus te bezoek…

Nieuws

Ervaring met de Batavus Milano elektrische fiets?

Heeft u een Batavus Milano? Wij zijn erg benieuwd naar uw praktijkervaring met deze fiets. Lees de beoordelingen van anderen of plaats uw eigen beoordeling om anderen van dienst te kunnen z…

Nieuws

Op de fiets.... 50 km door de Kanaaltunnel!

Niemand heeft ooit nog de 50 kilometer tussen Groot Britannië en Frankrijk gefietst, tot 1 juni 2014. Chris Froome werd de eerste man die op de fiets door de Eurotunnel mocht fietsen. …