Logo Fietsen123

Blog

Bert blogt: Drie routes tussen Brabant en Limburg

donderdag 13 juli, 2017

Vorige week verbleven we in Helmond en we hebben natuurlijk de gelegenheid benut om daar in de buurt wat fietsroutes te verkennen. De omgeving bleek prachtig. Mooie open landschappen, heide, bossen, kanalen, landhuizen, prima fietswegen, stille dorpjes en aardige mensen.

We wilden graag een zo compleet mogelijk beeld krijgen van de mogelijkheden in het grensgebied tussen Brabant en Limburg. Daarom hebben we gekozen voor drie heel verschillende routes.

Route 1: de Strabrechtse Heideroute (28 km)

Het officiële startpunt van de route (99) ligt op een plek waar je niet kan parkeren. Een beter startpunt is knooppunt 91, bij de imposante kerk in het centrum van Lierop. Daar is genoeg parkeergelegenheid en er zijn gezellige terrassen om bij terugkomst de dorst te lessen.

Voor de liefhebbers van drassig moerasland, vennen en uitgestrekte heidevelden valt er op deze route veel te genieten, zelfs als de heide zelf nog niet in bloei staat. Prima wegen ook, maar op de heide is het fietspad onverhard met hier en daar wat rul zand. Daar moet je je stuur goed vasthouden.

Tussen Someren en Mierlo heb je weing beschutting tegen de wind, maar bij Mierlo wordt het terrein bosrijker. Als je Mierlo uitrijdt richting Lierop, zie je aan je rechterhand de Asperge Hof (http://www.aspergehofhuijbers.nl/) met een mooi gesorteerde boerderijwinkel en een gezellig terras op de eerste verdieping.

Erg leuke tocht.

Route 2: Peelroute (31 km)

Ook bij deze route geen mogelijkheid tot parkeren bij het aangegeven startpunt (38). Dit kun je op twee manieren oplossen. Je kunt keren en een stukje terug naar America om daar de auto te stallen, of je begint bij knooppunt 26. Daar is een ruim parkeerterrein.

Het stuk tussen America en Helenaveen is open land met goed bereidbare wegen. Langs het Peelmoeras rijd je op een vrijliggend fietspad naar Helenaveen. Helaas is het wegdek tussen Helenaveen en Griendtsveen bar slecht, maar gelukkig kun je een groot deel van dit prachtige traject op het prima begaanbare fietspad aan de overkant fietsen. Daar rijd je langs een dromerig kanaal tussen een bonte verzameling veldbloemen en bijbehorend zoemend vliegspul.

Ik schreef al eerder in mijn blog over de Freedom Ride dat ik bijzonder gecharmeerd ben van deze streek en met name het turfwingebied waar je overal nog sporen van kunt terugzien. Het landschap doet mij denken aan de Hollandsekade langs de Meie bij de Nieuwkoopse Plassen. Overigens hebben we onze route iets langer gemaakt door vanaf knooppunt 42 eerst naar 41 te fietsen. Dwars door het bos en erg leuk.

Route 3: Grensoverschrijdend rondje om de Maas (28 km)

Nadat je de pittige klim tegen de brug van Echt hebt overleefd, rijd je via de dijk bij Ohé en Laak naar een klein fietspontje. Aan de overkant bij hotel De Spaenjerd (22) zet men niet alleen koffie en over, maar heb je vanaf de hoge dijk ook een prachtig uitzicht over de rivier.

We hadden gehoopt dat deze route ons grotendeels langs de Maas en de Maasplassen zou voeren. Wij vonden het jammer dat je vanaf Geistingen van de rivier echter weinig meer ziet tot aan Wessem.

Na Wessem (42) zijn we niet teruggegaan richting Echt, maar rechtdoor gereden naar knooppunt 35 om daar over te steken naar 84 en dan via allerlei bruggen en sluizen bij knooppunt 36 in Linne uit te komen. Vanaf 36 wilden we via 37 en 11 naar knooppunt 10 in Maasbracht. Dat ging echter moeilijk omdat wij na het uitrijden van Linne geen bordjes met 37 meer zagen. Het is hoe dan ook een interessante route die veel te bieden heeft. En waar je zelf ook veel mee kan variëren.

Al met al drie routes die voor iedereen wat te bieden hebben en die de kennismaking met dit gebied heel aangenaam maken. Wij komen terug, dat is zeker.

Tekst & Beeld: Bert Vester

Over Bert Vester

Bouwjaar 1954, woont met vrouw Margaret in een dijkhuis in de Haarlemmermeer. Fotografeert sinds zijn 16e en stapte in 2010 om gezondheidsredenen om de fiets. Toen hij eind 2011 een hybride trekking/racefiets aanschafte, greep het fietsvirus hem bij de kladden. Sindsdien trapte hij al bijna 30.000 km in binnen- en buitenland weg, waarbij hij met schade en schande steeds wijzer werd. Een gepassioneerd verteller die anderen graag laat profiteren van zijn fietservaringen, zijn fietsmiskleunen en - vooral! - zijn fietsgeluk.


Gerelateerde artikelen

Nieuws

Fietsen naar Santiago de Compostela: Verblijf onderweg

Onderweg naar Santigao de Compostella is het scala aan overnachtingsmogelijkheden groot. Je keuzes hangen geheel en al af van hoe je wilt reizen en hoeveel geld je eraan uit wilt geven. Kam…

Nieuws

De fiets van de toekomst

Fietsen zijn er in alle soorten en maten. Als je langs de gemiddelde fietsenstalling bij een station loopt, zie je alles voorbij komen: van oude roestige wrakken tot prachtige nieuwe fietse…

Nieuws

Zo kunt u veilig blijven rijden

Oudere verkeersdeelnemers hebben jarenlange ervaring in het verkeer. Wel zijn er intussen verkeersregels veranderd, situaties aangepast en is het vooral drukker op de weg. Daarbij ziet men …

Nieuws

Kabinet wil 200.000 forenzen op de fiets

Het kabinet wil ruim 200.000 forenzen stimuleren om vaker met de fiets naar het werk te gaan. Hiervoor wordt ongeveer 100 miljoen euro uitgetrokken. Dit heeft staatssecretaris Stientje van …

Nieuws

Belg heeft drie keer meer kans op fietspech dan Nederlander

Met een mooie fietstocht door België heeft u meer kans op een lekke band of een kapotte ketting. Een fietser heeft drie keer meer kans op pech in België dan in Nederland. Dat blij…