Logo Fietsen123

Nieuws

Aantal Nederlandse fietsongevallen in het buitenland neemt toe

Monday 20 August, 2018

De VHD Alarmcentrale krijgt steeds meer meldingen binnen van fietsongevallen in het buitenland. Niet alleen vallen Nederlanders vaker, ook is het letsel vaak ernstiger. De oorzaken lopen uiteen.

Een paar jaar geleden kreeg de VHD Alarmcentrale slechts enkele meldingen per jaar binnen, maar dat aantal is inmiddels toegenomen tot enkele tientallen. En dan gaat het niet om een schrammetje; het letsel waarmee fietsers de alarmcentrale bellen is ernstig. Fracturen aan de heup, nek, pols en rug komen veel voor, maar ook hartinfarcten, hersen-, aangezichts- en tandletsel.

De herkomst van de meldingen is divers: van Thailand tot de Hoorn van Afrika en Turkije, maar veruit de meeste komen uit Duitsland, Frankrijk en Italië. Dit komt omdat de bergen en heuvels in deze landen erg populair zijn onder met name wielrenners.

Verkeerde uitrusting en slechte wegen

Veel ongevallen ontstaan door een verkeerde of onvoldoende uitrusting, bijvoorbeeld het fietsen zonder helm. Ook fietsbeheersing en een slechte conditie spelen vaak een rol.

Daarnaast hebben maar weinig landen zo’n goede fietsinfrastructuur als Nederland; op veel plaatsen in het buitenland laat de kwaliteit van het wegdek nogal wat te wensen over. Zeker in bergachtige gebieden zorgen gaten in het wegdek of stenen op de weg voor veel ongelukken.

50-plussers: hart- en vaatziekten en keuringen

Veel Nederlandse 50-plussers lopen een vergroot risico op hart- en vaatziekten. Dit komt door aderverkalking in hun kransvaten. De meesten merken dit echter pas bij zware inspanning, bijvoorbeeld intensief fietsen. Het VHD ziet steeds meer mensen die na inspanning opgenomen moeten worden met hartkwalen. Een sportarts van het VHD zegt hierover dat dit met een sportkeuring waarschijnlijk te voorkomen was.

Bron: VHD