Logo Fietsen123

Nieuws

Een sportkeuring voor fietsers: is het nodig?

Monday 20 August, 2018

Professionele wielrenners ondergaan regelmatig tests om te kijken hoe het ervoor staat met hun gezondheid. Maar ook voor amateurwielrenners en recreatieve fietsers kan zo’n sportkeuring of sportmedisch onderzoek een goed idee zijn.

Tijdens een flinke fietstocht kun je je lichaam behoorlijk belasten. Dan is het wel zo prettig om te weten of je hiertoe fysiek in staat bent. Zeker gezien het feit dat veel Nederlandse fietsers bij of na het fietsen opgenomen moeten worden met hartkwalen door zware inspanning.

Wat houdt een sportmedische keuring in?

Een sportmedisch onderzoek kan op verschillende manieren, maar het geeft in elk geval inzicht in je fysieke gezondheid en conditie en zodat je op een veilige en verantwoorde manier kunt sporten. Het onderzoek kan ook helpen bij het geven van een gericht sportadvies: dingen die je beter wel of juist niet kunt doen.

Voor een sportmedisch onderzoek kun je terecht bij een sportarts in een sportmedisch centrum. Je hebt hiervoor geen verwijzing van je huisarts nodig.

Welke sportmedische onderzoeken zijn er?

Er bestaan verschillende sportmedische onderzoeken: van een vragenlijst met kort lichamelijk onderzoek tot een uitgebreide inspanningstest. Het sportmedisch onderzoek begint met een vragenlijst. Deze moet inzicht geven in de (beoogde) sporten, de sportervaring, het niveau en het doel van de sporter – bijvoorbeeld wedstrijden, die ene unieke prestatie zoals een toertocht, sponsorloop of marathon. Of gewoon in vorm blijven.

Basis Sportmedisch Onderzoek
Dit is het eenvoudigste sportmedisch onderzoek dat wordt aangeboden. Als je minder dan 7 uur per week sport en daarbij geen tot weinig problemen ondervindt, is dit onderzoek doorgaans voldoende. Er wordt onder andere gekeken naar lengte, gewicht, vetpercentage en de verhouding hiertussen, en er wordt een intern en orthopedisch (algemeen en gericht op de specifieke sport) onderzoek verricht.

Basisplus Sportmedisch Onderzoek
Het Basisplus Sportmedisch onderzoek is bedoeld voor mensen die intensief – meer dan 7 uur per week – (willen) sporten. Dit onderzoek is daarnaast ook de licentiekeuring voor wielrenners. Het bestaat uit het Basis Sportmedisch Onderzoek, aangevuld met een longfunctietest, een elektrocardiogram (rust-ECG) en een bloedonderzoek met hemoglobine (Hb) en cholesterolmeting.

Groot Sportmedisch Onderzoek
Het Groot Sportmedisch Onderzoek is aanbevolen voor sporters die zeer intensief sporten of ouder zijn dan 35 jaar. Dit onderzoek is als het Basisplus Sportmedisch Onderzoek, aangevuld met een conditiemeting en een maximale inspanningstest met hartfilmpje.

Uitgebreid Sportmedisch Onderzoek
Dit onderzoek wordt veel uitgevoerd onder wielrenners, hardlopers en triatleten. Behalve het Groot Sportmedisch Onderzoek wordt er hier een ademgasanalyse uitgevoerd. Deze test geeft de meeste informatie over fitheid en conditie.

De voordelen van een Groot Sportmedisch Onderzoek of Uitgebreid Sportmedisch onderzoek

De twee zwaarste sportmedische onderzoeken bieden een aantal voordelen ten opzichte van de twee lichtere onderzoeken. De maximale inspanningstest legt namelijk afwijkingen aan het hart bloot, die alleen bij zware inspanning te meten zijn. Daarnaast kunnen met deze tests ook aandoeningen, die het risico op hart- en vaatziekten vergroten, gesignaleerd worden.

Voor wie is zo’n onderzoek aan te raden?

