Logo Fietsen123

Dossier:

E-bike thuislaten uit angst voor diefstal

Sunday 19 November, 2023

Steeds meer bezitters van een e-bike laten die soms liever thuis uit angst dat hij gestolen wordt. Dat blijkt uit een recent onderzoek van de ANWB onder leden.

Angst

E-bikes zijn niet de goedkoopste fietsen. De gemiddelde prijs voor een elektrische fiets ligt met €2237 bijna drie keer hoger dan de €750 voor een gewone fiets. Dat maakt ze dan ook interessante prooien voor fietsendieven. Dit is de reden dat steeds meer e-bike bezitters angst hebben dat hun fiets ergens onderweg gestolen wordt. Liet in 2018 nog 21% van de ANWB-leden zijn of haar elektrische fiets soms liever thuis, in 2023 is dat aantal gestegen naar 29%. Het aantal bezitters van gewone fietsen dat zijn fiets liever een keer thuis laat staan, ligt rond de helft daarvan.

Veilig van huis

Natuurlijk laten e-bike bezitters niet altijd hun fiets thuis. Ze kijken vooral naar de omstandigheden op de plek van bestemming. Als er een goede bewaakte fietsenstalling is of de mogelijkheid om de fiets ter plaatse gedegen op slot te zetten, maakt dat de drempel om op de e-bike op pad te gaan een stuk lager. Dit is ook de reden dat de ANWB vindt dat er meer veilige plekken moeten komen om fietsen te stallen.

Diefstal voorkomen

Als er geen goede stalling is, adviseert de ANWB om een fiets op slot te zetten met twee stevige sloten, waarvan er minstens een vastgemaakt is aan een object. Ook is het verstandig de accu van de e-bike te halen en mee te nemen, of te bewaren in kluisje als dat in de buurt is.

Handige tips om fietsdiefstal tegen te gaan lees je op Zo voorkom je fietsdiefstal

Bron: www.anwb.nl