Sint Annen
Het kleine dorpje Sint Annen bij knooppunt 11 heette oorspronkelijk Sint Anna en ontstond op de plek waar tussen de 14 e en 17 e eeuw een vrouwenklooster was. Di…
Startplaats: Winsum, Groningen | knooppuntroute
Fietsroute
41 Km (± 2:44 ) | Groningen | Het weer op de route 0 °C 0bft
Ondanks de Vestingwet van 1874, waarbij de Nederlandse vestingen werden ontmanteld, heeft één vesting in Groningen zijn functie en oorspronkelijke uitstraling behouden. We hebben het natuurlijk over Bourtange.
Knooppunt 51: Vlagtwedde
Het dorp Vlagtwedde beschikt over een zeer oude kerk. Deze dateert uit de 13de eeuw. Dit valt van buiten echter niet op, omdat de muren van het schip witgepleisterd zijn. De kerktoren is veel minder oud en is halverwege de 19de eeuw aangebouwd ter vervanging van een vrijstaande klokkenstoel.
Knooppunt 55: Vesting Bourtange
Bourtange is in de 16de eeuw gebouwd vanuit strategisch oogpunt: de stad Groningen had zich tijdens de Opstand aangesloten bij Spanje en werd via het Bourtangermoeras bevoorraad vanuit Duitsland. In opdracht van Willem van Oranje werd daarom een schans aangelegd om deze aanvoer te stoppen. Na de herovering van Groningen werd Bourtange onderdeel van de grensverdediging van de drie noordelijke provincies.
Gedurende de 17de eeuw – vooral tijdens de Münsterse Oorlogen – groeide Bourtange en kreeg zij de status van een vesting. Enkele eeuwen later, aan het einde van de 19de eeuw, werd de Vesting Bourtange opgeheven, mede door opdroging van het moeras en de afname van de strategische betekenis. Hierna veranderde het in een agrarisch dorp.
Leegloop van het dorp vanaf halverwege de 20ste eeuw maakte het mogelijk om Bourtange terug te brengen naar de staat van 1742, het jaar waarin de vesting haar hoogtepunt bereikte. Hiermee is Bourtange een belangrijke toeristische trekpleister met oude lindebomen, talrijke musea en een hotel waar je kunt overnachten in een bedstee. In de zomer vindt hier een van de grootste slagnabootsingen van Nederland plaats. Let op: tussen knooppunt 55 en knooppunt 44 ligt een zandpad dat met droog weer los en rul is. Dit kan het fietsen bemoeilijken.
Voor alle vragen over deze fietsroute, kunt u contact opnemen met de redactie van Fietsen123.
Fietsen123 maakt gebruik van de routeplanner van de Fietsersbond en is niet verantwoordelijk voor tussentijdse wijzigingen in het Nederlandse fietsknooppuntennetwerk.
Meldingen over ontbrekende of beschadigde fietsknooppuntborden kunt u kwijt op de website meldpuntroutes.nl.
Kloppen de nummers van de knooppunten niet? Dan kunt u dat melden bij de Fietsersbond.
Meer informatie over het beheer en het onderhoud van de Nederlandse fietsknooppunten vindt u in dit artikel: Fietsen met knooppunten: soms gaat het mis.
Wij wensen u veel fietsplezier!