Poortugaal
Een bezoekje aan een dorp dat genoemd is naar een land. Je volgt bij deze route de Oude Maas tot aan Zwijndrecht. Daarbij fiets je onder andere langs de Rhoo…
Startplaats: Poortugaal, Zuid-Holland | knooppuntroute
Fietsroute
39 Km (± 2:36 ) | Zuid-Holland | Het weer op de route 0 °C 0bft
Heb je zin om lekker te fietsen langs het water? De Kagerplassen maken de omgeving van Sassenheim tot een aantrekkelijk gebied voor watersporters én fietsers. Geniet van het typische Hollandse landschap met molens, polders en grazende koeien.
Gemaal Leeghwater is een van de drie stoomgemalen die het Haarlemmermeer in de negentiende eeuw droogmaakten. Gemaal Leeghwater begon hiermee als eerste in 1845. Het gemaal is nog steeds in gebruik, alleen niet meer fulltime. Per jaar werkt het nog ongeveer zeshonderd uur. Het wordt alleen in gebruik genomen als de andere gemalen de hoeveelheid water niet aankunnen. Je passeert hier ook Dieperpoel. Dat is een van de plassen die bij de Kagerplassen hoort, een langgerekt stelsel van veenplassen. Het gebied is zeer geliefd bij watersporters.
Het Braassemermeer is onderdeel van het Hollands Plassengebied en is 425 hectare groot. Het ligt tussen Roelofarendsveen en Rijnsaterwoude in, omringt door veen en polders. Plaatselijk staat het ook wel bekend als de Braassem. Dit meer is ontstaan door veenafgraving en is nu een prachtig watersportgebied. Langs het meer zijn er verschillende jachthavens, bootverhuurders en watersportverenigingen. Ook kun je hier gezellig even pauzeren in een van de cafés of restaurants. Wist je dat het Braassemermeer in de winter wordt gebruikt voor het ijszeilen? IJszeilvereniging Braassemermeer is zelfs de oudste ijszeilvereniging ter wereld!
De Kagerplassen staan vooral bekend om de vele en grote eilanden die in het gebied liggen. De Kagerplassen bestaan uit een aantal grotere en een paar kleinere plassen, die oostelijk van de hoofdplassen liggen. Je passeert hier Kleipoel en Koppoel, twee kleinere plassen.
Voor alle vragen over deze fietsroute, kunt u contact opnemen met de redactie van Fietsen123.
Fietsen123 maakt gebruik van de routeplanner van de Fietsersbond en is niet verantwoordelijk voor tussentijdse wijzigingen in het Nederlandse fietsknooppuntennetwerk.
Meldingen over ontbrekende of beschadigde fietsknooppuntborden kunt u kwijt op de website meldpuntroutes.nl.
Kloppen de nummers van de knooppunten niet? Dan kunt u dat melden bij de Fietsersbond.
Meer informatie over het beheer en het onderhoud van de Nederlandse fietsknooppunten vindt u in dit artikel: Fietsen met knooppunten: soms gaat het mis.
Wij wensen u veel fietsplezier!