Om de kaart te kunnen gebruiken heeft Google Maps je toestemming nodig voor het plaatsen van cookies. Deze worden geplaatst om bijvoorbeeld het in- of uitzoomniveau te onthouden en statistieken met betrekking tot het gebruik op te slaan. Bij het laden van de kaart ga je akkoord met Google Map's privacybeleid.
47 Km (± 3:08
) | Utrecht | Het weer op de route
9
°C5bft
Langs de Utrechtse Vecht vind je veel restanten van een rijke geschiedenis: van kastelen en forten tot monumentale buitenplaatsen.
De rivier was in de Middeleeuwen een belangrijke waterweg, die de Rijn met de Zuiderzee verbond. Dorestad – waar nu Wijk bij Duurstede ligt – en Utrecht konden mede door de Utrechtse Vecht uitgroeien tot welvarende steden.
Na het afsluiten van de open verbinding met de Zuiderzee, vervulde de rivier nog een belangrijke functie als onderdeel van de Hollandse Waterlinie. Langs de rivier zijn dan ook verschillende kastelen en forten gebouwd. Denk bijvoorbeeld aan het Muiderslot en Fort Nieuwersluis.
De rivier is echter vooral bekend vanwege de vele buitenplaatsen. In de Gouden Eeuw lieten veel welvarende kooplieden – vooral uit Amsterdam – hier prachtige landgoederen aanleggen om de drukte en de stank van de stad te ontvluchten. Vele daarvan zijn goed bewaard gebleven.
Fietsen123 maakt gebruik van de routeplanner van de Fietsersbond en is niet verantwoordelijk voor tussentijdse wijzigingen in het Nederlandse fietsknooppuntennetwerk.
Meldingen over ontbrekende of beschadigde fietsknooppuntborden kunt u kwijt op de website meldpuntroutes.nl.
Kloppen de nummers van de knooppunten niet? Dan kunt u dat melden bij de Fietsersbond.
Meer informatie over het beheer en het onderhoud van de Nederlandse fietsknooppunten vindt u in dit artikel: Fietsen met knooppunten: soms gaat het mis.