Hunebedboom in Midlaren
Deze fietsroute neemt je even zo’n 5400 jaar mee terug in de tijd. De route gaat namelijk langs twee van de vele hunebedden van Drenthe. Dit zijn restanten van ste…
Startplaats: Rolde, Drenthe | knooppuntroute
Fietsroute
39 Km (± 2:36 ) | Drenthe | Het weer op de route 0 °C 0bft
Met deze fietsroute ontdek je het prachtige Drents-Friese Wold. Dit is een van de grootste aaneengesloten natuurgebieden van ons land. Een ideaal gebied voor natuur- en rustzoekers.
In de omgeving van Vledder vormen het Bouwersveld en het Koelingsveld een aaneengesloten natuurterrein. Door het gebied lopen weinig paden, maar vanaf het fietspad is het gebied goed te overzien. Er zijn hier een groot aantal vennetjes met veel verschillende soorten planten. Er komen hier ook allerlei reptielen, amfibieën, watervogels en zoogdieren voor. In het Koelingsveld werd in 1937 een groot kringgrep-urnenveld opgegraven. Dat komt uit 1.000 tot 500 jaar voor Christus. De toenmalige bewoners verbrandden hun overledenen en de resten werden in urnen begraven. De urnen werden in een gegraven gat geplaatst en daar werd een greppel omheen gegraven. Met het zand uit de greppel werden de urnen bedekt. Zo ontstond er een heuvel in het landschap.
Met meer dan 6.000 hectare is het Nationaal Park Drents-Friese Wold een van de grootste aaneengesloten natuurgebieden van Nederland. Bijzonder aan dit gebied is de enorme afwisseling. Je gaat hier van droge stuifzanden tot natte stukken veen en heide. In de bossen wemelt het van de zoogdieren en er zijn vele soorten vogels.
Het Doldersummerveld is een uitgestrekt vochtig heidereservaat. Het maakt deel uit van Nationaal Park het Drents-Friese Wold. Het Doldersummerveld is geen vlak gebied. Zandruggen en laagtes wisselen elkaar af. Koeien en een schaapskudde begrazen hier de heide. Wie weet kom je de schaapsherder en zijn Schoonebeker schapen tijdens deze fietstocht wel tegen! Zij trekken er dagelijks op uit. Aan de Huenderweg 1 in Doldersum vind je schaapskooi.
Voor alle vragen over deze fietsroute, kunt u contact opnemen met de redactie van Fietsen123.
Fietsen123 maakt gebruik van de routeplanner van de Fietsersbond en is niet verantwoordelijk voor tussentijdse wijzigingen in het Nederlandse fietsknooppuntennetwerk.
Meldingen over ontbrekende of beschadigde fietsknooppuntborden kunt u kwijt op de website meldpuntroutes.nl.
Kloppen de nummers van de knooppunten niet? Dan kunt u dat melden bij de Fietsersbond.
Meer informatie over het beheer en het onderhoud van de Nederlandse fietsknooppunten vindt u in dit artikel: Fietsen met knooppunten: soms gaat het mis.
Wij wensen u veel fietsplezier!