Logo Fietsen123

Nieuws

Zo voorkom je een fietsongeluk - deel 3

Tuesday 6 June, 2023

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Zeker in het verkeer. Gelukkig kun je heel wat doen om jezelf en je medeweggebruikers gezond en veilig te houden.

In Zo voorkom je een fietsongeluk - deel 1 | Fietsen123 en Zo voorkom je een fietsongeluk - deel 2 | Fietsen123 staan al verschillende tips waarmee je onderweg fietsongelukken kan voorkomen. In dit laatste deel lees je nog een aantal afsluitende tips.

Vertrouw niet automatisch op wat andere weggebruikers zullen doen

Zelfs als andere weggebruikers lijken op te letten, hoeft dat niet te betekenen dat dat ook zo is. Als bijvoorbeeld een auto met een richtingsaanwijzer knipperend aan komt rijden bij een kruispunt, wil dat niet altijd zeggen dat hij ook die kant op zal gaan. Soms vergeet een automobilist simpelweg zijn richtingaanwijzer na een vorige afslag uit te zetten. Let er daarom ook op of de auto genoeg vaart mindert voor het afslaan. Zo wordt duidelijker dat hij ook echt die kant op zal rijden.

Hetzelfde is belangrijk bij voorrang geven en krijgen. Zelfs wanneer jij volgens de regels duidelijk voorrang zou moeten hebben, wil dat niet zeggen dat je het ook krijgt. Komt er een brommer hard aanrijden richting de voorrangsweg waar jij op fietst, kijk dan goed of de bestuurder vaart mindert en jou ook ziet.

Heb je geen duidelijkheid over wat je precies kan verwachten van een andere verkeersdeelnemer, neem dan zelf geen risico’s en rem af.

Let ook op voor anderen

Veel ongelukken zijn te voorkomen als je ook een oogje in het zeil houdt voor anderen in het verkeer. Dat heet anticiperen: proberen te voorspelen wat andere weggebruikers misschien kunnen gaan doen. Bijvoorbeeld… Iemand fietst vlak voor je. Links van het fietspad is een afslag naar een ander fietspad. Hou er dan rekening mee dat die fietser opeens linksaf kan slaan zonder zijn hand uit te steken. Dus wacht voor de zekerheid even met inhalen totdat je voorbij de afslag bent.

Een ander praktijkvoorbeeld… Je nadert een fietser die langs de kant van de weg staat, maar aanstalten maakt weer op te stappen. Ga er dan niet vanuit dat die persoon eerst netjes om zal kijken voordat hij wegrijdt, maar anticipeer dat hij gewoon voor je de weg op zal rijden. Hou in zo’n geval voldoende ruimte open of rem af voor de zekerheid.

En tot slot: hou je stuur stevig vast

Lekker fietsen met je handen lichtjes op het stuur is natuurlijk fijn, maar hou er wel rekening mee dat er soms een onverwachte kuil of hobbel in de weg kan zitten. Het is makkelijk om dan de grip op je stuur te verliezen en onderuit te gaan.

Het is ook even extra opletten als je opzij of over je schouder achter je kijkt onder het fietsen. Vaak sturen fietsers onbewust mee in die richting. Voordat je het doorhebt zit je dan op de verkeerde weghelft.

Kortom: hou je stuur altijd stevig vast.

Veel en veilig fietsplezier!

Door: Alex Wit