Logo Fietsen123

Nieuws

Koopwijzer: de juiste fietspomp voor thuis

Wednesday 18 August, 2021

Een fietspomp is een onmisbaar gereedschap bij een fiets. Tenslotte kun je alleen lekker fietsen als je banden hard genoeg zijn. Wij helpen je te kiezen uit de verschillende soorten fietspompen voor thuis.

Een fietspomp lijkt een redelijk simpel apparaat. Desondanks heb je de keuze uit allerlei soorten pompen. Je moet daarbij niet alleen kijken naar gebruiksgemak en prijs, maar ook of een pomp wel geschikt is voor je fiets.

Vloerpompen
Het eerste onderscheid dat je moet maken is tussen een vloerpomp en een handpomp. Een handfietspomp zit gewoonlijk op je fiets en is bedoeld voor gebruik onderweg. Een vloerpomp staat of ligt op de vloer en gebruik je thuis. De bekendste versie daarvan is de pomp waarbij je met twee handen pompt terwijl je hem stabiel houdt met je voet.

De gewone vloerpomp zonder toeters en bellen gebruik je voor het oppompen van banden met een relatief lage druk. De banden van de meeste fietsen vallen in deze categorie:

  • Mountainbike tussen de 2 en 4 bar
  • Tour/trekkingbike: tussen de 3 en 4,5 bar
  • Stadsfiets: tussen de 3,5 en 4,5 bar
  • Elektrische fiets: tussen de 3,5 en 4,5 bar

Bij een pomp staat altijd de maximale druk vermeld. Dat is de maximale druk waarmee je een band kan oppompen. Je kan bijvoorbeeld met een gewone pomp die een maximale druk van 5 bar heeft geen fietsbanden met een druk van 8 bar bij een racefiets oppompen. Je leest meer over de druk van banden hier.

Om goed te zien hoeveel lucht er in een band zit, is een pomp met een druk- of manometer erg handig. Zo bepaal je ook veel preciezer of je banden wel hard genoeg zijn, in plaats van in de banden te knijpen.

Als je niet zo’n fan bent van banden oppompen met je handen, kun je ook kiezen voor een voetpomp. Bij een voetpomp gebruik je je voet en been om een band op te pompen. De meeste voetpompen hebben ook een drukmeter. De prijs voor een voetpomp is ongeveer hetzelfde als voor een vloerpomp die je met je handen bedient. Vanaf 15 euro.

Hogedrukpompen
Voor banden van sportfietsen, zoals een racefiets, is een hogere druk van tussen de 6 en 8 bar normaal. Daarvoor heb je een hogedrukpomp nodig. Die gebruik je hetzelfde als een gewone vloerpomp, alleen kan een hogedrukpomp lucht onder hogere druk in je band pompen.

Een hogedrukpomp is trouwens ook geschikt voor het oppompen van gewone banden. Alleen is het wel even opletten, want die zijn dan sneller op de juiste druk en gaan er ook sneller overheen. Dat kan leiden tot een klapband bij een te hoge druk.

Hogedrukpompen zijn dan ook standaard voorzien van een druk- of manometer.


Hogedrukpomp met drukmeter

Je zou misschien denken dat een hogedrukpomp met drukmeter een stuk duurder is dan een gewone voetpomp, maar dat hoeft niet. Er zijn al hogedrukpompen vanaf dezelfde prijs als een gewone voetpomp: voor rond de 15 euro.

Verschillende ventielen
Ventielen voor fietsbanden zijn onderverdeeld in verschillende soorten. Het Hollandse of Nederlandse ventiel, het Franse ventiel en het Schrader ventiel. Dit is belangrijk omdat je fietspomp wel moet passen op het type ventiel voordat je de fietsband kan oppompen.

Het Nederlandse ventiel, of Dunlop-Blitzventiel, zit op de meeste soorten fietsen. Dit is een wat breder ventiel dan het Franse ventiel. Je moet het bijvoorbeeld losdraaien als je de binnenband van de velg wilt halen.


