Logo Fietsen123

Nieuws

Zo voorkom je fietsdiefstal

Wednesday 14 June, 2023

Ieder jaar worden de fietsen van honderdduizenden Nederlanders gestolen. Daar wil je natuurlijk liever niet bij horen. Daarom zeven tips waarmee je je fiets uit de handen van dieven houdt.

Er zijn heel wat manieren om diefstal van je fiets te voorkomen. Ze variëren van niets kostende handigheden tot technische snufjes van meer dan honderd euro. Maar altijd geldt: des te meer tips je toepast, des te veiliger je fiets is.

1 - Zet je fiets op slot met een goed slot

Het is al lang niet meer mogelijk je fiets ergens onbewaakt te laten staan zonder hem op slot te zetten. Zo’n beetje iedere fiets, behalve mountainbikes en racefietsen, hebben dan ook al van zichzelf een slot. Dat is gewoonlijk een ringslot dat op je fietsframe bij je achterwiel zit.

Er zit nogal wat verschil in de kwaliteit van ringsloten. Een goedkope fiets heeft vaak ook een goedkoop slot. Dat is voor dieven heel makkelijk open te breken met alleen al een schroevendraaier of wat grof geweld. Een ringslot met een ART keurmerk is daarom een veel betere keuze.

ART is een stichting gespecialiseerd in het testen en beoordelen van fietssloten. Een goedgekeurd ART slot houdt niet eindeloos stand tegen diefstal maar vertraagt die wel. Dat vinden dieven niet leuk, want die zijn er graag zo snel mogelijk vandoor met je fiets. Een gewoon ringslot upgraden naar een ART slot is op iedere fiets dan ook de moeite waard. Welke sloten goedgekeurd zijn lees je op www.stichtingart.nl.

2 - Zet je fiets op slot met twee goede sloten

Zelfs een goed ringslot voorkomt niet dat een crimineel je fiets simpelweg optilt en meeneemt. Deze methode is vooral populair bij bendes die hele ladingen fietsen pikken en in een bestelbus meenemen. Daarom biedt een tweede slot op je fiets veel extra bescherming. Je kunt hierbij kiezen uit een kabel-, ketting-, beugel- of vouwslot.

Al deze typen sloten hebben met elkaar gemeen dat je ze los meeneemt en daardoor makkelijk bevestigt op iedere plek van je fiets. Ook bij deze sloten geldt dat het verstandig is een ART goedgekeurde versie te nemen en niet een goedkoop exemplaar ergens uit een uitverkoopbak.

3 - Maak je fiets vast aan een vast voorwerp

Ook al heb je je tweewieler beveiligd met twee goede sloten, als je hem niet ergens aan vastzet, kan een dief hem toch nog gewoon meenemen. Zorg er dan ook voor dat je je fiets met het tweede slot vastmaakt aan een stevig vast object. Dat kan bijvoorbeeld een rek zijn, een boom of een paal. Verbind het slot in ieder geval met je frame en niet alleen een wiel, anders heb je kans dat dat wiel het enige is dat je later nog terugvindt van je fiets. Bevestig het tweede slot zo hoog mogelijk. Zo kan een dief de grond niet gebruiken om extra kracht te zetten.

Voor voldoende speelruimte om je fiets goed vast te klinken aan een object, is een slot met een extra lange kabel, ketting of beugel aan te raden.

4 - Gebruik het wiel en het ventiel

Of een dief nou je fiets zelf wil gebruiken of wil doorverkopen, hij heeft er weinig aan als de fiets beschadigd is. Zet daarom je tweewieler vast met een kabel-, ketting-, vouw- of beugelslot door een van de wielen en het frame plus een vast object.

Zet je ringslot vast tussen de spaken bij het ventiel. Een wiel is kwetsbaar, dus het gebruik van breekgereedschap en grof geweld maakt de kans groot dat het wiel of ventiel beschadigd wordt. Dat maakt je fiets een stuk minder aantrekkelijk als prooi.

5 - Laat je fiets bewaken

Criminelen houden niet van toezicht bij hun activiteiten. Het is dan ook een goed idee om je rijwiel veilig in een bewaakte stalling te zetten. Helaas is er niet altijd eentje in de buurt. In dat geval kun je het beste kiezen voor het gratis toezicht van voorbijgangers op een drukke publieke plek. Je fiets stallen in het zicht van een bewakingscamera is ook een goede beveiligingsoptie.

6 - Markeer je fiets

Het is wat minder opvallend dan een slot, maar ook het markeren van je fiets heeft een preventieve werking. Dit kan door je fiets ouderwets te laten graveren met een code in het frame. Je kan daarvoor terecht bij een fietswinkel, maar er zijn ook doe-het-zelf marker labels te koop. Moderner zijn GPS-chips in het frame die de locatie van je fiets continu bijhouden en doorgeven. Met een bijbehorende waarschuwingssticker op het frame zal een dief liever het risico niet nemen. Deze maatregelen hebben als bijkomend voordeel dat als je rijwiel toch gestolen wordt, hij makkelijker teruggevonden en bij je teruggebracht kan worden.

7 - Neem een fietsverzekering

Een fietsverzekering nemen voorkomt natuurlijk niet dat je fiets gestolen wordt, maar zorgt er wel voor dat je de nieuw- of dagwaarde vergoed krijgt. Met kosten van honderden tot vele duizenden euro’s voor een nieuwe fiets is een premie van tussen de vijf en tien euro per maand voor een verzekering een slimme investering.

Door: Alex Wit