Top 10 van de duurste fietsen ter wereld
U dacht dat u een dure fiets had? Welnee, vergeleken met de allerduurste fiets(en) ter wereld is uw fiets nog geen fractie waard van wat er voor deze fietsen betaald is. Het lijstje loopt -…
Nieuws
Monday 22 July, 2019
Jawel, je leest het goed: fietsen veroorzaakt stress. Maar niet eens zozeer bij de fietser zelf, maar bij andere weggebruikers. En waarom? Omdat we lang niet altijd zo netjes fietsen als we zelf denken, stelt hoogleraar sociale psychologie Paul van Lange in een interview met de Fietsersbond.
De afgelopen jaren is de drukte op de fietspaden enorm toegenomen. Dat merken ook lezers van Fietsen123, waarvan 12 procent vindt dat het al te druk is. Ook het stadsbestuur van Utrecht constateert dat: ze zien in de stad dat ouderen en expats de drukke plekken in de stad gaan vermijden, meldde de Utrechtse verkeerswethouder Lot van Hooijdonk onlangs.
De reden daarvoor is dat er te lang te weinig gebeurd is op het gebied van fietsinfrastructuur. Tien jaar geleden heeft het Rijk in het Meerjarenprogramma Infrastructuur Ruimte en Transport nog helemaal geen aandacht gehad voor de fiets, stelt Sjors van Duren, adviseur fiets en mobiliteit bij Royal HaskoningDHV. Er is destijds geen rekening gehouden met de groei die het fietsverkeer de laatste jaren heeft doorgemaakt. Met als gevolg dat veel steden kampen met overvolle fietspaden.
En al die fietsers veroorzaken best wel wat stress onder andere weggebruikers. Niet alleen onder fietsers, maar ook onder voetgangers en automobilisten. Hoogleraar Paul van Lange verklaart: “mensen onderschatten stelselmatig het effect van hun gedrag op andere mensen.” Als voorbeeld noemt hij bumperkleven, waarvan veel automobilisten niet beseffen hoe intimiderend het overkomt op andere bestuurders. Dat mensen vaak anoniem blijven, speelt een rol bij het vertonen van zulk gedrag.
Hij draagt een eigen situatie aan, waarin hij werd afgesneden door een automobilist en een tik gaf op het dak van de auto. De automobilist schrok daar erg van en werd boos. Juist voor hem was het stressvol om op een weg te rijden waar ook heel veel fietsers rijden. Van Lange: “dat had ik onderschat. Ik zal zoiets nooit meer doen.”
Wat een rol speelt is de acceptatie van andere weggebruikers van situaties die eigenlijk niet mogen. Zoals tegen het verkeer in rijden. Officieel mag het niet, maar veel fietsers doen dit zo nu en dan en andere weggebruikers staan het over het algemeen toe. Maar het creëert wel onrust op de weg, omdat je nooit weet hoe een ander gaat reageren. Datzelfde geldt voor op de stoep fietsen, omdat je bijvoorbeeld bij een winkel moet zijn. Veel voetgangers schrikken als er opeens een fietser voor ze opduikt. “Fietsers onderschatten hoeveel stress zij bij anderen kunnen veroorzaken, zelfs met kleine overtredingen.”
Ook snelheid veroorzaakt onrust en stress, met name als er verschillende snelheden samenkomen. En naarmate er meer soorten fietsen op de weg zijn, komt dit steeds vaker voor. Andere weggebruikers schrikken van de snelheid waarmee sommige fietsers hen voorbijrazen. En tegelijkertijd reageren mensen fel op de fout van een ander, wat daar volgens hoogleraar Van Lange mee te maken heeft: “mensen worden zo boos omdat er veel op het spel staat. De gevolgen kunnen groot zijn: het kan over leven en dood gaan.”
Bron: Fietsersbond