Logo Fietsen123

Zoek een leuke fietsroute

Of toon alle fietsroutes

Fietsroute

Fietsroute Oorlogsverleden: De inundatie van de Betuwe

42 Km (± 2:48 ) | Gelderland | Het weer op de route weather.icon 6 °C 2bft

In deze fietsroute met het thema oorlogsverleden belichten we bekende en minder bekende verhalen uit de Tweede Wereldoorlog in Nederland. De route neemt je mee door het oostelijke deel van de Betuwe, waar een aantal belangrijke gebeurtenissen plaatsvonden.

De route start in Driel, op de plek waar tijdens Operation Market Garden de 1ste Poolse Onafhankelijke Parachutistenbrigade, geleid door Generaal-Majoor Sosabowski, de strijd aanging met de Duitsers. Midden in het centrum, op het Polenplein, vind je het Polenmonument, een informatiecentrum en luisterplek L19: ‘De Polen van Driel’, waar je veel informatie krijgt over de Polen die in de omgeving van Driel vochten.

Gat in de dijk

Langs de Nederrijn, tussen de knooppunten 27 en 28, sloegen de Duitsers een gat in de dijk om dit deel van de Betuwe onder water te zetten en zo de opmars van de Geallieerde troepen te stoppen. Ook op dit punt staat een luisterplek (L67: ‘Water als Wapen – Elden’), waar verschillende verhalen verteld worden, waaronder dat van een toenmalige bewoonster over de verstrekkende gevolgen van de overstroming.

Verwoesting en verdriet

Bij knooppunt 77 kom je langs het indrukwekkende Kasteel Doornenburg. Het is moeilijk voor te stellen dat het kasteel ten tijde van de bevrijding één grote ruïne was: het gevolg van geallieerde bombardementen en Duitse vernietiging. Vanaf ongeveer half september 1944 hadden de Duitsers hun hoofdkwartier gevestigd in het kasteel, dat toen inmiddels midden in het frontgebied lag.

Bombardementen in januari en maart 1945 brachten grote schade aan, waarna de Duitsers uiteindelijk het poortgebouw – destijds het enige intacte restant van het kasteel – opbliezen. Op de luisterplek (L43: ‘Verwoesting en verdriet’) bij het kasteel kun je meer te weten komen over deze geschiedenis. Na de oorlog is het kasteel grondig gerestaureerd.

Herinnering aan het lijden

Tot en met knooppunt 98 fiets je over het Goudsbloempad, een tocht langs de voormalige Duitse verdedigingslinie. Dit fietspad heette eerst Lingepad, maar de naam is veranderd in Goudsbloempad om het lijden van de burgerbevolking te gedenken. De naam komt van twee meisjes die hier met een goudsbloem in de hand urenlang tevergeefs op de komst van de koningin wachtten. Hiermee is de goudsbloem verheven tot symbool van het lijden van de burgerbevolking.

De Lingebruggen

Elst vormde in oktober 1944 een belangrijk strijdtoneel. De Lingebruggen waren een belangrijke schakel in de verbinding tussen Nijmegen en Arnhem. Het modderige terrein bemoeilijkte de opmars van de geallieerden. Hier vochten de Duitse en geallieerde troepen een hevige strijd uit, waarbij Elst en haar omgeving zwaar beschadigd raakte. De Grote Kerk van Elst – hoewel nu weer prachtig hersteld – was na de oorlog een ruïne. Vanaf Elst fiets je terug naar het beginpunt in Driel.

Disclaimer

Voor alle vragen over deze fietsroute, kunt u contact opnemen met de redactie van Fietsen123.

Fietsen123 maakt gebruik van de routeplanner van de Fietsersbond en is niet verantwoordelijk voor tussentijdse wijzigingen in het Nederlandse fietsknooppuntennetwerk.
Meldingen over ontbrekende of beschadigde fietsknooppuntborden kunt u kwijt op de website Bordje weg.
Kloppen de nummers van de knooppunten niet? Dan kunt u dat melden bij de Fietsersbond.
Meer informatie over het beheer en het onderhoud van de Nederlandse fietsknooppunten vindt u in dit artikel: Fietsen met knooppunten: soms gaat het mis.

Wij wensen u veel fietsplezier!

Andere routes in de buurt van Driel

knooppunten

41 Km

Beeld bij De sluizen van Driel

De sluizen van Driel

In de Nederrijn en de Lek ligt het zogenaamde sluizenensemble, drie imposante sluizencomplexen die de waterafvoer reguleren. De regulering van de waterafvoer…

Startplaats: Renkum, Gelderland | knooppuntroute

knooppunten

49 Km

Beeld bij Vogels in het Gelders grensgebied

Vogels in het Gelders grensgebied

De natuurgebieden in het grensgebied van Gelderland en Duitsland zijn een perfecte plek om bijzondere vogels te spotten. De Eltenberg – ook wel Eltenerberg o…

Startplaats: Herwen, Gelderland | knooppuntroute

knooppunten

52 Km

Beeld bij Langs het Twentekanaal

Langs het Twentekanaal

Het Twentekanaal verbindt de drie grote steden van Twente – Almelo, Hengelo en Enschede – met het landelijke rivierennetwerk. De plannen voor een kanaal dat …

Startplaats: Almen, Gelderland | knooppuntroute

knooppunten

48 Km

Beeld bij Kastelen en historische plaatsen in de Gelderse Achterhoek

Kastelen en historische plaatsen in de Gelderse Achterhoek

In de Gelderse Achterhoek vind je de gemeente Bronckhorst, die zijn naam dankt aan de Heren van Bronckhorst en de stad waar zij vandaan kwamen: Bronkhorst. Dit geb…

Startplaats: Steenderen, Gelderland | knooppuntroute

knooppunten

53 Km

Beeld bij Door de Graafschap

Door de Graafschap

De Graafschap is een van de vijf Nationale Landschappen die geheel of gedeeltelijk in de provincie Gelderland liggen. Het Nationale Landschap wordt gevormd do…

Startplaats: Barchem, Gelderland | knooppuntroute