Logo Fietsen123

Dossier: Alles over fietsonderdelen

Dit moet je weten over de accu

Thursday 17 October, 2019

De accu is het belangrijkste onderdeel van je elektrische fiets. Goed onderhoud en een juist gebruik zijn dan ook onmisbaar om hem zo lang mogelijk te gebruiken.

Levensduur

Met de levensduur van een accu wordt meestal bedoeld hoe vaak je deze kunt opladen, maar soms wordt er ook een minimaal aantal jaar genoemd. Veel fabrikanten van e-bikes geven een indicatie van (een van deze) twee factoren; bij goed gebruik moet je rekenen op een accuduur van zo’n vier à vijf jaar.

Wat kost een nieuwe accu?

Voor de vervanging van een accu moet je, afhankelijk van de fabrikant rekenen op zo’n 300 tot 600 euro. Maar er zijn ook merken bij die nog goedkoper of duurder zijn. Vind je dit te duur? Dan kun je er ook voor kiezen om de accu te laten reviseren (refurbishen).

Accu opslaan

Gebruik je je elektrische fiets gedurende een langere tijd niet? Sla de accu dan nooit leeg op. Een accu loopt altijd langzaam leeg en door hem leeg op te slaan, krijg je op den duur te maken met diepontlading. Hierdoor loop je het risico dat je hem helemaal niet meer kunt opladen. Ook kun je de accu het beste niet volledig opgeladen opslaan. Houd een acculading aan van zo’n 30 tot 70 procent.

Bewaar de accu bij voorkeur op kamertemperatuur. Om hem te beschermen tegen stof en temperatuur kun je hem in een beschermhoes doen.

De accu opladen

Om in goede conditie te blijven, moet de accu regelmatig opgeladen worden. Het beste is om dit bij kamertemperatuur te doen. Gebruik hiervoor altijd de officiële oplader. Doe eerst de oplader in het stopcontact voordat je de oplader aansluit aan de accu. Verwijder de accu ook zo snel mogelijk zodra hij volledig is opgeladen. Dit komt de levensduur ten goede.

Reinigen

Het is belangrijk om de accu regelmatig schoon te maken. Verwijder hiervoor de accu van de fiets en reinig de contactpunten met een droge of iets vochtige doek. Zorg er dan wel voor dat de contactpunten weer droog zijn als je de accu terugplaatst. Gebruik in geen geval een waterstraal.

Tips om verder te komen met je accu

  • Zorg voor een optimale bandenspanning: zachte banden hebben meer rolweerstand en vragen dus meer inspanning van de accu. Bij je fietsenmaker of de fabrikant van je banden kun je de juiste spanning opvragen.
  • Rijd zuinig en rustig. Door op een rustig tempo weg te rijden en tijdens het fietsen niet de maximale snelheid te willen behalen, kun je veel verder komen met uw accu.
  • Volg de gebruiks- en onderhoudstips van de fabrikant op.

Gerelateerde artikelen

Nieuws

Fietsaanhanger met daktent, een briljant idee. Ook iets voor u?

Ze zien er leuk uit, die grote fietscaravans, maar praktisch zullen ze nooit worden. Maar deze fietsaanhanger heeft wat ons betreft alles in huis om een echt succes te worden. Met een elekt…

Nieuws

Zadelpijn: voorkomen is beter dan genezen

Fietsen hoort een feestje te zijn, maar zadelpijn kan dat feestje behoorlijk vergallen. Uit eerder onderzoek van Fietsen123 bleek al dat ruim 80 procent van de fietsers weleens zadelpijn he…

Nieuws

Handig fietsgereedschap voor onderweg

Soms zit het tegen op de fiets. Er begint iets te rammelen, je stuur gaat loszitten of je band loopt leeg. Gelukkig is het vaak makkelijk zelf op te lossen met het juiste gereedschap. Kunst…

Nieuws

Ontdek de kastelen van Nederland: zes fietsroutes

Nederland heeft een grote verscheidenheid aan bijzondere kastelen en ruïnes. Van kastelen uit de middeleeuwen tot een recenter bouwwerk: op deze fietsroutes ontdek je de verhalen en geschie…

Nieuws

AD fietstest: de beste e-bikes van 2022

Net als ieder jaar testen het AD en de regionale kranten samen met de TestKees van de Fietsersbond een aantal nieuwe e-bikes. We zetten de best geteste stadsfiets, woon-werkfiets en speed p…