Sint Annen
Het kleine dorpje Sint Annen bij knooppunt 11 heette oorspronkelijk Sint Anna en ontstond op de plek waar tussen de 14 e en 17 e eeuw een vrouwenklooster was. Di…
Startplaats: Winsum, Groningen | knooppuntroute
Fietsroute
51 Km (± 3:24 ) | Groningen | Het weer op de route 0 °C 0bft
De streek ten zuidwesten van de stad Groningen heeft een rijke geschiedenis op het gebied van turfwinning.
Het gebied, dat vroeger tot het Bourtangemoeras behoorde, was destijds een ruig en onbegaanbaar gebied waar veel hoogveen voor kwam. Toen de vervening begon – eerst aan de rand van het gebied en later steeds meer naar het midden – werd ook het Stadskanaal gegraven, de belangrijkste transportader van de Veenkoloniën, zoals de nederzettingen hier genoemd werden.
In Veendam, een van deze nederzettingen, ligt het Veenkoloniaal museum. Het is gevestigd in een prachtig monumentaal pand uit 1911 en vertelt het verhaal van de ontwikkeling van de Veenkoloniën. Hier kom je te weten hoe veelzijdig de geschiedenis van de vervening in deze streek was, hoeveel aspecten hierbij kwamen kijken en hoe de turfwinning ervoor zorgde dat Veendam nauwe banden kreeg met de Letse hoofdstad Riga. En natuurlijk heeft het Veenkoloniaal Museum naast de vaste tentoonstelling ook interessante wisselende exposities.
Voor alle vragen over deze fietsroute, kunt u contact opnemen met de redactie van Fietsen123.
Fietsen123 maakt gebruik van de routeplanner van de Fietsersbond en is niet verantwoordelijk voor tussentijdse wijzigingen in het Nederlandse fietsknooppuntennetwerk.
Meldingen over ontbrekende of beschadigde fietsknooppuntborden kunt u kwijt op de website meldpuntroutes.nl.
Kloppen de nummers van de knooppunten niet? Dan kunt u dat melden bij de Fietsersbond.
Meer informatie over het beheer en het onderhoud van de Nederlandse fietsknooppunten vindt u in dit artikel: Fietsen met knooppunten: soms gaat het mis.
Wij wensen u veel fietsplezier!