Logo Fietsen123

Nieuws

Met meer zekerheid op de fiets met deze tips

Monday 21 March, 2022

Bij het ouder worden merk je misschien dat je niet meer zo zeker op de fiets zit als voorheen. Bijvoorbeeld omdat je bang bent je evenwicht te verliezen. Met deze tips kun je langer veilig fietsen.

Nog geen e-bike?

De komst van de e-bike heeft het voor veel mensen mogelijk gemaakt om langer door te trappen. Het fietst gemakkelijker door de trapondersteuning en sommige modellen hebben een ideale lage instap. Maar let wel op de hogere snelheid die je hiermee kunt halen. En wil je er een kopen, test dan verschillende modellen en kies het model dat het beste bij jou past.

Gebruik je medicijnen? Controleer of je mag fietsen

Sommige medicijnen hebben invloed op de rijvaardigheid, bijvoorbeeld omdat ze slaperigheid of duizeligheid veroorzaken. Als je een nieuw medicijn krijgt, dan moet je arts of apotheker je hierover informeren. Maar je kunt het ook terugvinden in de bijsluiter of aan een waarschuwing op de verpakking. Wil je zeker weten of jouw medicijn invloed heeft op de rijvaardigheid? Controleer het op deze site.

Helm

In Nederland kennen we (nog) geen helmplicht. Toch is veelvuldig uit onderzoek gebleken dat een helm bij veel ongevallen ernstig letsel kan voorkomen. Ook het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat raadt het gebruik van de fietshelm aan, met name bij gebruikers van een e-bike.

Draag je een bril?

Leesbril, varifocus, tv-bril: elke bril is anders en niet elk exemplaar is even geschikt om mee te fietsen. Informeer daarom bij je opticien of je met jouw bril veilig de weg op kunt.

Twee of drie wielen?

Je ziet de driewieler steeds vaker in het straatbeeld. Als je moeite hebt met je evenwicht, houdt een fiets met twee wielen voor of achter je altijd veilig in balans. Houd wel rekening met de extra breedte.

Zien en gezien worden

Goed zicht is essentieel, zowel voor je eigen veiligheid als die van anderen. Zorg daarom voor goed werkende verlichting, maar ook voor kleding met lichte of opvallende kleuren en eventueel reflecterende strepen. Tip: maak regelmatig je lampen en reflectoren schoon.

Spiegeltje, spiegeltje… aan het stuur

Als je moeite hebt met achterom kijken of daardoor snel je evenwicht verliest, kan een spiegel op het stuur uitkomst bieden. Vooral aan de linkerkant is dat handig, want dan hoef je niet meer over je schouder te kijken. Maar een tweede spiegel aan de rechterkant zorgt ervoor dat je net wat meer zicht naar achteren hebt. Laat je goed adviseren over de spiegel die bij jou past en de juiste plaatsing hiervan.

Eén been

Je kunt jezelf trainen om beter je evenwicht te bewaren. Bijvoorbeeld door ’s ochtends en ’s avonds tijdens het tandenpoetsen even op één been te gaan staan. Wissel links en rechts af; op die manier train je elke dag om beter je evenwicht te bewaren.

Antislip pedalen

Er bestaan speciale pedalen die de kans op het wegslippen van je voeten kleiner maken. Maar wat voor pedalen je ook gebruikt, pas bij voorkeur ook je schoenen aan: met rubberen zolen glijden je voeten veel minder snel van de pedalen dan met leren zolen.

Fiets opnieuw (laten) afstellen

Het kan geen kwaad om je fiets opnieuw af te stellen of dit te laten doen. Bijvoorbeeld door het zadel lager te zetten om op- en afstappen gemakkelijker te maken. Je kunt dan sneller reageren op onverwachte situaties omdat je met je voeten beter bij de grond kunt. En door je stuur in de juiste positie te zetten, kun je eenvoudiger een rechtere fietshouding aannemen.

Zet de ondersteuning uit

Zeker als je een e-bike hebt met een rotatiesensor, dan is het veiliger om de ondersteuning pas in te schakelen als je goed en wel op het zadel zit. Op die manier voorkom je dat je fiets er tijdens het lopen naast de fiets opeens door de ondersteuning vandoor gaat.

Oversteken? Afstappen!

Als je een straat moet oversteken, kun je het beste even afstappen. Zeker als je moeite hebt met achterom kijken. Kijk rustig beide kanten op en steek dan pas de straat over, lopend of fietsend.

Verdeel bagage over je fiets

Probeer om zo weinig mogelijk grote en zware spullen mee te nemen op de fiets, zoals boodschappentassen. Doe je dit toch, verdeel de bagage dan zo goed mogelijk over de fiets, bijvoorbeeld door twee fietstassen te gebruiken.

Bron: Doortrappen.nl