Logo Fietsen123

Dossier: Alles over fietsonderdelen

Je fietsband beter oppompen doe je zo

Monday 25 September, 2023

Een fietsband oppompen lijkt simpel. En dat is het ook wel. Toch kan het nog makkelijker en beter met deze Fietsen123 oppomptips.

Zelfs al heb je niet met een lege band te maken, je ontkomt er niet aan om de zoveel tijd je banden te moeten oppompen. Ze lopen nou eenmaal over de tijd heen langzaam leeg, vaak zelfs zonder dat je het echt doorhebt. Minstens een keer in de maand de spanning van je banden even controleren en er eventueel wat lucht bij pompen is dan ook een goed idee.

Fietsband te zacht

Een goed opgepompte fietsband is belangrijk voor een prettige en veilige fietstocht. Als hij te zacht is, voel je bij hobbels onderweg de wielvelg tegen het wegdek stuiteren. Dat rijdt natuurlijk niet fijn en kan je bovendien een stootlek opleveren. Dat houdt in dat door een stoot van de velg op het wegdek de binnenband in de knel raakt en er een of meer gaatjes in het rubber komen. En daar sta je dan met een dubbele lekke band. Ook kan je fiets met te zachte banden onder je wegglijden in een bocht. Daarnaast kost fietsen je extra kracht, want het overbrengen van je spierkracht op het asfalt is met een slappe band niet bepaald optimaal. Bij een e-bike zorgen te zachte banden door de extra rolweerstand ervoor dat de accu sneller leegraakt. Op de lange termijn zorgt fietsen met te zachte banden ervoor dat ze extra snel slijten.

Fietsband te hard

Je fietsbanden te hard oppompen brengt ook zijn problemen met zich mee. Als een band te hard is opgepompt, voel je de oneffenheden onderweg des te beter. Dat betekent een stuk minder rijcomfort. Met iets minder lucht werken de banden beter als schokbreker. Een te hoge spanning verhoogt ook de kans dat de binnenband het vroeg of laat begeeft door teveel druk. Een gescheurde band onderweg ligt dan op de loer en die is meestal niet meer te plakken.

Fietsen en banden

Het is dus altijd belangrijk dat je banden voor en achter op de juiste spanning zijn. Er moet voldoende lucht in zitten, maar ook weer niet teveel. Welke bandenspanning het beste is, is afhankelijk van het type band en het type fiets. Racefietsen bijvoorbeeld hebben gewoonlijk hogedrukbanden die extra smal zijn. Die zijn speciaal gemaakt om een hogere luchtdruk te verdragen. Zo kun je sneller fietsen, maar wel met minder comfort. Andere soorten fietsen, zoals e-bikes en stadsfietsen, hebben brede banden met een lagere spanning. Die zijn dan ook meer gericht op comfortabel fietsen en niet op zo hard mogelijk gaan.

Maximale luchtdruk fietsband

Hoe weet je nou hoe zacht of hard je banden mogen worden opgepompt? Er is geen echte minimale maat voor zacht, maar wel een maximale maat voor hard. De maximale luchtdruk voor een fietsband staat op de zijkant van de buitenband. Die druk wordt gewoonlijk aangegeven in bar, de standaard eenheid voor bandenspanning, maar soms ook nog in psi. De aangegeven maximale druk mag je niet overschrijden omdat anders de band kan scheuren of zelfs ploffen.

Optimale bandenspanning

De optimale bandenspanning verschilt nogal per type fiets. In het overzicht hieronder staat een goede indicatie, maar hou altijd wel ook de maximaal toegestane bandenspanning in de gaten die op de fietsband staat. Deze kan namelijk verschillen per type en merk band.

Beste bandenspanning per type fiets:

  • Mountainbike tussen de 2 en 4 bar
  • Tour/trekkingbike: tussen de 3 en 4,5 bar
  • Stadsfiets: tussen de 3,5 en 4,5 bar
  • Elektrische fiets: tussen de 3,5 en 4,5 bar
  • Racefiets: tussen de 6 en 8 bar

Het is altijd verstandig iets onder de maximale toegestane druk te blijven. Bijvoorbeeld 6 bar bij een band met een maximale spanning van 8 bar is al prima.

Fietspomp met drukmeter

Je kunt knijpen in een fietsband om te voelen of hij hard genoeg is, maar dat is natuurlijk geen erg precieze manier om de druk te meten. Het is daarom verstandig om een fietspomp met een druk- of manometer te gebruiken bij het oppompen. Op de meter zie je precies tot op de bar nauwkeurig hoe hoog de bandenspanning is, zodat je er niet te ver onder blijft en ook niet over de maximale spanning heengaat.

Je leest meer over fietspompen met een drukmeter, waaronder elektrische, in Koopwijzer: de juiste fietspomp voor thuis en Koopwijzer: de juiste fietspomp voor onderweg

Handige oppomptips

Naast je band niet harder oppompen dan die aankan, zijn er nog wat dingen om rekening mee te houden bij fietsbanden oppompen:

  • Bij een hogere temperatuur neemt de druk in fietsbanden automatisch toe. Is het zomers warm buiten? Pomp dan je banden iets minder hard op. Je loopt zo een stuk minder kans dat de spanning te groot wordt op een heet wegdek.
  • Het gewicht van de fiets en de fietser zijn belangrijk bij het kiezen van de juiste bandenspanning. Meer gewicht op de banden betekent dat de spanning hoger moet zijn. Denk dan aan zo’n halve tot een bar hoger. Let er hier wel weer op dat je de maximale spanning niet overschrijdt.
  • Smalle banden kunnen over het algemeen meer druk aan dan brede banden. Ze hebben dan ook gewoonlijk meer luchtdruk nodig om hard genoeg te zijn.
  • Controleer voordat je een net geplakte- of nieuwe binnenband oppompt eerst of er geen stukje onder de rand van de buitenband doorkomt. Anders heb je kans op een uitstulping en uiteindelijk een klappende binnenband.

Door: Alex Wit