Logo Fietsen123

Dossier: GPS-systemen

GPS-navigatiesystemen voor op de fiets

Monday 28 March, 2022

Een lekker stukje fietsen zonder iets te plannen kan erg leuk zijn. Maar soms wil je liever van A naar B fietsen of een route rijden. In dat geval komt een GPS-navigatiesysteem goed van pas.

GettyImages/Sharleen Chao

Dit artikel is onderdeel van een drieluik. Meer weten? Bekijk: Waar moet je op letten bij de aankoop van een fietsnavigatie? en Hoe werkt een navigatiesysteem?

Wat is GPS?

De term GPS staat voor Global Positioning System. Dit systeem bestaat uit satellieten die op allerlei posities rond de aarde zweven en gezamenlijk iedere plek op de wereld kunnen peilen.
Een GPS-navigatiesysteem gebruikt deze satellieten om de positie van een GPS-ontvanger tot op de meter nauwkeurig te bepalen. Hiermee zie je bijvoorbeeld op de digitale kaart op het scherm van de ontvanger precies je positie ten opzichte van een uitgestippelde route. Op deze manier kan de GPS-ontvanger op tijd aangeven wanneer je linksaf, rechtsaf of rechtdoor moet. Met zo’n navigatiesysteem is het dus lastig om nog te verdwalen.

GPS-navigatie werd eerst populair als routeplanner voor auto’s. Met het kleiner worden van de apparatuur werd de navigatie ook geschikt voor het plannen van routes op de fiets. De GPS-ontvanger zet je op je fietsstuur. Hij heeft meestal het formaat van een mobiele telefoon, soms zelfs nog kleiner, en heeft een schermpje waarop een kaart van de omgeving wordt getoond.

De GPS-ontvanger is eigenlijk een minicomputer die werkt met eigen software die al geïnstalleerd is. De ontvanger gebruikt bestanden met kaarten van (bijvoorbeeld) Nederland. Zo’n kaart kan je vervangen door een andere, zodat het GPS-systeem ook te gebruiken is voor fietsen in het buitenland. Er zijn standaard al een of meerdere landkaarten bij het GPS-navigatiesysteem inbegrepen, zodat je het apparaat direct kan gebruiken voor het plannen van een route op de fiets.

Navigatiesystemen voor de fiets

Het aantal navigatiesystemen voor de fiets is niet zo groot als voor de auto, maar toch heb je de keuze uit tientallen modellen. De GPS-systemen van het merk Garmin zijn daarbij al lange tijd het meest populair.

Veel navigatiesystemen voor de fiets zijn opvallend genoeg ook bedoeld voor gebruik bij andere buitenactiviteiten, zoals wandelen en kanovaren. Dit worden dan ook outdoor GPS-systemen genoemd. Ze zijn erg handig als je graag routes plant bij verschillende activiteiten. Omdat je ze ook mee moet kunnen nemen in een broekzak, zijn deze GPS-apparaten wat compacter dan GPS-ontvangers alleen bedoeld voor de fiets. Dat betekent dat ze ook een wat kleiner scherm hebben, wat niet altijd prettig is voor het volgen van een route op de fiets.

Er zijn ook GPS-systemen die samengevoegd zijn met een fietscomputer. Een fietscomputer heeft onder andere opties voor het bijhouden van snelheid, gereden afstand, hoogte en de hartslag en fietsprestaties van de fietser. Bij een fietscomputer met een simpele GPS-functie wordt de gereden route opgeslagen en kan je deze later op een computer terugkijken. Een uitgebreide GPS-functie bij een fietscomputer maakt het mogelijk ook routes te plannen en te volgen. Bij eenvoudige versies gaat dat met behulp van een pijl die de rijrichting aangeeft, bij duurdere systemen met behulp van een kaart op een kleurenscherm.

