Logo Fietsen123

Dossier: GPS-systemen

GPS-navigatiesystemen voor op de fiets

Monday 28 March, 2022

Een lekker stukje fietsen zonder iets te plannen kan erg leuk zijn. Maar soms wil je liever van A naar B fietsen of een route rijden. In dat geval komt een GPS-navigatiesysteem goed van pas.

GettyImages/Sharleen Chao

Dit artikel is onderdeel van een drieluik. Meer weten? Bekijk: Waar moet je op letten bij de aankoop van een fietsnavigatie? en Hoe werkt een navigatiesysteem?

Wat is GPS?

De term GPS staat voor Global Positioning System. Dit systeem bestaat uit satellieten die op allerlei posities rond de aarde zweven en gezamenlijk iedere plek op de wereld kunnen peilen.
Een GPS-navigatiesysteem gebruikt deze satellieten om de positie van een GPS-ontvanger tot op de meter nauwkeurig te bepalen. Hiermee zie je bijvoorbeeld op de digitale kaart op het scherm van de ontvanger precies je positie ten opzichte van een uitgestippelde route. Op deze manier kan de GPS-ontvanger op tijd aangeven wanneer je linksaf, rechtsaf of rechtdoor moet. Met zo’n navigatiesysteem is het dus lastig om nog te verdwalen.

GPS-navigatie werd eerst populair als routeplanner voor auto’s. Met het kleiner worden van de apparatuur werd de navigatie ook geschikt voor het plannen van routes op de fiets. De GPS-ontvanger zet je op je fietsstuur. Hij heeft meestal het formaat van een mobiele telefoon, soms zelfs nog kleiner, en heeft een schermpje waarop een kaart van de omgeving wordt getoond.

De GPS-ontvanger is eigenlijk een minicomputer die werkt met eigen software die al geïnstalleerd is. De ontvanger gebruikt bestanden met kaarten van (bijvoorbeeld) Nederland. Zo’n kaart kan je vervangen door een andere, zodat het GPS-systeem ook te gebruiken is voor fietsen in het buitenland. Er zijn standaard al een of meerdere landkaarten bij het GPS-navigatiesysteem inbegrepen, zodat je het apparaat direct kan gebruiken voor het plannen van een route op de fiets.

Navigatiesystemen voor de fiets

Het aantal navigatiesystemen voor de fiets is niet zo groot als voor de auto, maar toch heb je de keuze uit tientallen modellen. De GPS-systemen van het merk Garmin zijn daarbij al lange tijd het meest populair.

Veel navigatiesystemen voor de fiets zijn opvallend genoeg ook bedoeld voor gebruik bij andere buitenactiviteiten, zoals wandelen en kanovaren. Dit worden dan ook outdoor GPS-systemen genoemd. Ze zijn erg handig als je graag routes plant bij verschillende activiteiten. Omdat je ze ook mee moet kunnen nemen in een broekzak, zijn deze GPS-apparaten wat compacter dan GPS-ontvangers alleen bedoeld voor de fiets. Dat betekent dat ze ook een wat kleiner scherm hebben, wat niet altijd prettig is voor het volgen van een route op de fiets.

Er zijn ook GPS-systemen die samengevoegd zijn met een fietscomputer. Een fietscomputer heeft onder andere opties voor het bijhouden van snelheid, gereden afstand, hoogte en de hartslag en fietsprestaties van de fietser. Bij een fietscomputer met een simpele GPS-functie wordt de gereden route opgeslagen en kan je deze later op een computer terugkijken. Een uitgebreide GPS-functie bij een fietscomputer maakt het mogelijk ook routes te plannen en te volgen. Bij eenvoudige versies gaat dat met behulp van een pijl die de rijrichting aangeeft, bij duurdere systemen met behulp van een kaart op een kleurenscherm.

Tot slot is er natuurlijk nog fietsnavigatie met een app op een smartphone. Dat werkt ook goed bij het rijden van routes, omdat iedere smartphone een ingebouwde GPS heeft. Het scherm van je smartphone is groter dan die van het gemiddelde fietsnavigatiesysteem, dus routes zijn wat makkelijker te volgen. Het nadeel is wel dat een smartphone minder compact is. Daarnaast hebben fietsnavigatie apps niet dezelfde uitgebreide mogelijkheden als een echt GPS-navigatiesysteem.

Navigeren op een smartphone is een goedkoop alternatief als je niet veel meer opties nodig hebt dan een route plannen en volgen. Je moet er alleen wel rekening mee houden dat het scherm van een smartphone in fel zonlicht slecht te bekijken is. Voor een goede navigatie op zonnige dagen is een app die de route ook met gesproken instructies aangeeft dan een aanrader.

Meer weten? Bekijk: Waar moet je op letten bij de aankoop van een fietsnavigatie? en Hoe werkt een navigatiesysteem?

Door: Alex Wit