Logo Fietsen123

Nieuws

Bert blogt: Freedom Ride 2017 - fietsers onder elkaar

Thursday 8 June, 2017

Op 5 mei jongstleden werd de Freedom Ride verreden. Blogger Bert Vester en zijn broer Rob waren erbij en kwamen daar twee grote helden tegen…

Mijn broer Rob (1961) en ik proberen ieder jaar minstens één toertocht van rond de 80 km te rijden, gewoon voor de gezelligheid. Wij hebben inmiddels een paar maal de Joop Zoetemelk Classic (http://www.swift-joopzoetemelkclassic.nl/) gereden door het Groene Hart van Holland en al een keer of vijf in de Classico Giro (http://classicogiro.nl/) de omgeving van Utrecht en de Loosdrechtse Plassen onveilig gemaakt.

Gezellige chaos

Wij houden van die chaotische sfeer net voor de start wanneer allerlei fietsliefhebbers bij de verschillende kraampjes nog even snel een krentebol, Snelle Jelle of een paar bananen proberen te scoren, het gezellige kletsen met de vrijwilligers die deelnemersnummers uitdelen en shirts verkopen (“Hoe groot, meneer, 5 XL? Daar pas ik twee keer in!”), de baanspeaker die wanhopig z'n best doet het laatste half uur voor de start vol te praten en steeds meliger grapjes gaat maken en dan eindelijk, eindelijk, dat verlossende moment dat iedereen weg mag. Echt, ik kan het iedereen aanraden: de beleving is zo anders dan met z'n tweetjes een knooppuntenroute af te rijden. Wees niet bang uit de toon te vallen als je geen racefiets hebt. Natuurlijk zijn de deelnemers voor het grootste deel jongeren of jongere ouderen met een racefiets, maar je ziet ook regelmatig oudere jongeren die meedoen met een trekking-/stads-/boodschappenfiets, een e-bike of een ligfiets. Ik heb nog nooit meegemaakt dat ik werd aangesproken over het feit dat ik niet op een racefiets rijd. De enige materiaalzonde waar je echt op wordt aangesproken is het rijden zonder helm. Elke toertocht stelt de fietshelm verplicht – logisch én belangrijk, zeker als je in een groep rijdt.

Kennismaking met noord-Limburg

Onze keuze viel dit jaar op de 85 km toertocht van de Freedom Ride, vanwege de bijzondere uitstraling en omdat we graag eens kennis wilden maken met het noord-Limburgse landschap. Al een paar jaar organiseren TeamLottoNL-Jumbo wielerploeg en een aantal vooraanstaande organisaties iedere 5 mei een toertocht in het teken van bevrijding, vrijheid, democratie en mensenrechten, dit jaar dus in het gebied tussen Roermond en Venlo aan de westkant van de Maas. Start en finish waren bij het prachtig gerestaureerde Kasteel Aldenghoor in Haelen, waar ook was gezorgd voor ruime parkeervoorzieningen.

Stilte en bezinning

De tocht zelf bestond uit twee duidelijk verschillende delen. De eerste 48 km gingen door de Maasvallei zelf, met prachtige open landschappen, mooie uitzichten op de rivier, bossages en verstilde dorpjes. Vanuit Haelen ging het tot Baarlo langs de Maas en boog daarna af in noordwestelijke richting naar Ysselsteyn. Vanuit Ysselsteyn ging het vervolgens in zuidelijke richting tot het militaire kerkhof, waar de lunch (broodjes, koek, bananen, sportdrank) werd geserveerd. Op het kerkhof liggen alle Duitse militairen begraven die tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog in Nederland zijn gevallen. Het is de grootste Duitse militaire begraafplaats ter wereld en het is niet alleen overweldigend groot, het is tegelijk een plek van stilte en bezinning. Wij vonden het heel indrukwekkend.

Helden

Voordat we aan het tweede deel van de tocht konden beginnen, moesten we wachten op het vertrek van de pelotonstocht die onder politiebegeleiding met een gangetje van gemiddeld 27 km/h voor ons uit zou denderen. Onderweg naar de uitgang stonden we ineens oog in oog met... Joop Zoetemelk en Jan Janssen; de heren stonden klaar om het peloton aan te voeren. Voor ons was die ontmoeting echt een van de hoogtepunten van de dag. Wat een aardige kerels! En na al die jaren beroemdheid nog steeds niet te beroerd voor de honderdmiljoenste foto of selfie. Chapeau, mannen.

De prachtige Peel

Het tweede deel van de route voerde ons naar het prachtige veengebied in de Peel, op de grens tussen Limburg en Noord-Brabant. Wat mij betreft was dit het mooiste stuk van de tocht. Via Griendtsveen naar Helenaveen langs het verstilde water van de Helenavaart en van daaruit richting Grashoek met z'n enorme kerk, Beringe, Roggel en zo weer terug naar Haelen, waar we om kwart over vier aankwamen. Daar werd het nog even heel gezellig: de zon brak door, overal stonden groepjes fietsers ervaringen uit te wisselen en het bier smaakte prima na een dag in het zadel. Tja, ik hoefde niet terug te rijden.

Gereden afstand 87,8 km (inclusief een kleine omweg vanwege niet opgelet en bordje gemist), tijd in het zadel 4:23, gemiddelde snelheid 20,0 km/uur. Meer sfeerbeelden van de Freedom Ride vind je hier.

Foto’s in dit blog zijn van de hand van Rob Vester

Over Bert Vester

Bouwjaar 1954, woont met vrouw Margaret in een dijkhuis in de Haarlemmermeer. Fotografeert sinds zijn 16e en stapte in 2010 om gezondheidsredenen om de fiets. Toen hij eind 2011 een hybride trekking/racefiets aanschafte, greep het fietsvirus hem bij de kladden. Sindsdien trapte hij al bijna 30.000 km in binnen- en buitenland weg, waarbij hij met schade en schande steeds wijzer werd. Een gepassioneerd verteller die anderen graag laat profiteren van zijn fietservaringen, zijn fietsmiskleunen en - vooral! - zijn fietsgeluk.