Logo Fietsen123

Dossier: Onderhoud van je e-bike

Fiets schoonmaken? Gebruik deze handige hulpmiddelen

Monday 30 October, 2023

De herfst en winter geven veel nattigheid en vuil op de weg. Dat merk je ook aan je fiets. Die heeft vaker een schoonmaakbeurt nodig. Deze schoonmaakhulpmiddelen helpen je daarbij een handje.

Songmics fietsmontagestandaard €64,99

Songmics Fietsmontagestandaard met gereedschapsbakje

Een probleem bij je fiets schoonmaken is dat je moeilijk overal bij komt, zeker als die tegen een muur staat. Je moet hem dan omdraaien om alle kanten te reinigen en kunt amper bij de onderkant komen. Daarom is een fietsmontagestandaard een uitkomst. Je zet je fiets daarop vast in een stevige beugel ongeveer een meter van de grond. De standaard rust op drie of vier inklapbare poten die helpen je fiets in de lucht te houden. Door deze constructie kun je makkelijk aan alle kanten, inclusief de onderkant, van je rijwiel komen.

Een goed voorbeeld van zo’n fietsmontagestandaard is de Songmics universele standaard. Universeel betekent dat de houder niet alleen geschikt is voor lichte racefietsen, maar ook zwaardere stadsfietsen en zelfs e-bikes met een maximaal gewicht van 30 kilo. Let er bij een e-bike wel even op dat je de accu voor het schoonmaken verwijdert.

De Songmics standaard is op verschillende manieren in te stellen, zodat je makkelijk de prettigste hoogte voor jezelf kan kiezen. Hij heeft een verstelbare stuurstang waarmee je je stuur vast kan zetten, plus een gereedschapsbakje zodat je je gereedschap altijd bij de hand houdt. Na het onderhouden van je fiets, klap je de poten van de montagestandaard makkelijk samen zodat je hem ergens kan neerzetten zonder dat hij veel ruimte inneemt.

Cyclon Bionet onvetter €15,49

Cyclon Bionet Ontvetter 1 liter

De bewegende en kwetsbare onderdelen van je fiets, zoals de ketting en kabels, hebben olie en vet nodig om goed te blijven werken. Helaas zijn ze daardoor ook magneten voor vuil. Dat betekent dat je ze regelmatig schoon moet maken en opnieuw van olie of vet moet voorzien. Bij dat schoonmaken kun je een ontvetter als Cyclon Bionet goed gebruiken. Naast dat de vloeistof goed ontvet, heeft het ook andere positieve eigenschappen. Het is niet giftig, niet brandbaar maar wel biologisch afbreekbaar. En het belangrijkste: het is geschikt voor de materialen waarvan een fiets is gemaakt.

Muc-Off Bike Cleaner €14,95

Muc-Off Bike Cleaner

Je kan het frame van je fiets en andere onderdelen wel proberen schoon te maken met een spons en wat water, maar je merkt dan toch vaak dat je niet alles goed vuilvrij krijgt. Met een speciaal fietsschoonmaakmiddel als Muc-Off Cleaner lukt dat wel. Je krijgt er zelfs aangekoekt vuil mee weg als je het middel even laat inwerken. De spuitfles maakt het makkelijk heel gericht schoon te maken en het reinigingsmiddel is biologisch afbreekbaar.

Muc-Off borstelset €21,95

Muc-Off Borstelset

Je komt bij het schoonmaken en poetsen van je fiets vaak al een heel eind met een oude doek. Zoals een stuk afgedankt laken of een oud T-shirt. Voor nog wat steviger poetswerk komen deze borstels van Muc-Off goed van pas. Twee zijn zacht en bedoeld voor het frame en andere onderdelen waar je liever geen krassen op krijgt. De platte, harde borstel is bedoeld om je ketting en tandwielen mee schoon te maken.