Logo Fietsen123

Nieuws

Waarom fietsen zo veel stress kan veroorzaken

Monday 22 July, 2019

Jawel, je leest het goed: fietsen veroorzaakt stress. Maar niet eens zozeer bij de fietser zelf, maar bij andere weggebruikers. En waarom? Omdat we lang niet altijd zo netjes fietsen als we zelf denken, stelt hoogleraar sociale psychologie Paul van Lange in een interview met de Fietsersbond.

De afgelopen jaren is de drukte op de fietspaden enorm toegenomen. Dat merken ook lezers van Fietsen123, waarvan 12 procent vindt dat het al te druk is. Ook het stadsbestuur van Utrecht constateert dat: ze zien in de stad dat ouderen en expats de drukke plekken in de stad gaan vermijden, meldde de Utrechtse verkeerswethouder Lot van Hooijdonk onlangs.

De reden daarvoor is dat er te lang te weinig gebeurd is op het gebied van fietsinfrastructuur. Tien jaar geleden heeft het Rijk in het Meerjarenprogramma Infrastructuur Ruimte en Transport nog helemaal geen aandacht gehad voor de fiets, stelt Sjors van Duren, adviseur fiets en mobiliteit bij Royal HaskoningDHV. Er is destijds geen rekening gehouden met de groei die het fietsverkeer de laatste jaren heeft doorgemaakt. Met als gevolg dat veel steden kampen met overvolle fietspaden.

Onderschatting eigen gedrag

En al die fietsers veroorzaken best wel wat stress onder andere weggebruikers. Niet alleen onder fietsers, maar ook onder voetgangers en automobilisten. Hoogleraar Paul van Lange verklaart: “mensen onderschatten stelselmatig het effect van hun gedrag op andere mensen.” Als voorbeeld noemt hij bumperkleven, waarvan veel automobilisten niet beseffen hoe intimiderend het overkomt op andere bestuurders. Dat mensen vaak anoniem blijven, speelt een rol bij het vertonen van zulk gedrag.

Hij draagt een eigen situatie aan, waarin hij werd afgesneden door een automobilist en een tik gaf op het dak van de auto. De automobilist schrok daar erg van en werd boos. Juist voor hem was het stressvol om op een weg te rijden waar ook heel veel fietsers rijden. Van Lange: “dat had ik onderschat. Ik zal zoiets nooit meer doen.”

Acceptatie

Wat een rol speelt is de acceptatie van andere weggebruikers van situaties die eigenlijk niet mogen. Zoals tegen het verkeer in rijden. Officieel mag het niet, maar veel fietsers doen dit zo nu en dan en andere weggebruikers staan het over het algemeen toe. Maar het creëert wel onrust op de weg, omdat je nooit weet hoe een ander gaat reageren. Datzelfde geldt voor op de stoep fietsen, omdat je bijvoorbeeld bij een winkel moet zijn. Veel voetgangers schrikken als er opeens een fietser voor ze opduikt. “Fietsers onderschatten hoeveel stress zij bij anderen kunnen veroorzaken, zelfs met kleine overtredingen.”

Ook snelheid veroorzaakt onrust en stress, met name als er verschillende snelheden samenkomen. En naarmate er meer soorten fietsen op de weg zijn, komt dit steeds vaker voor. Andere weggebruikers schrikken van de snelheid waarmee sommige fietsers hen voorbijrazen. En tegelijkertijd reageren mensen fel op de fout van een ander, wat daar volgens hoogleraar Van Lange mee te maken heeft: “mensen worden zo boos omdat er veel op het spel staat. De gevolgen kunnen groot zijn: het kan over leven en dood gaan.”

Zo maak je je eigen fietsgedrag voor andere weggebruikers prettiger

  • Haast je niet. Bij een recreatieve fietstocht is dit sowieso niet nodig, en mocht je op de fiets naar het werk gaan, vertrek dan op tijd van huis.
  • Besef dat je de weg deelt met veel anderen, niet alleen fietsers. Houd je aan de verkeersregels en probeer oogcontact te zoeken met andere weggebruikers om je eigen gedrag voorspelbaarder te maken en dat van hen in te kunnen schatten.
  • Wijk af van de doorgaande, snelste routes en neem een keer een alternatieve route om de drukte te vermijden.
  • Denk na over het effect van jouw fietsgedrag op anderen.

Bron: Fietsersbond


Gerelateerde artikelen

Nieuws

Top 10 van de duurste fietsen ter wereld

U dacht dat u een dure fiets had? Welnee, vergeleken met de allerduurste fiets(en) ter wereld is uw fiets nog geen fractie waard van wat er voor deze fietsen betaald is. Het lijstje loopt -…

Nieuws

Check deze 6 gidsen voor fiets- en wandelinspiratie

In coronatijd is het goed om eventjes de buitenlucht op te zoeken. Met een dikke jas, handschoenen en een muts is het ook in de winter prima wandelen of fietsen. Zoek je inspiratie? Dan heb…

Nieuws

Fietsen langs kastelen in het oosten

Maak kennis met de mooiste kastelen in Overijssel en Gelderland, sommige goed bewaard, andere slechts nog een ruïne. Op deze zes routes ga je terug in de tijd naar kastelen en havezaten van…

Nieuws

Vijf vragen over de fietsendrager

Menig fietsliefhebber vindt de fietsendrager - na de fiets zelf - zo ongeveer de beste uitvinding ooit. En terecht: dit slimme bagagerek heeft de wereld van de fietsliefhebber nog veel mooi…

Nieuws

Snelheidsrecord fietsen verbroken: 333 km/u!

Gisteren is het snelheidsrecord op een fiets verbroken. Een Fransman verbrak zijn eigen record door 333 kilometer per uur te rijden op een raketfiets. De 32-jarige François Gissy gaf…

Nieuws

Fietsen door de regen: hier moet je op letten

Gladde putdeksels, de glibberige strepen van het zebrapad: een ongeluk zit soms in een klein hoekje. Met deze tips voorkom je valpartijen en fiets je fijn door de regen. Pas op voor gladde …

Nieuws

Fietsen naar Santiago de Compostela: zo doe je dat!

Santiago de Compostela is het beroemdste bedevaartsoord van de wereld. Jaarlijks trekken honderdduizenden gelovigen naar de Galicische hoofdstad om het graf van de apostel Jacobus te bezoek…

Nieuws

Een op de vijf fietsers vindt fietsen onveilig

De Nationale Fiets Telweek 2017 vond plaats van 18 tot en met 24 september. Nu de resultaten bekend zijn, vallen een aantal zaken op: Een op de vijf deelnemers vindt fietsen in Nederland on…

Nieuws

Prijswinnaars Garmin fietsnavigatiesysteem bekend

Heeft u onlangs meegedaan aan onze prijsvraag waarbij u een fietsnavigatiesysteem van Garmin kon winnen? Dan vindt u hier de uitslag. Wij feliciteren:F Bouten, VlissingenJ Abbink, AlmeloNie…

Nieuws

Provincie Overijssel haalt bordjes Saksenroute weg

De provincie Overijssel heeft de routebordjes van het landelijke fietsroutenetwerk weggehaald, waardoor er gaten vallen in fietsroutes als de Saksenroute. Volgens de ANWB is de route daardo…