Om de kaart te kunnen gebruiken heeft Google Maps je toestemming nodig voor het plaatsen van cookies. Deze worden geplaatst om bijvoorbeeld het in- of uitzoomniveau te onthouden en statistieken met betrekking tot het gebruik op te slaan. Bij het laden van de kaart ga je akkoord met Google Map's privacybeleid.
42 Km (± 2:48
) | Friesland | Het weer op de route
0
°C0bft
Sneek is in de 15de eeuw kort de hoofdstad van Friesland geweest. Zowel voor als na die periode was het een van de belangrijkste en machtigste steden van Noordwest-Nederland.
Knoopunt 43: Ysbrechtum & De Epemastate
In het dorpje Ysbrechtum kom je langs de imposante Epemastate. Deze stins is jarenlang de woonplaats geweest van de grietmannen – voorlopers van burgemeesters en kantonrechters – van deze streek. Tegenwoordig is het een luxe evenementenlocatie.
Knooppunt 52: Sneek
De voormalige vestingstad staat jaarlijks in de belangstelling vanwege de vele watersportevenementen die er plaatsvinden. Maar ook op het gebied van architectuur heeft de stad veel te bieden. Het stadsbeeld van Sneek wordt bepaald door de Waterpoort, een van de weinige overblijfselen van de originele vestingwerken in de stad. Alle andere zes poorten – vier water- en twee landpoorten – zijn gesloopt. Waarschijnlijk dateert de Waterpoort uit 1492, hetzelfde jaar als de vestingwerken. Overigens heeft de Waterpoort er niet altijd zo uit gezien: toen de poort geen militaire functie meer had, zijn er verschillende versieringen aangebracht, waar de poort haar huidige uiterlijk aan te danken heeft. Andere gebouwen die de moeite waard zijn om te bezichtigen, zijn het stadhuis en de Martinikerk.
Knooppunt 12: Blauwhuis
Het dorp Blauwhuis is van oorsprong een katholieke enclave die rond een schuilkerk werd gesticht. Pas in 1949 is de plaats officieel erkend als dorp. De schuilkerk bestaat niet meer, maar op dezelfde plaats staat nu de monumentale Sint-Vituskerk.
Fietsen123 maakt gebruik van de routeplanner van de Fietsersbond en is niet verantwoordelijk voor tussentijdse wijzigingen in het Nederlandse fietsknooppuntennetwerk.
Meldingen over ontbrekende of beschadigde fietsknooppuntborden kunt u kwijt op de website meldpuntroutes.nl.
Kloppen de nummers van de knooppunten niet? Dan kunt u dat melden bij de Fietsersbond.
Meer informatie over het beheer en het onderhoud van de Nederlandse fietsknooppunten vindt u in dit artikel: Fietsen met knooppunten: soms gaat het mis.