AquaZoo
Aan de oostkant van Leeuwarden ligt het populaire recreatiegebied De Groene Ster of De Kleine Wielen. Het is een prachtig modern natuur- en recreatiegebied waar he…
Startplaats: Leeuwarden, Friesland | knooppuntroute
Fietsroute
43 Km (± 2:52 ) | Friesland | Het weer op de route 0 °C 0bft
Bossen en polders aan de ene kant, water en weidse vergezichten aan de andere kant. En overal om je heen: vogels! Op deze route kom je ogen en oren tekort. Je fietst vlak langs de IJsselmeerkust en dwars door het glooiende landschap van het fraaie Friese Gaasterland.
De route komt langs twee gebieden waar Vogelbescherming en It Fryske Gea hard aan het werk zijn voor de natuur: de baai van Tacozijl en De Mokkebank. Naast het aanleggen van natuurvriendelijke oevers, worden deze gebieden ingericht als kraamkamers voor jonge vis. Goed voor de visstand én goed voor de visetende vogels. Geniet van de duikvluchten van de elegante visdieven en speur de lucht af naar vliegende visarenden. Verrekijker mee!
Het Rijsterbos is een prachtig loofbos met beuken en eiken, van zo’n 172 hectare en is in de 17e eeuw aangelegd als hakhoutbos door Amsterdamse regentenfamilie De Wildt. Zij bewoonden het door hen gebouwde Huize Rijs dat samen met de aangelegde tuin deel uit maakt van het Rijsterbos. In het bos is een stenen overblijfsel, een zogenaamde steenkist, gevonden van de trechterbekercultuur: de makers van de hunebedden. Het aanwezige vredestempeltje werd oorspronkelijk in 1814 gebouwd als herinnering aan de periode van de Franse overheersing. In het najaar van 1944 hebben de Duitsers het Rijsterbos gebruikt om ruim 70 V2-rakketten te lanceren richting Engeland en Antwerpen. Ook is het oude landgoed ingezet als tabaksplantage en voor de leerlooierij.
De Mokkebank is ontstaan na de afsluiting van de Zuiderzee. Vlakbij Laaxum kwam hierbij een zandplaat droog te liggen. De meeuwen ‘mokken’ hebben deze zandplaat toegeëigend en daar komt de naam Mokkebank vandaan. Het hele jaar rond zijn er vogels te zien bij de Mokkebank. Rietvogels, zwanen, lepelaars en aalscholvers maar ook de blauwborst en de kleine karekiet. Maar ook baardmannetjes en zelfs een zeearend zou te zien kunnen zijn. Houdt er rekening mee dat bij slecht weer de kijkhut niet bereikbaar is.
Bij het bezoekerscentrum Mar en Klif kom je meer te weten over de bijzondere geschiedenis van Zuidwest Friesland, de veelzijdigheid van het landschap (die in Nederland nergens zo groot is als hier) en welke dieren er leven. Je maakt een reis door de ijstijd en ontdekt hoe het prachtige landschap is ontstaan. Er is een vaste tentoonstelling die zeer de moeite waard is.
De Sondeler Leien is een eeuwenoud open meer dat waarschijnlijk dateert uit de 14e eeuw. Het meer is ontstaan door een overstroming van de Zuiderzee. Rond het meer ligt een strook met riet en grasland, met een vogelkijkhut. Vanaf deze vogelkijkhut zijn in het voorjaar vele rietvogels en weidevogels te vinden. Daarnaast zijn er in de wintermaanden diverse eendensoorten te zien. Het water in de Sondeler Leien is van grote waarde voor de vele vogelsoorten die hier neerstrijken.
Voor alle vragen over deze fietsroute, kunt u contact opnemen met de redactie van Fietsen123.
Fietsen123 maakt gebruik van de routeplanner van de Fietsersbond en is niet verantwoordelijk voor tussentijdse wijzigingen in het Nederlandse fietsknooppuntennetwerk.
Meldingen over ontbrekende of beschadigde fietsknooppuntborden kunt u kwijt op de website meldpuntroutes.nl.
Kloppen de nummers van de knooppunten niet? Dan kunt u dat melden bij de Fietsersbond.
Meer informatie over het beheer en het onderhoud van de Nederlandse fietsknooppunten vindt u in dit artikel: Fietsen met knooppunten: soms gaat het mis.
Wij wensen u veel fietsplezier!