Heilige Eik van Den Hout
Boomheiligdommen zijn een bekend fenomeen over de hele wereld. Het zijn bomen die worden gezien als heilige plaatsen met een connectie met goden, waar mensen kwame…
Startplaats: Dorst, Noord-Brabant | knooppuntroute
Fietsroute
41 Km (± 2:44
) | Noord-Brabant | Het weer op de route
0
°C
0bft
Vlakbij Tilburg, in de gemeente Oisterijk, ligt een prachtig natuurgebied met een rijke geschiedenis. Heel vroeger was het heidegebied, maar inmiddels vind je er de Oisterwijkse bossen en vennen.
Op de route fiets je langs bossen, water, heide en typisch Brabantse dorpjes. Voor liefhebbers van oude bossen met kleine doorgangen, rustige bospaden en stille vennen is deze route een echte aanrader.
De vennen in dit gebied zijn ontstaan in de IJstijd. De vennen lagen ooit in een heideveld, maar vanaf 1800 is men met de bebossing rond het water begonnen. De laatste bomen zijn in 1840 gepland. De grotere vennen hebben een eigen naam (zoals het Staalbergven of het Wolfsputven), maar er zijn ook talloze kleine ‘anonieme’ vennetjes. In de lente en zomer vind je op het water prachtige waterlelies.
Deze molen werd voor het eerst genoemd in 1320, maar bestond vermoedelijk al wat langer. De molen is de meest westelijke watermolen van Nederland en de enige nog staande molen bij de rivier de Beerze. Je kunt er vandaag de dag een kopje koffie drinken en de molen bezoeken.
De Kapel van de Heilige Eik is een bedevaartsoort bij Oirschot. In de kapel staat een bijzonder Mariabeeldje. De legende luidt dat een paar herders het beeldje begin 15e eeuw op de oever van de Beerze vonden en in een eik plaatsten. Bewoners van het nabijgelegen dorp namen het beeld mee naar de kerk om het te vereren, maar de volgende ochtend was het beeldje weg. Het bleek weer in de eik te staan. Vandaar de naam ‘Heilige Eik’.
Voor alle vragen over deze fietsroute, kunt u contact opnemen met de redactie van Fietsen123.
Fietsen123 maakt gebruik van de routeplanner van de Fietsersbond en is niet verantwoordelijk voor tussentijdse wijzigingen in het Nederlandse fietsknooppuntennetwerk.
Meldingen over ontbrekende of beschadigde fietsknooppuntborden kunt u kwijt op de website meldpuntroutes.nl.
Kloppen de nummers van de knooppunten niet? Dan kunt u dat melden bij de Fietsersbond.
Meer informatie over het beheer en het onderhoud van de Nederlandse fietsknooppunten vindt u in dit artikel: Fietsen met knooppunten: soms gaat het mis.
Wij wensen u veel fietsplezier!