Sint Annen
Het kleine dorpje Sint Annen bij knooppunt 11 heette oorspronkelijk Sint Anna en ontstond op de plek waar tussen de 14 e en 17 e eeuw een vrouwenklooster was. Di…
Startplaats: Winsum, Groningen | knooppuntroute
Fietsroute
55 Km (± 3:40 ) | Groningen | Het weer op de route 0 °C 0bft
Het Duurswold is een historische landstreek in het midden van de provincie Groningen. Deze route neemt je mee door een deel van dit mooie gebied.
De streek wordt gevormd door een boogvormige rug van keileem en zand, waarop acht lintdorpen gebouwd zijn. Zeven van deze dorpen waren zelfstandige kerspelen, waardoor de streek vroeger ook wel Zevenwolden werd genoemd. De streek staat vooral bekend om de grote meren die hier in de buurt liggen, en het dorp Slochteren.
Het is nu een grotendeels open gebied, met overwegend landbouw. Toch liggen er ook een aantal mooie natuurgebieden. Zo vind je in het noorden van de streek een voormalig veengebied en bij het dorp Slochteren liggen de Baggerputten.
Het Dannemeer is een kunstmatig aangelegd meer en veenmoeras dat tussen 2010 en 2014 is aangelegd. Het maakt deel uit van ’t Roegwold en is een van de belangrijkste gebieden van de ecologische hoofdstructuur van Groningen. Met de aanleg heeft Staatsbosbeheer weer een stuk veenmoeras in Groningen willen terugbrengen, met onder andere plasdrasgebieden, rietlanden, broekbossen en open watergebieden.
Het nabijgelegen Schildmeer is het tegenovergestelde: dit meer is lang geleden gevormd uit meerstallen, natuurlijk gevormde plassen in levend hoogveengebied. Deze meerstallen werden met elkaar verbonden door het Schildmaar, de voorloper van het huidige Afwateringskanaal van Duurswold. Door veenafgraving en invloed van de wind heeft het Schildmeer zijn huidige vorm en grootte gekregen.
Slochteren staat vooral bekend om de aardgaswinning, en de nodige spanningen die hierdoor ontstaan tussen de bewoners en de politiek. Minder bekend is dat Slochteren een mooi dorp is met de nodige bezienswaardigheden. Een deel van het dorp is aangemerkt als beschermd dorpsgezicht en er zijn diverse mooie monumenten. Voorbeelden zijn de Fraeylemaborg, de molens Fraeylemamolen, de Groote Polder en de Ruiten en de kerk.
Voor alle vragen over deze fietsroute, kunt u contact opnemen met de redactie van Fietsen123.
Fietsen123 maakt gebruik van de routeplanner van de Fietsersbond en is niet verantwoordelijk voor tussentijdse wijzigingen in het Nederlandse fietsknooppuntennetwerk.
Meldingen over ontbrekende of beschadigde fietsknooppuntborden kunt u kwijt op de website meldpuntroutes.nl.
Kloppen de nummers van de knooppunten niet? Dan kunt u dat melden bij de Fietsersbond.
Meer informatie over het beheer en het onderhoud van de Nederlandse fietsknooppunten vindt u in dit artikel: Fietsen met knooppunten: soms gaat het mis.
Wij wensen u veel fietsplezier!