Logo Fietsen123

Dossier: GPS-systemen

Hoe werkt een fietsnavigatiesysteem?

Monday 28 March, 2022

Rijden met een fietscomputer, hoe werkt dat eigenlijk? We leggen het uit in dit artikel.

Foto: GettyImages.

Dit artikel is onderdeel van een drieluik. Meer weten? Bekijk: GPS-systemen voor de fiets en Waar moet je op letten bij de aankoop van een fietsnavigatiesysteem?

Waypoints en knooppunten

De standaard manier om routes bij fietsnavigatie aan te geven is met behulp van zogenaamde waypoints. Dit zijn punten die gewoonlijk bij afslagen en kruispunten op een route worden geplaatst. Je wordt bij het volgen van zo’n route dan van waypoint naar waypoint gestuurd. Daarbij geeft de navigatie aan welke kant je op moet fietsen. Dit systeem wordt ook gebruikt bij het vastleggen en delen van routes.

Fietsen aan de hand van waypoints werkt prima, maar veel fietsers maken liever gebruik van het knooppuntnetwerk in Nederland en België. Bij het kopen van een fietsnavigatiesysteem is het dan wel belangrijk dat je erop let dat het apparaat ook met knooppunten overweg kan. Dat geldt namelijk niet voor alle fietsnavigatiesystemen, in het bijzonder niet de systemen voor sportieve fietsers. Bij systemen gericht op recreatieve fietsers kun je vaker wel aan de hand van knooppunten navigeren.
Ook rijden veel mensen liever een rondje dan van A naar B. Het is daarom verstandig om te kijken of het navigatiesysteem een rondrit functie heeft.

De mogelijkheden: een overzicht

Vroeger was je al blij dat je goed fietsroutes kon plannen en volgen met een navigatiesysteem. Veel GPS-apparaten konden ook niet meer dan dat, maar in de loop der tijd werden bij ieder nieuw model extra mogelijkheden toegevoegd, om het onderweg op de fiets nog wat aangenamer en makkelijker te maken. Denk bijvoorbeeld aan een extra als een hoogtemeter, die aangeeft op hoeveel meter hoogte je fietst in de heuvels en bergen.

Voor meer sportieve fietsers kan een extra functie als gezondheidsmeting interessant zijn. Je kan dan het navigatieapparaat koppelen aan bijvoorbeeld een hartslagmeter. Er zijn ook andere sensoren die je los bij een navigatie-apparaat kan kopen. Een draadloze snelheidsmeter zet je op het voorwiel van je fiets en helpt om je snelheid onderweg preciezer bij te houden dan het GPS-systeem kan. Een cadansmeter houdt het ritme tijdens het trappen op je fiets bij, zodat je beter inzicht krijgt in je manier van fietsen. Dit zijn interessante toevoegingen voor fietsers die gericht zijn op het verbeteren van hun prestaties en conditie.

Meer interessant voor recreatieve fietsers is de mogelijkheid om het navigatiesysteem te koppelen aan veiligheidssystemen voor de fiets, zoals Garmin Varia. Het GPS-apparaat kan je dan bijvoorbeeld op het scherm waarschuwen voor auto’s die van achteren komen of automatisch telefonisch hulp inroepen als je met de fiets gevallen bent. Veel navigatiesystemen hebben een connectiemogelijkheid via bluetooth met je smartphone. Dat betekent dat je bijvoorbeeld berichten van je smartphone op het navigatiescherm weer kan laten geven. Dat heeft als voordeel dat je niet meer je smartphone tevoorschijn hoeft te halen onderweg.

De populariteit van de smartphone heeft ervoor gezorgd dat er heel wat apps gericht op sporten en gezondheid beschikbaar zijn. Sommige fietsnavigatiesystemen werken eenvoudig samen met bepaalde apps, zoals Strava. Op die manier kun je bijvoorbeeld je fietsprestaties makkelijk bijhouden en delen met anderen of je gezondheid meten en vastleggen.

Waterdichtheid is natuurlijk ook belangrijk bij een navigatie-apparaat. Je gaat er waarschijnlijk niet expres op uit tijdens een regenbui, maar eenmaal onderweg kun je nooit precies voorspellen wat het weer doet. Navigatie-apparaten voor de fiets zijn altijd waterdicht. Hoe waterdicht precies kan verschillen. De waterdichtheid wordt aangegeven met een IP-code. Daar kun je hier meer over lezen. Wat voor een smartphone geldt, geldt ook voor een navigatiesysteem. Met een IP-code die eindigt op 5 of hoger zit je goed genoeg voor gewoon fietsen. Als je het apparaat ook bij wateractiviteiten als kanoën wilt gebruiken, moet je letten op een IP-code van minstens 7.

Omdat een GPS apparaat onderweg aardig wat te verduren kan krijgen, is het belangrijk dat deze in een goede, passende stuurhouder geplaatst wordt. Die zit gewoonlijk bij het navigatiesysteem. Fiets je alleen over mooie wegen en fietspaden, dan zijn de standaard GPS apparaten met de bijbehorende houder voldoende. Voor mountainbiken en andere stevige uitjes kun je beter gaan voor een navigatiesysteem met houder dat voor dit soort activiteiten gemaakt is.

Meer weten? Bekijk: GPS-systemen voor de fiets en Waar moet je op letten bij de aankoop van een fietsnavigatiesysteem?

Door: Alex Wit


Gerelateerde artikelen

Nieuws

Ontdek de Duitse cultuur en natuur per fiets

​Een fietsvakantie is perfect om op actieve wijze een kleine culturele ontdekkingsreis te ondernemen. Bijvoorbeeld in Duitsland: wie denkt dat de Duitse tradities niet verder gaan dan het O…

Nieuws

Winnaars prijsvraag november bekend

Heeft u meegedaan met onze prijsvraag waarbij u 4x kans maakte op een Tenson Hurricane regenpak van Plutosport t.w.v. €89,95? Dan vindt u hier de uitslag! Wij feliciteren: Mevr. D Goosse…

Nieuws

7 procent bijtelling voor fiets van de zaak goedgekeurd

De Tweede Kamer is op 15 november 2018 akkoord gegaan met een bijtelling van 7 procent voor de fiets van de zaak. Deze nieuwe regeling geldt vanaf 1 januari 2020. De bedrijfsfietsenregeling…

Nieuws

Genieten in Genk

Waar je interesse ook naar uit gaat, in de omgeving van Genk hoef je je in geen geval te vervelen. Ga op avontuurlijke wijze terug in de tijd op Domein Bokrijk, bezoek musea of winkels in h…

Nieuws

De leukste fietsfilmpjes

Wij hebben voor u de leukste fiets filmpjes van het web geselecteerd. Zie hoe er moeilijke kunsten worden uitgehaald met een tweewieler, dat bagage erg grote vormen kan aannemen en de fiets…