Logo Fietsen123

Nieuws

Fietsers: de overheid moet nog meer doen voor fietsers

Thursday 11 July, 2019

Er wordt nog niet genoeg gedaan om fietsgebruik te stimuleren, zowel door overheid als grote werkgevers. Dat blijkt uit het jaarlijkse fietsonderzoek van Fietsen123 onder ongeveer 500 Nederlandse fietsers.

De afgelopen jaren is er veel geld geïnvesteerd in nieuwe en verbeterde fietsinfrastructuur. Daarnaast hebben strengere regelgeving rond autogebruik in binnensteden en versoepelde regels voor een fiets van de zaak fietsers meer ruimte gegeven, met name in steden. Toch is dit volgens bijna twee derde van de fietser niet voldoende om het fietsgebruik in Nederland een impuls te geven. Ongeveer 15 procent vindt dat de overheid genoeg doet, en eenzelfde percentage vindt dat verdere stimulering vanuit het bedrijfsleven moet komen.

Drukte op de fietspaden

Ook wordt het te druk op de fietspaden: ruim de helft van de respondenten vindt dat het met de toename van het aantal soorten fietsen langzaam maar zeker te druk wordt, terwijl 12 procent van de respondenten het al veel te druk vindt. Een derde is van mening dat het fietsen goed te doen is, zolang je goed blijft opletten.

Een idee van de Fietsersbond om verschillende fietspaden aan te leggen voor verschillende soorten fietsen – snelle transport- en bakfietsen, gewone fietsen etc. – lijkt aan te slaan: meer dan de helft van de fietsers vindt dit een goed idee en denkt dat het de veiligheid ten goede komt. Vier op de tien vindt echter dat het alleen maar onoverzichtelijker wordt en dat er geen ruimte voor is.

Maximumsnelheid

Een ander plan – onder andere van de Fietsersbond – is een verlaging van de maximumsnelheid voor automobilisten binnen de bebouwde kom. Bijna de helft van de fietsers is voor en denkt dat de wegen hierdoor veiliger worden. Bijna drie op de tien vindt dat de verlaging alleen voor gevaarlijke wegen moet gelden. Een kwart kan zich verplaatsen in de situatie van de automobilist en vindt een maximumsnelheid van 30 km/h voor auto’s te langzaam.

Handhaving

Fietsen zonder licht, met z’n drieën of meer naast elkaar, bellend of append op de fiets; allemaal overtredingen waartegen de overheid strenger moet optreden, vindt bijna negen op de tien fietsers. Een minderheid van ongeveer een op de tien vindt dat Politie en Handhaving belangrijkere dingen te doen hebben. Daarentegen vinden bijna alle fietsers het appverbod op de fiets een goede zaak.

Fietsen met knooppunten

Drie op de vijf fietsers plant vooraf een route met een knooppuntenplanner voor ze beginnen met fietsen. Ongeveer een derde plant de route niet vooraf, maar maakt tijdens het fietsen wel gebruik van de knooppunten. De rest gebruikt de knooppunten niet.

Het is dan ook niet verrassend dat de meeste fietsers vinden dat het knooppuntensysteem verder uitgebreid moet worden. Ongeveer twee derde vindt dat het knooppuntennetwerk overal moet worden uitgebouwd. Een kwart wil wel uitbreiding van het netwerk, maar alleen als het nieuwe plaatsen en/of bezienswaardigheden toevoegt.


Gerelateerde artikelen

Nieuws

GroenLinks wil verkeersveiligheid in Utrecht verbeteren met eigen 'Ping if you care'

Utrecht is een drukke stad voor fietsers. Vooral rond het centrum kan de hectiek van bussen, auto’s, fietsers en voetgangers die door elkaar heen bewegen, wel eens voor onveilige situaties …

Nieuws

Twee nieuwe fietsroutes in waterrijk Noord-Holland

Noord-Holland is een provincie met veel water, maar ook veel tegenstrijdigheden: van de Noordzee met haar duinkust in het westen tot de voormalige Zuiderzee met vissersdorpjes in het oosten…

Nieuws

Fiets mag mee met Intercity Direct

Vanaf 2017 mogen reizigers hun fiets meenemen op de trajecten van de Intercity Direct. Dit was eerder niet toegestaan. Dat dit eerder niet toegestaan was, heeft te maken met het veiligheids…

Routenieuws

Vijf prachtige heideroutes

In het najaar is zo'n heideveld op z'n mooist, maar betekent dat dan dat we die mooie velden de rest van het jaar links moeten laten liggen? Vijf heideroutes die op elk moment van het jaar …

Nieuws

Zo voorkom je een fietsongeluk - deel 1

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Zeker in het verkeer. Gelukkig kun je vrij eenvoudig jezelf en je medeweggebruikers veilig en gezond houden. Er zijn jaarlijks tienduizenden ongelukken …