Tot slot is er natuurlijk nog fietsnavigatie met een app op een smartphone. Dat werkt ook goed bij het rijden van routes, omdat iedere smartphone een ingebouwde GPS heeft. Het scherm van je smartphone is groter dan die van het gemiddelde fietsnavigatiesysteem, dus routes zijn wat makkelijker te volgen. Het nadeel is wel dat een smartphone minder compact is. Daarnaast hebben fietsnavigatie apps niet dezelfde uitgebreide mogelijkheden als een echt GPS-navigatiesysteem.

Navigeren op een smartphone is een goedkoop alternatief als je niet veel meer opties nodig hebt dan een route plannen en volgen. Je moet er alleen wel rekening mee houden dat het scherm van een smartphone in fel zonlicht slecht te bekijken is. Voor een goede navigatie op zonnige dagen is een app die de route ook met gesproken instructies aangeeft dan een aanrader.

Meer weten? Bekijk: Waar moet je op letten bij de aankoop van een fietsnavigatie? en Hoe werkt een navigatiesysteem?

Door: Alex Wit


Gerelateerde artikelen

Nieuws

Fietsen naar Santiago de Compostela: Op de e-bike

De juiste maat, de juiste afstelling, een goed zadel; er is heel wat om op te letten als u naar Santiago de Compostela gaat fietsen. Maar wat als u een e-bike heeft? Kunt u de pelgrimsroute…

Nieuws

De mooiste lenteroutes over de grens

De temperaturen gaan omhoog, de natuur ontwaakt en terrassen verschijnen weer in het straatbeeld: het is voorjaar. Volop genieten van de lente doe je met deze mooie fietsroutes bij de buren…

Nieuws

Bijverdienen als fietskoerier? Maak kennis met TringTring

Iedereen in Amsterdam en in het bezit van een fiets en smartphone kan nu fietskoerier worden. Met de nieuwe app 'TringTring' kunnen consumenten bijvoorbeeld eten bestellen. Een koerier bren…

Nieuws

Twee heideroutes

Hierbij twee prachtige heideroutes: eentje door het leuke en gezellige dorpje Lage Vuursche en langs het vliegveld in Hilversum en eentje door de prachtige Strabrechtse Heide in Noord-Braba…

Nieuws

Fiets mee en help een kind aan een fiets

Van 18 tot 23 mei gaan we met z'n alle fietsen om het Nationaal Fonds kinderhulp te steunen en kinderen in armoede aan een fiets te helpen. Goed voor uw gezondheid, humeur en het milieu. In…

Nieuws

ANWB start onderzoek e-bike accu's

Hoe populair de e-bike ook is tegenwoordig, er zijn nog altijd kanttekeningen. De belangrijkste kritiek? De levensduur van de accu. De accu is een van de duurste onderdelen van de e-bike en…

Nieuws

Dure nieuwe accu voor elektrische fiets niet altijd nodig


"De accuaansluiting van onze Gazelle is kapot. Omdat aansluiting en accu een geheel vormen, moet er een hele nieuwe accu in. Kost me 599 euro. Is dat niet wat veel voor een fiets van amper …

Nieuws

Besparen met een e-bike als alternatief voor de auto

Heeft u al een elektrische fiets of overweegt u om er een te kopen? Dan is het interessant om eens te bekijken wat een elektrische fiets u kan besparen. Voor veel mensen is de elektrische f…

Nieuws

Snorfietsen en brommers vormen groot gevaar voor volksgezondheid

Het beleid ten aanzien van snorfietsen en brommers moet op de schop. Dit schrijven ruim 40 vooraanstaande medici en wetenschappers in een brief aan de Tweede Kamer. ‘De kern van de rechtsst…

Nieuws

Inzet lokfietsen werkt

De inzet van lokfietsen blijkt fietsendieven af te schrikken. Gemeentes die lokfietsen hebben ingezet, zagen in een jaar tijd het aantal aangiftes van gestolen fietsen met gemiddeld 40 proc…