Om de kaart te kunnen gebruiken heeft Google Maps je toestemming nodig voor het plaatsen van cookies. Deze worden geplaatst om bijvoorbeeld het in- of uitzoomniveau te onthouden en statistieken met betrekking tot het gebruik op te slaan. Bij het laden van de kaart ga je akkoord met Google Map's privacybeleid.
46 Km (± 3:04
) | Overijssel | Het weer op de route
0
°C0bft
De grens tussen Overijssel en Drenthe wordt voor een groot deel gevormd door het riviertje de Reest. Gedurende enkele tientallen kilometers kronkelt dit riviertje door het mooie Reestdal.
Tussen de knooppunten 15 en 85: Het Reestdal
De Reest ontspringt in de buurt van Slagharen en stroomt – grotendeels langs de Drents-Overijsselse grens – in de richting van Meppel. Als je door het Reestdal fietst, heb je bijna niet in de gaten dat je in de 21ste eeuw leeft. Dit idyllische landschap bestaat uit hooi- en graslanden, graanvelden, bos, heide en hier en daar een oude boerderij. De Reest is een van de weinige beken in Nederland die nog vrij kan meanderen. Dit zorgt voor een uniek landschap in het Reestdal. Langs de rivier vind je kleine beekduinen en verlande beekmeanders.
Tussen de knooppunten 15 en 37: De Reestkerk in Oud Avereest
In het dorpje Oud Avereest staat de Reestkerk. Dit monumentale kerkje staat op een plek waar al vanaf de 13de eeuw een kerk staat. In vroeger tijden moest men vanaf de boerderijen soms uren lopen om hier te komen. In de buurt van de Reestkerk liggen dan ook verschillende oude kerkpaden door de afwisselende natuur van het Reestdal. Ook is in Oud Avereest het streekmuseum de Wheem gevestigd.
Knooppunt 72: Staphorst
Staphorst staat bekend om de vele bijzondere boerderijen die tot rijksmonumenten zijn verheven. Deze zijn oorspronkelijk in lintvorm gebouwd langs de Oude Rijksweg en Gemeenteweg. Ze vallen op door de felgroene luiken en blauwe kozijnen. Bovendien is bij veel boerderijen boven de voordeur een zogenaamde levensboom geplaatst.
Wellicht nog bekender is de Staphorster klederdracht. In de gemeente Staphorst vind je nog het grootste aantal dragers van traditionele streekdracht in Nederland. De klederdracht is vooral bekend vanwege het Staphorster stipwerk. Met behulp van stempels, die uit bijvoorbeeld naalden bestaan, en speciale verf worden figuren op de stof aangebracht. Het kleurgebruik – blauw, rood, groen, wit, geel en paars – wordt ook wel de Staphorster kleurbeleving genoemd.
Knooppunt 88: Boswachterij Staphorst
Boswachterij Staphorst ligt ten oosten van het dorp. Dit bos bestaat uit veel verschillende naald- en loofbomen. Gecombineerd met de ligging in een agrarisch gebied zorgt dit voor een grote diversiteit aan diersoorten in het bosgebied. Midden in het bosgebied ligt de recreatieplas De Zwarte Dennen.
Fietsen123 maakt gebruik van de routeplanner van de Fietsersbond en is niet verantwoordelijk voor tussentijdse wijzigingen in het Nederlandse fietsknooppuntennetwerk.
Meldingen over ontbrekende of beschadigde fietsknooppuntborden kunt u kwijt op de website meldpuntroutes.nl.
Kloppen de nummers van de knooppunten niet? Dan kunt u dat melden bij de Fietsersbond.
Meer informatie over het beheer en het onderhoud van de Nederlandse fietsknooppunten vindt u in dit artikel: Fietsen met knooppunten: soms gaat het mis.