Logo Fietsen123

Zoek een leuke fietsroute

Of toon alle fietsroutes

Fietsroute

Fietsroute Door het Duurswold

55 Km (± 3:40 ) | Groningen | Het weer op de route weather.icon 6 °C 2bft

Het Duurswold is een historische landstreek in het midden van de provincie Groningen. Deze route neemt je mee door een deel van dit mooie gebied.

De streek wordt gevormd door een boogvormige rug van keileem en zand, waarop acht lintdorpen gebouwd zijn. Zeven van deze dorpen waren zelfstandige kerspelen, waardoor de streek vroeger ook wel Zevenwolden werd genoemd. De streek staat vooral bekend om de grote meren die hier in de buurt liggen, en het dorp Slochteren.

Het is nu een grotendeels open gebied, met overwegend landbouw. Toch liggen er ook een aantal mooie natuurgebieden. Zo vind je in het noorden van de streek een voormalig veengebied en bij het dorp Slochteren liggen de Baggerputten.

Het Dannemeer is een kunstmatig aangelegd meer en veenmoeras dat tussen 2010 en 2014 is aangelegd. Het maakt deel uit van ’t Roegwold en is een van de belangrijkste gebieden van de ecologische hoofdstructuur van Groningen. Met de aanleg heeft Staatsbosbeheer weer een stuk veenmoeras in Groningen willen terugbrengen, met onder andere plasdrasgebieden, rietlanden, broekbossen en open watergebieden.

Het nabijgelegen Schildmeer is het tegenovergestelde: dit meer is lang geleden gevormd uit meerstallen, natuurlijk gevormde plassen in levend hoogveengebied. Deze meerstallen werden met elkaar verbonden door het Schildmaar, de voorloper van het huidige Afwateringskanaal van Duurswold. Door veenafgraving en invloed van de wind heeft het Schildmeer zijn huidige vorm en grootte gekregen.

Slochteren staat vooral bekend om de aardgaswinning, en de nodige spanningen die hierdoor ontstaan tussen de bewoners en de politiek. Minder bekend is dat Slochteren een mooi dorp is met de nodige bezienswaardigheden. Een deel van het dorp is aangemerkt als beschermd dorpsgezicht en er zijn diverse mooie monumenten. Voorbeelden zijn de Fraeylemaborg, de molens Fraeylemamolen, de Groote Polder en de Ruiten en de kerk.

Disclaimer

Voor alle vragen over deze fietsroute, kunt u contact opnemen met de redactie van Fietsen123.

Fietsen123 maakt gebruik van de routeplanner van de Fietsersbond en is niet verantwoordelijk voor tussentijdse wijzigingen in het Nederlandse fietsknooppuntennetwerk.
Meldingen over ontbrekende of beschadigde fietsknooppuntborden kunt u kwijt op de website Bordje weg.
Kloppen de nummers van de knooppunten niet? Dan kunt u dat melden bij de Fietsersbond.
Meer informatie over het beheer en het onderhoud van de Nederlandse fietsknooppunten vindt u in dit artikel: Fietsen met knooppunten: soms gaat het mis.

Wij wensen u veel fietsplezier!

Andere routes in de buurt van Schildwolde

knooppunten

45 Km

Beeld bij Het Riepster Licht

Het Riepster Licht

Een fietsroute richting de kust van Groningen, naar het Riepster Licht. In de achtste eeuw n.Chr. lag het dorp Zeerijp aan de Groningse kust. Keizer Karel d…

Startplaats: Loppersum, Groningen | knooppuntroute

knooppunten

41 Km

Beeld bij De moderne architectuur van Groningen

De moderne architectuur van Groningen

Op deze route nemen we je mee langs een heel andere kant van Groningen: de bijzondere, moderne architectuur van deze stad. De route begint op het Museumplei…

Startplaats: Groningen, Groningen | knooppuntroute

knooppunten

38 Km

Beeld bij De Joodse begraafplaats aan de Iepenlaan Groningen

De Joodse begraafplaats aan de Iepenlaan Groningen

In Groningen vind je verschillende joodse begraafplaatsen die met elkaar verbonden zijn door herbegravingen bij de Jodenkamp, de oudste joodse begraafplaats van Gr…

Startplaats: Aduard, Groningen | knooppuntroute

knooppunten

33 Km

Beeld bij Rondje Noordlaarderbos en Zuidlaardermeer

Rondje Noordlaarderbos en Zuidlaardermeer

Tussen knooppunt 54 en 57: Noordlaarderbos Dit deel van Groningen bestond in de middeleeuwen vooral uit heidevelden en zandruggen. Het Noordlaaderbos werd pa…

Startplaats: Zuidlaren, Groningen | knooppuntroute

knooppunten

42 Km

Beeld bij Groninger Molenroute

Groninger Molenroute

Aan de Duitse grens liggen veel monumentale boerderijen en oude panden. Ook (oude) molens vullen het landschap. Op deze route nemen we je mee langs een aantal prac…

Startplaats: Veelerveen, Groningen | knooppuntroute