Logo Fietsen123

Zoek een leuke fietsroute

Of toon alle fietsroutes

Fietsroute

Fietsroute Peelroute

31 Km (± 2:04 ) | Limburg (NL) | Het weer op de route weather.icon 5 °C 4bft

De Peel is een land vol mythen, sagen en verhalen. In dit gebied waar een geschiedenis van turfwinning het landschap heeft vormgegeven, doen zich de wildste geruchten over een gouden helm. Wie heeft deze helm verloren? Waar kwam hij vandaan? Wellicht vindt u de antwoorden op deze vragen tijdens deze prachtige fietsroute.

In 1910 vond turfsteker Smolenaars een verguld zilveren helm in het Peelmoeras. Hij stelde hem tentoon in zijn woonkamer. Hier konden nieuwsgierigen hem voor een dubbeltje bewonderen. De helm had een ijzeren kap, gevoerd met leer. Dunne platen met verguld zilverblik waren hieraan vastgezet met zilveren kopspijkertjes. Dat de helm van een ruiter is geweest is zeker, omdat de naam van de ruitereenheid waarvan hij deel uitmaakte op de helmkap staat geschreven. Inmiddels is de helm te bewonderen in het Rijksmuseum van Oudheiden in Leiden. Toch blijven de vragen in de Peel doorklinken: Wie was de dolende ruiter die deze helm droeg? Wat kwam hij in Nederland doen? En hoe hij is zijn helm verloren?

Startpunt
Graafsebosweg
5966 America

Hieronder vindt u een beschrijving van plekken die de moeite waard zijn om bij stil te staan.

bij knooppunt 38:

America ontstond op de kruising van oude wegen die vanuit de dorpen rond Horst de Peel inliepen. Begin vorige eeuw langen hier nog uitgestrekte heidevelden die om hun goede honingproductie bekend stonden. De naam van het dorp heeft niets te maken met het gelijknamige werelddeel, maar vindt zijn oorsprong bij de vele Duitsers die in deze streek turfstaken en, als bijverdienste, bijenkasten op de heidevelden hadden staan. Op de heidevelden groeide vooral dopheide, die de Latijnse naam Erica draagt, waaruit de naam America ontstond.

tussen knooppunt 35 en 34:

Steegberg, Heegberg en Schatberg vormen samen een groot voormalig stuifzandgebied dat na 1945 is ontgonnen. Het bestaat nu voornamelijk uit naaldbossen. De inwoners van Sevenum trokken over de Helenaweg naar de Peel om turf te steken, plaggen te steken en te jagen. Aan de weg ligt Attractiepark Toverland.

tussen knooppunt 27 en 26:

Net voor Helenaveen buigt de route af richting Griendtsveen. Bij het beheerscentrum Mariapeel van Staatsbosbeheer kunt u te voet het typische hoogveenlandschap van de Peel verkennen.

tussen knooppunt 26 en 42:

In het ontgonnen land links van de Helenavaart staan grote boerderijen die namen dragen van het Oranjehuis. Deze boerderijen werden gebouwd uit het koning Willem III-fonds, een speciaal fonds voor de ontwikkeling van de landbouw.

tussen knooppunt 26 en 42:

Architect Louis Kooken ontwierp in opdracht van de Maatschappij Griendtsveen een groot gedeelte van het dorp Griendtsveen. Rond de villa Sphagnum, het woonhuis van de familie Van de Griendt, verrees een arbeidersdor in veenkoloniale stijl. Voor de villa werden twaalf dezelfde huizen gebouwd voor het hogere personeel. De huizen kregen de naam Twaalf Apostelen. De aanleg van de Middenpeelweg (N277) heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van de streek. Het zand voor deze weg werd afgegraven op de Laagheide.

Bron: Liefde voor Limburg


Knooppuntroute

  • 38
  • 35
  • 34
  • 24
  • 28
  • 27
  • 26
  • 42
  • 40
  • 38

Disclaimer

Voor alle vragen over deze fietsroute, kunt u contact opnemen met de redactie van Fietsen123.

Fietsen123 maakt gebruik van de routeplanner van de Fietsersbond en is niet verantwoordelijk voor tussentijdse wijzigingen in het Nederlandse fietsknooppuntennetwerk.
Meldingen over ontbrekende of beschadigde fietsknooppuntborden kunt u kwijt op de website Bordje weg.
Kloppen de nummers van de knooppunten niet? Dan kunt u dat melden bij de Fietsersbond.
Meer informatie over het beheer en het onderhoud van de Nederlandse fietsknooppunten vindt u in dit artikel: Fietsen met knooppunten: soms gaat het mis.

Wij wensen u veel fietsplezier!

Andere routes in de buurt van America

knooppunten

47 Km

Beeld bij Horst aan de Maas

Horst aan de Maas

De gemeente die zich kenmerkt door de vele landbouw, veeteelt en tuinbouw. Horst, gelegen in de provincie Horst aan de Maas, is de hoofdstad van de gemeente.…

Startplaats: Horst, Limburg (NL) | knooppuntroute

knooppunten

47 Km

Beeld bij Vennen in Midden-Limburg

Vennen in Midden-Limburg

Het dorp Nederweert, in Midden-Limburg, wordt omgeven door natuur: van de Groote Peel tot Sarsven en de Banen. Het natuurgebied ten zuidoosten van Nederweert…

Startplaats: Nederweert, Limburg (NL) | knooppuntroute

knooppunten

47 Km

Beeld bij Nationaal Landschap Zuid-Limburg

Nationaal Landschap Zuid-Limburg

Het zuidelijke deel van Limburg vormt waarschijnlijk het meest kenmerkende Nationale Landschap van Nederland. Hier vind je een heuvelachtig gebied dat je ner…

Startplaats: Mheer, Limburg (NL) | knooppuntroute

knooppunten

35 Km

Beeld bij De Peelontginningen van Limburg

De Peelontginningen van Limburg

De Peel was vroeger een enorm aaneengesloten veengebied van 30.000 hectare op de grens tussen Noord-Brabant en Limburg. Van dit uitgestrekte hoogveengebied is…

Startplaats: Ysselsteyn, Limburg (NL) | knooppuntroute

knooppunten

35 Km

Beeld bij Langs de Roer

Langs de Roer

Het mooie Roermond is vernoemd naar de rivier de Roer, die langs en door de stad loopt en hier in de Maas uitmondt. De Roer is een zijrivier van de Maas. De …

Startplaats: Vlodrop, Limburg (NL) | knooppuntroute