Logo Fietsen123

Nieuws

Goed fietsen: een kwestie van juiste houding en fietsafstelling

Tuesday 1 March, 2022

Om prettig te fietsen, is het belangrijk dat je de juiste zitpositie en -houding aanneemt. De positie van je stuur en het zadel zijn hierbij essentieel. We leggen uit hoe je je fiets goed afstelt en wat de juiste houding is.

Tijdens het fietsen belast je bijna al je spiergroepen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat je tijdens het fietsen opeens last kunt krijgen van je buik, handen of schouders. Maar waar je ook last krijgt, het begint allemaal bij je bekken en wervelkolom. Deze laatste moet een S vormen; je fietst dus met een lichte holle rug. Als je deze positie aanneemt, staat je bekken goed.

Zitpositie, rijstijl en fietstype

Vervolgens moet je bepalen welke rijstijl je hebt. Fiets je graag rustig en rechtop zittend? Of liever wat sportiever en meer voorovergebogen? Beide zitposities hebben voor- en nadelen

 • Rechtop: op deze manier heb je een goed zicht op ander verkeer en komt je wervelkolom automatisch in de juiste houding. Deze houding is heel geschikt voor bijvoorbeeld stadsfietsen. Wel zakt de wervelkolom snel in elkaar en kun je last krijgen van je schouders en handen.
 • Voorovergebogen: deze houding is meer geschikt is voor sportieve fietsen en langere fietstochten. Je verdeelt je kracht en lichaamsgewicht beter over je verschillende spiergroepen en kunt goed kracht zetten op de pedalen. Wel vraagt deze houding meer van je rug, schouders, nek en buik.

De juiste zadelafstelling

Je kunt de juiste houding alleen bereiken door je zadel goed af te stellen. Met de juiste zadelhoogte kun je met gestrekt been net met je tenen bij de grond. Als je je voet plat op de grond kunt zetten, dan staat je zadel te laag. Voel je daarentegen je bekken van links naar rechts op het zadel schuiven tijdens het trappen, dan staat je zadel te hoog.

Zo stel je je zadel af:

 • Stap op de fiets en plaats de pedalen in verticale positie.
 • Strek je been.
 • Zet je voet met de hak op het pedaal dat in de laagste stand staat.
 • Verplaats nu je voet naar achteren, zodat de voorvoet op het pedaal staat, met de voetballen op de pedaalas.
 • Je zou nu de juiste zadelhoogte moeten hebben tijdens het fietsen, waarbij de knie licht gebogen is.
 • Plaats de pedalen in horizontale positie. Bij het pedaal dat naar het voorwiel wijst, zou de knie zich recht boven de pedaalas moeten bevinden. Als dit niet zo is, moet het zadel worden versteld: naar voren als de knie zich achter de pedaalas bevindt en naar achteren als de knie zich voor de pedaalas bevindt.

Het stuur

Daarna is het van belang om het juiste stuur te kiezen en deze goed te positioneren. Het stuur is namelijk net zo belangrijk voor de juiste houding als het zadel.

Maat en vorm

De breedte van het stuur moet minimaal overeenkomen met de schouderbreedte. Dit wordt gemeten vanaf het midden van de handsteunpunten op het stuur. Een breder stuur geeft meer controle, maar vraagt ook meer kracht om te hanteren. Ook ondervindt een breed stuur meer luchtweerstand.

Als de onderarm en hand op één lijn staan, dan rust je hand optimaal op het stuur. Dit gebeurt sneller bij een licht gebogen stuur. Hierbij krijg je minder snel last van pijn in je handen. Wel heb je minder direct stuurgedrag dan bij een recht stuur.

Om overbelasting en pijn te voorkomen, is het van belang om je handen regelmatig van positie te wisselen. Een multipositiestuur of een gewoon stuur met zogenaamde bar-ends is hiervoor ideaal.

De juiste positie

Als je een geschikt stuur hebt gekozen, is het zaak om deze goed af te stellen. Stel de hoogte en positie van het stuur zo in, dat je rug- en buikspieren al licht gespannen zijn. Op die manier kunnen ze overbelasting voorkomen en schokken opvangen.

Zo positioneer je je stuur:

 • Plaats je bovenlichaam in de gewenste fietshouding: rechtop of voorovergebogen.
 • Beweeg je armen naar voren: je handen moeten de handvatten kunnen bereiken.
 • Stel het stuur desgewenst bij: hoger en dichter bij het zadel voor een rechte(re) houding, lager en verder van het zadel af voor een meer voorovergebogen houding.

Bronnen: Fietsersbond & Ergotec


Gerelateerde artikelen

Elektrische Fietsen

De accu van de e-bike: zo houd je hem fit

Echt lekker van je e-bike genieten doe je met een volle en fitte accu. Met deze tips houd je je accu zo lang mogelijk fit en gezond. Accu en temperatuur Bij lagere temperaturen neemt de …

Nieuws

Marktaandeel fietsen in prijsklasse boven 900 euro verdubbeld

Uit cijfers van RAI Vereniging blijkt dat het aandeel van fietsen in de prijsklasse boven de 900 euro sinds 2008 verdubbeld is tot 30 procent. Volgens de brancheorganisatie is deze ontwikke…

Nieuws

Drie factoren die van invloed zijn op de actieradius van je e-bike

Bij de aankoop van een e-bike let je ongetwijfeld op de actieradius van de fiets. Voor veel fietsers is de teleurstelling dan ook groot als een fiets de genoemde actieradius niet haalt. Dat…

Nieuws

3 keer een koninklijke fietstocht

Het is bijna Koningsdag en dat vieren we met drie koninklijke fietsroutes (en drie keer hoera). Over landgoederen en langs paleizen, door bossen en stadsdelen: we wensen je veel fietsplezie…

Nieuws

Ervaring met de Giant Prime E+1 elektrische fiets?

Heeft u een Giant Prime E+1? Wij zijn erg benieuwd naar uw praktijkervaring met deze fiets. Lees de beoordelingen van anderen of plaats uw eigen beoordeling om anderen van dienst te kunnen …