In principe is het voor iedereen die regelmatig sport of gewoon veel beweegt, aan te raden om een sportmedisch onderzoek te ondergaan. Dit is zeker verstandig als:

  • Je een aandoening of ziekte hebt.
  • Er in je familie hart- en vaatziekten voorkomen.
  • Je tijdens beweging last hebt van duizeligheid, hartkloppingen of pijn op de borst.
  • Je extreem moe bent.
  • Herstel na inspanningen lang duurt.
  • Je prestatievermogen zonder verklaarbare reden afneemt.
  • Je begint met sporten en dit nog nooit eerder intensief hebt gedaan.

Welk onderzoek is voor mij geschikt?

  • Ben je jonger dan 35 jaar, dan kun je in ieder geval een Basis Sportmedisch Onderzoek of Basisplus Sportmedisch Onderzoek overwegen.
  • Ben je ouder dan 35 jaar, dan is een sportmedisch onderzoek met maximale inspanningstest aan te raden.

Wat zijn de kosten en worden deze vergoed?

De kosten van een sportmedisch onderzoek verschillen per sportmedische instelling en uiteraard per variant van het onderzoek. De meeste basisonderzoeken beginnen rond de €90, terwijl de uitgebreidere varianten op kunnen lopen tot wel €250.

De meeste zorgverzekeraars vergoeden deze kosten geheel of gedeeltelijk bij een aanvullende verzekering. Raadpleeg je verzekering om te vragen of de kosten vergoed worden.

Heb je alleen een basisverzekering? Dan zijn de kosten volledig voor eigen rekening.

Bron: Sportzorg


Gerelateerde artikelen

Nieuws

Doorfietsroutes: werken ze echt?

De afgelopen jaren werd door provincies en gemeenten breed ingezet op de zogenaamde doorfietsroutes. “Snelwegen” om fietsverkeer zoveel mogelijk ruim baan te geven. Maar hoe staat het inmid…

Nieuws

De fiets met lage opstap

De Nederlander wil tot op steeds hogere leeftijd zelfstandig blijven. Vervoer hoort bij die zelfstandigheid, maar gewoon op de fiets stappen is niet meer vanzelfsprekend op oudere leeftijd.…

Nieuws

Fietspaden in Nederland te smal en te druk

Ruim 90 procent van de drukke fietspaden in Nederland is te smal, blijkt uit onderzoek van ingenieursbureau Sweco. Te drukke fietspaden die ook nog eens te smal zijn, zorgen voor onveilige …

Nieuws

Najaar op Texel

Het najaar is voor veel mensen misschien een periode waarbij niet gedacht wordt aan een binnenlandse vakantie. Het tegendeel is echter waar. Het najaar op Texel is bij uitstek het seizoen v…

Nieuws

Duitsers fietsen het liefst in Nederland

Nederland is weer uitgeroepen tot de favoriete buitenlandse vakantiebestemmingen voor Duitse fietsers. Dit heeft de Duitse fietsclub ADFC bekend gemaakt. Voorgaande jaren waren Oostenrijk, …

Nieuws

Nieuw wereldrecord voor vrouwen: 365 km fietsen in zes uur

365 kilometer, dat is sinds zaterdag het wereldrecord over 6 uur fietsen voor vrouwen. Nieuwe recordhoudster is de Nijmeegse Ellen van Vugt. Ze fietste op een racebaan in de buurt van Aken …

Nieuws

Swapfiets breidt verder uit in Europa

De herkenbare blauwe band van Swapfiets kleurt straks ook de straten van Londen, Milaan en Parijs. Tegelijkertijd voegt het bedrijf, dat bekend is van het fiets- en service abonnement met d…

Nieuws

Fietsen inchecken en gratis stallen

Op station Utrecht Centraal kunnen fietsers hun fiets de eerste 24 uur gratis stallen. Bij de ingang wordt ingecheckt met de OV-kaart en bezoekers krijgen dan direct te zien waar op het sta…

Nieuws

Een fietsvakantie in Hongarije: aandachtspunten en routes

Met de vele rivieren, prachtige nationale parken en monumentale steden biedt Hongarije je een mooi uitgangspunt voor een fietsvakantie. Maar waar kun je nu het beste gaan fietsen? En welke …

Nieuws

Ervaring met de Trek T700+ elektrische fiets?

Heeft u een Trek T700+? Wij zijn erg benieuwd naar uw praktijkervaring met deze elektrische fiets. Lees de beoordelingen van anderen of plaats uw eigen beoordeling om anderen van dienst te …