Logo Fietsen123

Dossier: Fietsverzekeringen

Je e-bike verzekeren wordt duurder

Tuesday 28 May, 2024

De gemiddeld prijs van e-bikes ligt rond de 2300 euro. Dat maakt ze heel aantrekkelijk voor fietsendieven. Zodanig dat fietsverzekeraars de kosten voor verzekeren op verschillende manieren verhogen.

90.000

In 2023 werd er zo’n 90.000 keer aangifte bij de politie gedaan van gestolen e-bikes. Dat was een nieuw record. Volgens de ANWB steeg de afgelopen drie jaar de kans op diefstal van een elektrische fiets met meer dan 40%. Dat komt mede doordat de populariteit van e-bikes de laatste jaren ook sterk is toegenomen, ten koste van gewone fietsen. Een probleem is vooral dat e-bikes gemiddeld een stuk duurder zijn dan gewone fietsen. Diefstal komt zo twee- of driemaal zo hard aan bij de eigenaar, en indien verzekerd, ook bij de verzekeraar.

Duurder

De hoge kosten zijn de reden dat verzekeraars de premies voor fietsverzekeringen verhogen. Daarnaast nemen ze ook nog andere maatregelen, zoals het invoeren van een eigen risico. De ANWB bijvoorbeeld rekent een eigen risico van 5% van het totale bedrag dat verzekerd is. Ook andere verzekeraars zijn begonnen met een eigen risico. Bij Univé kun je, net als bij een ziektekostenverzekering, zelf de hoogte van het eigen risico instellen en daarmee een lagere premie betalen.

Naast geldelijke maatregelen stellen fietsverzekeraars ook steeds meer strengere eisen rond het beveiligen van je fiets. Zo moet je bijvoorbeeld in plaats van een slot, twee erkende sloten op je fiets hebben om voor een vergoeding bij diefstal in aanmerking te komen.

Om diefstal lastiger te maken is ook eerder dit jaar de campagne STAAT-E-LEKKER mede op initiatief van zes fietsverzekeraars van start gegaan. Daarover lees je hier meer.

Onverzekerd

Een aparte categorie e-bikes zijn fatbikes, vooral heel populair onder jongeren. De kans op diefstal daarvan ligt zo hoog -rond de 90% in Amsterdam- dat deze e-bikes helemaal niet meer geaccepteerd worden door de meeste verzekeraars. Het financiële risico is simpelweg te groot.

Bron: nos.nl, ad.nl