Logo Fietsen123

Nieuws

Hou je fiets fit in de winter

Tuesday 30 January, 2024

Niet alleen de fietser maar ook de fiets heeft het flink te verduren in de winter. Kou, nattigheid, gladheid en wegenzout hebben allemaal hun invloed. Daarom vijf tips om je fiets fit te houden in de winter.

Tip 1: Maak je fiets vaker schoon

Door de nattigheid en modder op de weg in de winter zal je fiets natuurlijk een stuk sneller smerig worden dan in de zomermaanden. Maar vergeet vooral ook het zout niet dat ruim op wegen en fietspaden gestrooid wordt tegen de gladheid. Dat werkt snel en agressief in op allerlei onderdelen van je fiets, met corrosie als gevolg. Zelfs metalen fietsonderdelen die niet kunnen roesten, worden toch door het zout aangetast.

Genoeg reden dus om je fiets regelmatig even schoon te maken. Dat kun je gewoon doen met een spons en een koud sopje. Koud omdat het wegenzout anders makkelijk oplost in het sopje en je daarna met zout water de rest van je fiets ‘schoonmaakt’. Besteed extra aandacht aan de metalen onderdelen. Let wel op in de buurt van elektrische onderdelen met het water. De ketting maak je schoon met een ontvettingsmiddel. Zie ook Fiets schoonmaken? Gebruik deze handige hulpmiddelen

Tip 2: Laat je fiets goed drogen

Of je fiets nou nat is van de omstandigheden buiten of van een schoonmaakbeurt, droog hem altijd zo goed mogelijk. Zo voorkom je roest en andere corrosie. Even met een oude handdoek eroverheen helpt al een hoop. Droog een ketting die je ontvet hebt met een aparte oude doek. Met een föhn drogen is ook een optie. Doe er daarna op tijd kettingolie op. Een ketting die niet op tijd geolied wordt, kan als hij nog wat vochtig is binnen een paar dagen al gaan roesten. Zet je fiets na de schoonmaakbeurt als het even kan binnen op een droge plek.

Tip 3: Bescherm de kabels

De kabels voor je rem en versnellingen zijn extra gevoelig voor slechte weersomstandigheden. Maak de blootliggende delen daarom niet alleen regelmatig droog, maar hou ze veilig tegen de elementen met een beschermlaagje. Dat kun je doen door er wat kettingolie op te smeren, met een teflonspray voor fietsen of zelfs door er simpelweg een laagje vaseline op te smeren.

Tip 4: Let op de accu

Net als autoaccu’s kunnen fietsaccu’s niet goed tegen lage temperaturen. Ze lopen sneller leeg en laden minder goed op. Om de accu op je e-bike te beschermen, kun je hem een jasje aantrekken. Voor bijna ieder type e-bike accu is er wel een beschermhoes te koop. Let er daarbij goed op dat je er een koopt die past bij jouw merk en type accu.

Staat je e-bike buiten in de kou? Haal de accu er dan uit en neem hem mee naar binnen. Dan wel echt binnenshuis, want een schuurtje in de winter is te koud. Een te lage temperatuur kan er zelfs voor zorgen bij een lege accu dat die beschadigd raakt. Laad een accu altijd op bij een temperatuur van minstens 10 graden.

Tip 5: Verbeter je banden

Tot slot een tip meer gericht op je eigen bescherming dan die van je fiets. Als het glad is op de weg, helpt het om je banden wat minder hard op te pompen. Zachte banden bieden meer grip op het wegdek.

Let er ook in de winter extra goed op dat het profiel op je banden niet versleten is. Anders loop je extra risico op gladde wegen. Vervang banden met een glad loopvlak en koop eventueel winterbanden voor de fiets. Dat kan zeker de moeite waard zijn als je de hele winter door vaak op de fiets zit.

Fotocredits: WikiMedia/Smiley.toerist