De Kabouterboom
In Gelderland zijn er heel veel bijzondere bomen. Het is dan ook de provincie met de meeste boommonumenten van Nederland. Dit is mede te danken aan de boomrijke Ve…
Startplaats: Groesbeek, Gelderland | knooppuntroute
Fietsroute
58 Km (± 3:52 ) | Gelderland | Het weer op de route 0 °C 0bft
Wijnbouw is al lang niet meer voorbehouden aan landen als Frankrijk, Italië, Spanje of Argentinië. Met de opkomst van nieuwe druivenrassen, die goed bestand zijn tegen schimmels en die goed gedijen in een kouder en natter klimaat, verschijnen er steeds meer wijnen van Nederlandse bodem.
Door het Nederlandse klimaat komen hier onder planten veel schimmels voor die de wijnoogst behoorlijk kunnen verpesten. Dit maakt ons klimaat veel minder geschikt voor de overbekende, traditionele wijndruiven als Chardonnay, Sauvignon Blanc, Viognier, Cabernet Sauvignon, Merlot of Shiraz. De laatste decennia hebben wijnboeren uit binnen- en buitenland echter diverse druivenrassen gekruist om nieuwe druivensoorten te ontwikkelen die met succes verbouwd kunnen worden in landen als Nederland, België en Engeland. Voorbeelden van dit soort druiven zijn de witte Solaris en Johanitter en de blauwe Regent en Cabernet Noir.
Veel Nederlandse wijngaarden zijn te vinden in de Achterhoek. De bodem is hier dusdanig vruchtbaar dat zij erg geschikt blijkt voor het verbouwen van wijnranken. Je fietst met deze route langs twee wijngaarden in de Gelderse Achterhoek.
Om te beginnen Wijngaard Hesselink, gelegen tussen de knooppunten 9 en 10. Hier wordt op een gebied van ongeveer 4 hectare een breed assortiment aan Achterhoekse wijnen gemaakt van verschillende druivenrassen. Elk jaar worden de druiven geoogst met behulp van vrijwilligers, waarna de druiven verwerkt worden tot een van de ongeveer 15 wijnsoorten. Behalve een wijngaard heeft Wijngaard Hesslink een terras en zijn er mogelijkheden om rondleidingen en wijnproeverijen te volgen.
Tussen de knooppunten 73 en 72 passeer je Wijndomein Erve Wisselink. Deze wijngaard is met ongeveer 3000 wijnstokken wat kleinschaliger dan Wijngaard Hesselink. In totaal worden hier vijf soorten druiven verbouwd die witte, rosé en rode wijn opleveren.
Voor alle vragen over deze fietsroute, kunt u contact opnemen met de redactie van Fietsen123.
Fietsen123 maakt gebruik van de routeplanner van de Fietsersbond en is niet verantwoordelijk voor tussentijdse wijzigingen in het Nederlandse fietsknooppuntennetwerk.
Meldingen over ontbrekende of beschadigde fietsknooppuntborden kunt u kwijt op de website meldpuntroutes.nl.
Kloppen de nummers van de knooppunten niet? Dan kunt u dat melden bij de Fietsersbond.
Meer informatie over het beheer en het onderhoud van de Nederlandse fietsknooppunten vindt u in dit artikel: Fietsen met knooppunten: soms gaat het mis.
Wij wensen u veel fietsplezier!