Dikke bomen in Groningen
In de provincie Groningen vind je veel prachtige bomen, waarvan er heel wat ver terug in de tijd geplant zijn. Een paar bomen steken er bovenuit en twee daarvan st…
Startplaats: Winschoten, Groningen | knooppuntroute
Fietsroute
44 Km (± 2:56 ) | Groningen | Het weer op de route 0 °C 0bft
Het is moeilijk voor te stellen dat het gebied bij de grens van Groningen en Friesland vroeger een van de dichtstbevolkte gebieden van Nederland was. Het huidige Nationaal Landschap Middag-Humsterland bestond toen nog uit twee afzonderlijke gebieden.
Het Lauwersmeer was tot 1969 een zee – de Lauwerszee – en liep veel verder landinwaarts dan het huidige Lauwersmeer. Bij het ontstaan van de zee werd Humsterland een Waddeneiland en door de aanleg van een dijk werd het eilandgevoel verder versterkt. Tot ongeveer 1500 bleef Humsterland een eiland, maar werd daarna door middel van een aantal dijken met het vasteland verbonden. Na inpoldering van het omliggende gebied werd Humsterland echt onderdeel van het vasteland in Groningen.
Ten oosten van het eiland Humsterland lag het Schiereiland Middag. De naam van dit gebied komt van het Oud-Fries. In deze taal werd het gebied Midage – midden (schier)eiland) genoemd. Het bestaat voornamelijk uit zeeklei en ligt in het Groninger kweldergebied. In dit gebied zijn veel wierden – een aangelegd, hoger gelegen stuk land – te vinden. Door de dreiging van overstromingen bouwden de toenmalige bewoners hun woningen op wierden, die op den duur met elkaar verbonden werden tot dorpswierden.
De twee streken vallen samen onder Nationaal Landschap Middag-Humsterland. Als een van de oudste intact gebleven cultuurgebieden is het van grote ecologische en cultuurhistorische waarde. De wierden, waterlopen, kavels en dijken zijn karakteristiek voor de manier waarop dit gebied vroeger gevormd is.
Voor alle vragen over deze fietsroute, kunt u contact opnemen met de redactie van Fietsen123.
Fietsen123 maakt gebruik van de routeplanner van de Fietsersbond en is niet verantwoordelijk voor tussentijdse wijzigingen in het Nederlandse fietsknooppuntennetwerk.
Meldingen over ontbrekende of beschadigde fietsknooppuntborden kunt u kwijt op de website meldpuntroutes.nl.
Kloppen de nummers van de knooppunten niet? Dan kunt u dat melden bij de Fietsersbond.
Meer informatie over het beheer en het onderhoud van de Nederlandse fietsknooppunten vindt u in dit artikel: Fietsen met knooppunten: soms gaat het mis.
Wij wensen u veel fietsplezier!