Logo Fietsen123

Nieuws

IJs en pekel: zo bescherm je je fiets

Monday 15 February, 2021

Fietsers hebben natuurlijk het liefst dat ook op de fietspaden tonnen zout gestrooid wordt, om het fietsen zelf veiliger te maken. Maar al dat zout heeft ook een keerzijde: het tast de fiets aan. Hoe bescherm je je fiets tegen al dat strooizout?

Naast dat het de lak en het chroom aantast, is het vooral schadelijk voor de ketting en remmen. De pekel vreet in de ketting, remkabels roesten weg en remblokjes moeten het ontgelden door het vele schuren.

Poetsen

Het is daarom goed om na een ritje op een gepekelde weg je fiets even schoon te maken. Dat kan met de tuinslang, maar een warm sopje is nog beter. Het sop lost het zout namelijk goed op. Zorg wel dat je de fiets daarna goed smeert, want anders krijg je alsnog schade aan de ketting of de remmen. Het beste is om alle onderdelen goed te smeren met geconcentreerde teflon en chroomdelen in te smeren zuurvrije vaseline. Regelmatig het verzamelde vuil verwijderen zorgt er gelijk voor dat je fiets langer meegaat en tegen pekel, ijs en alle andere weersomstandigheden beschermd is.

Heb je een e-bike? Let dan wel op dat je geen water bij de accu gebruikt. Haal deze eerst van de fiets af voordat je de fiets gaat schoonmaken. Kijk hier voor meer informatie over het schoonmaken van je e-bike/de accu.