Logo Fietsen123

Zoek een leuke fietsroute

Of toon alle fietsroutes

Fietsroute

Fietsroute Peelroute

31 Km (± 2:04 ) | Limburg (NL) | Het weer op de route weather.icon -1 °C 2bft

De Peel is een land vol mythen, sagen en verhalen. In dit gebied waar een geschiedenis van turfwinning het landschap heeft vormgegeven, doen zich de wildste geruchten over een gouden helm. Wie heeft deze helm verloren? Waar kwam hij vandaan? Wellicht vindt u de antwoorden op deze vragen tijdens deze prachtige fietsroute.

In 1910 vond turfsteker Smolenaars een verguld zilveren helm in het Peelmoeras. Hij stelde hem tentoon in zijn woonkamer. Hier konden nieuwsgierigen hem voor een dubbeltje bewonderen. De helm had een ijzeren kap, gevoerd met leer. Dunne platen met verguld zilverblik waren hieraan vastgezet met zilveren kopspijkertjes. Dat de helm van een ruiter is geweest is zeker, omdat de naam van de ruitereenheid waarvan hij deel uitmaakte op de helmkap staat geschreven. Inmiddels is de helm te bewonderen in het Rijksmuseum van Oudheiden in Leiden. Toch blijven de vragen in de Peel doorklinken: Wie was de dolende ruiter die deze helm droeg? Wat kwam hij in Nederland doen? En hoe hij is zijn helm verloren?

Startpunt
Graafsebosweg
5966 America

Hieronder vindt u een beschrijving van plekken die de moeite waard zijn om bij stil te staan.

bij knooppunt 38:

America ontstond op de kruising van oude wegen die vanuit de dorpen rond Horst de Peel inliepen. Begin vorige eeuw langen hier nog uitgestrekte heidevelden die om hun goede honingproductie bekend stonden. De naam van het dorp heeft niets te maken met het gelijknamige werelddeel, maar vindt zijn oorsprong bij de vele Duitsers die in deze streek turfstaken en, als bijverdienste, bijenkasten op de heidevelden hadden staan. Op de heidevelden groeide vooral dopheide, die de Latijnse naam Erica draagt, waaruit de naam America ontstond.

tussen knooppunt 35 en 34:

Steegberg, Heegberg en Schatberg vormen samen een groot voormalig stuifzandgebied dat na 1945 is ontgonnen. Het bestaat nu voornamelijk uit naaldbossen. De inwoners van Sevenum trokken over de Helenaweg naar de Peel om turf te steken, plaggen te steken en te jagen. Aan de weg ligt Attractiepark Toverland.

tussen knooppunt 27 en 26:

Net voor Helenaveen buigt de route af richting Griendtsveen. Bij het beheerscentrum Mariapeel van Staatsbosbeheer kunt u te voet het typische hoogveenlandschap van de Peel verkennen.

tussen knooppunt 26 en 42:

In het ontgonnen land links van de Helenavaart staan grote boerderijen die namen dragen van het Oranjehuis. Deze boerderijen werden gebouwd uit het koning Willem III-fonds, een speciaal fonds voor de ontwikkeling van de landbouw.

tussen knooppunt 26 en 42:

Architect Louis Kooken ontwierp in opdracht van de Maatschappij Griendtsveen een groot gedeelte van het dorp Griendtsveen. Rond de villa Sphagnum, het woonhuis van de familie Van de Griendt, verrees een arbeidersdor in veenkoloniale stijl. Voor de villa werden twaalf dezelfde huizen gebouwd voor het hogere personeel. De huizen kregen de naam Twaalf Apostelen. De aanleg van de Middenpeelweg (N277) heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van de streek. Het zand voor deze weg werd afgegraven op de Laagheide.

Bron: Liefde voor Limburg


Knooppuntroute

  • 38
  • 35
  • 34
  • 24
  • 28
  • 27
  • 26
  • 42
  • 40
  • 38

Disclaimer

Voor alle vragen over deze fietsroute, kunt u contact opnemen met de redactie van Fietsen123.

Fietsen123 maakt gebruik van de routeplanner van de Fietsersbond en is niet verantwoordelijk voor tussentijdse wijzigingen in het Nederlandse fietsknooppuntennetwerk.
Meldingen over ontbrekende of beschadigde fietsknooppuntborden kunt u kwijt op de website Bordje weg.
Kloppen de nummers van de knooppunten niet? Dan kunt u dat melden bij de Fietsersbond.
Meer informatie over het beheer en het onderhoud van de Nederlandse fietsknooppunten vindt u in dit artikel: Fietsen met knooppunten: soms gaat het mis.

Wij wensen u veel fietsplezier!

Andere routes in de buurt van America

knooppunten

39 Km

Beeld bij Het Reindersmeer in Nationaal Park de Maasduinen

Het Reindersmeer in Nationaal Park de Maasduinen

Dwars door Nationaal Park de Maasduinen, langs het Reindersmeer en het Leukermeer. Het Reindersmeer is ontstaan tijdens een zandafgraving in de jaren 60. Het…

Startplaats: Well, Limburg (NL) | knooppuntroute

knooppunten

42 Km

Beeld bij Havens aan het Julianakanaal

Havens aan het Julianakanaal

Het Julianakanaal voert over een afstand van zo’n 36 kilometer een deel van het water van de Maas af. Een groot deel van de scheepvaart dat via de Maas naar …

Startplaats: Stein, Limburg (NL) | knooppuntroute

knooppunten

38 Km

Beeld bij Watermolens in het Limburgse Heuvelland

Watermolens in het Limburgse Heuvelland

Limburg is de provincie met de meeste watermolens. Op deze route fiets je langs een aantal watermolens en dwars door het rustige Limburgse Heuvelland. Vanaf…

Startplaats: Berg en Terblijt, Limburg (NL) | knooppuntroute

knooppunten

54 Km

Beeld bij Met de Maas naar Roermond

Met de Maas naar Roermond

Een veelzijdige route langs de Maas, voor zowel echte water- als cultuurliefhebbers. In de middeleeuwen was Roermond een Hanzestad, een samenwerking met het …

Startplaats: Reuver, Limburg (NL) | knooppuntroute

knooppunten

41 Km

Beeld bij Kastelen en ruïnes in Valkenburg

Kastelen en ruïnes in Valkenburg

Valkenburg is een plaats vol geschiedenis. De stad stond in de middeleeuwen bekend om haar jacht met valken en was ongekend populair bij de adel. De adel vestigde …

Startplaats: Eckelrade, Limburg (NL) | knooppuntroute