Nederlands of Dunlop-Blitz ventiel

Het Franse ventiel wordt ook wel een race- of Prestaventiel genoemd. Het wordt vooral gebruikt op race- en andere sportieve fietsen. Dit is een smal ventiel met afsluiter aan de bovenkant die je een stukje los moet draaien om lucht in de band te kunnen pompen.


Frans of Presta ventiel

Het Schraderventiel is ook een breder ventiel met een pennetje in het midden. Je vindt dit bij veel mountainbikes, maar ook gewoonlijk bij auto’s en brommers. Dit type ventiel kun je direct oppompen bij een garage of een benzinestation.

Als je fietspomp niet blijkt te passen op een bepaald type ventiel, kun je dat oplossen met een verloopstukje. Bijvoorbeeld van een pomp voor een Nederlands ventiel naar een Frans ventiel. Deze verloopstukjes kun je kopen bij de fietsenhandel.

Het makkelijkst is een fietspomp te kopen met twee aansluitingen: voor een Nederlands en een Frans ventiel. Dan heb je geen gedoe meer met verloopstukjes, die makkelijk kwijtraken.

Elektrisch fietspompen
Met de hand of voet pompen vraagt natuurlijk wel enige lichamelijke inspanning. Als je het jezelf makkelijker wil maken, kun je altijd nog terecht bij een elektrische fietspomp.

Een goed voorbeeld daarvan is de miniFumpa Pumps elektrische compressorpomp. Dit type pomp werkt volgens hetzelfde principe als een compressorpomp voor autobanden, alleen is hij veel compacter. Met zijn formaat van 3 x 5,5 x 7 centimeter past hij zelfs in je zak, rugzak of fietstas. Het gemak dient de fietser bij zo’n elektrische pomp, maar de prijs van €130 is er dan ook naar.

Als je thuis een jumpstarter hebt om je auto mee te starten wanneer de accu te weinig stroom heeft, heb je kans dat daar ook een elektrische pomp op zit. Alleen is die qua ventiel gewoonlijk alleen geschikt voor auto’s, brommers en mountainbikes. Lees hiervoor de handleiding bij de jumpstarter.

Een keuze maken
Met alle verschillende mogelijke fietspompen kan het lastig zijn een goede keuze te maken. Let in ieder geval goed op het type ventiel dat de pomp aankan, de maximale druk en natuurlijk de prijs. Bij fietsen die geen sportfiets zijn en dus een druk van maximaal 4 a 5 bar nodig hebben, is een gewone fietspomp al voldoende. Voor sportfietsen met hogedrukbanden heb je ook een hogedrukpomp nodig. Omdat het qua prijs weinig uitmaakt, is het verstandig om een pomp met een drukmeter te nemen.


Gerelateerde artikelen

Nieuws

Ruim 4000 gevaarlijke wegpaaltjes verwijderd

Ze hebben goede bedoelingen zoals het weghouden van auto's en vrachtwagens, maar voor fietsers zijn ze erg gevaarlijk: de paaltjes op het fietspad. Jaarlijks melden zo'n 2500 mensen zich bi…

Nieuws

Grote steden nemen de fietser serieus

In de stad is de fiets de beste remedie tegen verstikkende luchtvervuiling en eindeloos in de file staan. Ook de steden raken daar steeds meer van doordrongen, getuige de activiteiten die A…

Nieuws

Eropuit met de fiets: 3 mooie fietsroutes in de prachtige natuur

Lekker met de fiets de natuur in, er zijn weinig dingen die zo ontspannend kunnen werken. Met onderstaande routes fietst u over de zandvlaktes, heidevelden en bossen van de Veluwe, langs hu…

Nieuws

Nieuwe fietsenstalling Den Haag trekt aandacht Lonely Planet

Eerder deze maand werd de nieuwe Koningin Juliana fietsenstalling bij Den Haag Centraal geopend en de stalling trekt nu al internationale aandacht. Lonely Planet heeft zich met interesse ge…

Nieuws

Fietscomfort van invloed op routekeuze

Verkeersmodellen zijn samengesteld op basis van de aanname dat fietsers altijd de kortste route kiezen, maar deze aanname blijkt niet te kloppen. Royal HaskoningDHV deed hier in samenwerkin…