Een kastanjeboom met historie
In het Friese dorpje Marsum bevindt zich het Poptaslot, wat eigenlijk De Heringastate heet. Dankzij de unieke geschiedenis is deze plek een van de best bewaarde st…
Startplaats: Firdgum, Friesland | knooppuntroute
Fietsroute
64 Km (± 4:16 ) | Friesland | Het weer op de route 0 °C 0bft
Tussen Heerenveen en Aldeboarn ligt het natuurgebied De Deelen, een prachtig mozaïek van gras- en rietlanden, legakkers, petgaten en moerassen.
De route start aan de rand van het plaatsje Aldeboarn (Oldeboorn). Dit dorp is een van de beschermde dorpsgezichten in Friesland; het historische centrum telt dan ook talloze monumenten, waaronder mooie oude woningen aan de Boarn (Boorne) – de rivier die het dorp in tweeën deelt – de Waag met de Oudheidskamer en de Doelhofkerk, een bijzonder kerkgebouw, gewijd aan de heilige Pancratius.
Deze Doelhofkerk is verbonden aan een interessant verhaal: de inwoners van Aldeboarn wilden vroeger de hoogste kerktoren van Friesland hebben. Daarom beklommen een aantal mannen uit Aldeboarn de toren van Tzum, dat destijds die eer had. Met een touw wilden zij de hoogte van de toren meten, maar ’s Nachts knipten inwoners van Tzum een stuk van het touw, waardoor de toren van Aldeboarn toch korter werd dan die van Tzum.
Het riviertje de Boarn stroomt van Bakkeveen tot Jirnsum en heeft verschillende namen. Zo wordt het eerste stuk, bij Bakkeveen, ‘Ouddiep’ of ‘Koningsdiep’ genoemd. Oostelijk van Aldeboarn komt het ‘Ouddiep’ samen met het ‘Nieuwe Diep’ en gaat verder als ‘de Boarn’. Na Akkrum verandert de naam in ‘Kromme Knilles’. Voorbij Jirnsum is nog een stuk van de oude loop van ‘de Boarn’ te vinden. Deze beek wordt de ‘Mûzel’ of ‘Moezel’ genoemd.
Op deze tocht kom je langs de hoofdstad van Friesland, het prachtige Leeuwarden. Deze stad is een van de oudste steden in Nederland, in 1435 kreeg Leeuwarden stadsrechten. De stad is de grootste van de Friese elf steden. In 2020 telde de stad 93.485 inwoners.
Het centrum van Leeuwarden is een van de best bewaarde geheimen van Nederland. Van sight-seeing tot heerlijke restaurants, Leeuwarden heeft voor ieder wat wils. Een echte aanrader als u in de buurt bent.
Het Sneekermeer is gelegen tusen de stad Sneek en de dorpen Tehorne en Goingarijp. Het Sneekermeer is vooral bekend vanwege de populariteit bij watersporters.
Het Sneekermeer bestaat uit onder andere het eigenlijke meer zelf, de Goëngarijsterpoelen, de Zoutepoel en de Gauwster Hoppen. Het Sneekermeer is via de Noorder Oudeweg verbonden met de Langeweerderwielen, en via de Houkesloot met de stad Sneek. Het prinses Margrietkanaal loopt door het meer heen. Ten zuidwesten van het meer ligt de Geeuwpolder, een natuurgebied dat eigendom is van Staatsbosbeheer.
Voor alle vragen over deze fietsroute, kunt u contact opnemen met de redactie van Fietsen123.
Fietsen123 maakt gebruik van de routeplanner van de Fietsersbond en is niet verantwoordelijk voor tussentijdse wijzigingen in het Nederlandse fietsknooppuntennetwerk.
Meldingen over ontbrekende of beschadigde fietsknooppuntborden kunt u kwijt op de website meldpuntroutes.nl.
Kloppen de nummers van de knooppunten niet? Dan kunt u dat melden bij de Fietsersbond.
Meer informatie over het beheer en het onderhoud van de Nederlandse fietsknooppunten vindt u in dit artikel: Fietsen met knooppunten: soms gaat het mis.
Wij wensen u veel fietsplezier!