Logo Fietsen123

Nieuws

Dit kun je met de Ik fiets app

Sunday 13 August, 2023

Als fietser in de provincie Utrecht kom je ze steeds meer tegen: teksten bij stoplichten over de Ik fiets app. Waar gaat dit eigenlijk over en wat kun je ermee?

Stimuleren van fietsen

De Ik fiets app en bijbehorende website zijn een initiatief van de provincie Utrecht, samen met de gemeenten Utrecht en Amersfoort, Rijkswaterstaat en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Deze werken allemaal samen om de leefbaarheid en bereikbaarheid in de provincie Utrecht te vergroten. Het bevorderen van meer fietsgebruik speelt daarbij een belangrijke rol.

Dit gebeurt onder andere met stimuleringspakketten voor bedrijven en het aanleggen van doorfietsroutes (zie Doorfietsroutes: werken ze echt?). Daarnaast wordt de Ik fiets app gratis aangeboden aan alle fietsers in en om de provincie Utrecht.

Ik fiets app

De Ik fiets app biedt een aantal interessante mogelijkheden voor fietsers. In de eerste plaats vergaar je spaarpunten als je fietst. Des te meer en verder je fietst, des te meer punten. Deze spaarpunten zijn in te wisselen voor leuke aanbiedingen, prijzen en schenkingen aan een goed doel. Je kan zelfs extra spaarpunten verdienen als je bijvoorbeeld ook bij regen de fiets pakt of minstens tien keer per maand op je tweewieler stapt.

Je kan de Ik fiets app daarnaast gebruiken om je volledige reisgedrag bij te houden, dus ook in de auto en het openbaar vervoer. Dat kan helpen om je inzicht te geven in welke afstanden je aflegt en of je misschien slimmer kan reizen.

Een opvallende optie in de app heeft de naam Schwung. Hiermee vergroot je je kans op sneller groen bij fietsstoplichten onderweg. Het systeem werkt samen met bepaalde stoplichten en is ook lerend, zodat je in de loop van de tijd steeds sneller groen krijgt. Schwung is op dit moment alleen nog op een beperkt aantal uitgezette routes beschikbaar, vanaf de gemeentehuizen in Leusden, Montfoort en Utrecht. Je kunt de routes op Ik fiets... met Schwung! bekijken en downloaden.

Nadelen

Al met al lijkt de Ik fiets app een leuke en nuttige toevoeging aan het fietsen in de provincie Utrecht. Toch zitten er ook nog wat kleine haken en ogen aan.

Om je fietsritten bij te kunnen houden, moet de app toegang hebben tot de gps op je smartphone. Dat heeft als nadeel dat de batterij sneller leeg zal raken dan wanneer je geen gps gebruikt. Dit is vergelijkbaar met fietsen met een fietsnavigatiesysteem op je smartphone. Ook moet er soms contact zijn met internet om de gegevens uit de app over te sturen naar de database bij Ik fiets. Waar mogelijk wordt daarvoor Wifi gebruikt, maar soms is ook kort een gewone 4G/5G connectie nodig.

Vanzelfsprekend worden je fietsgegevens vastgelegd, om je op die manier spaarpunten toe te kennen. Volgens de voorwaarden bij de Ik fiets app worden die gegevens alleen voor Ik fiets gebruikt.

Vind je dit allemaal geen bezwaar? Dan kun je de Ik fiets app gratis downloaden uit de store bij je smartphone. Zoek daarvoor in de store op Ik fiets. Je kunt ook naar de website Ik fiets app gaan.

Bron: Ikfiets.nl

Door: Alex Wit


Gerelateerde artikelen

Nieuws, Fietstest

Test van de goedkoopste fietsendrager: de ProPlus Click-On (25 euro)

De ProPlus Click-On is de goedkoopste en simpelste drager die te verkrijgen is. Kost slechts 25 euro en bestaat uit twee stangen die met een scharnier verbonden zijn. Aan de uiteinden van d…

Nieuws

Is een fietsverzekering wel nodig?

Bij een nieuwe fiets krijg je vaak een ver­zekering aangeboden. Wanneer heeft het zin om je fiets te verzekeren? Een gewone fiets of e-bike hoef je niet te verzekeren, maar het mag uiter…

Nieuws

De Fietsen123 App: heeft u hem al geïnstalleerd?

De handigste gratis app voor recreatieve fietsers is vernieuwd. Met een nieuwe update is de Fietsen123 app nu nog meer gefocust op de ruim 1500 fietsroutes in Nederland. De app is nu nóg ee…

Nieuws

Maandelijks ruim 9.000 boetes voor fietsers

De politie schrijft per maand ruim 9.000 boetes uit voor bellen en appen op de fiets of het rijden zonder licht. Dat blijkt uit cijfers die beslist.nl opvroeg bij het Ministerie van Justiti…

Nieuws

Advies Fietsersbond: zo kunnen we coronaproof fietsen

Tijdens de coronacrisis is er een stijging te zien in het aantal fietsers op de weg. Logisch, we mogen immers nog wel een ommetje maken met de fiets. Maar wat gaat er gebeuren als dit het n…

Nieuws

De fietstrends van nu

Supersnelle fietsen met krachtige ondersteuning, betere fietspaden, niet hebben maar delen: de fietswereld staat nooit stil. Gele plaatjes Pas nog voorbij gezoefd door een fiets met …

Nieuws

BOVAG: ‘Breng de speed pedelec terug naar het fietspad’

De verkoop van elektrische fietsen neemt toe, maar de speed pedelec blijft achter. Volgens BOVAG en RDC komt dit door te strenge regels. Het aantal verkochte speed pedelecs is de laatste ja…

Nieuws

Het 8Rlicht: een innovatie op het achterlicht.

Een achterlicht dat ook werkt als remlicht, alarm, fietsdetector en lichtkrant? '8Rlicht' is de uitkomst, een innovatie van studenten aan de Hogeschool Windesheim. Met dit achterlicht moet …

Nieuws

Fietsen in Duitsland? Let dan op: regels voor fietsers een stuk strenger!

Duitsland is voor Nederlanders een populair land om vakantie te vieren. Vaak gaat de fiets mee op een fietsendrager en worden er veel mooie fietstochten gemaakt. Ook fietsen in de grensstre…

Nieuws

Nederland Europees kampioen fietsen exporteren

In 2015 werd er in totaal 793 miljoen euro aan fietsen geëxporteerd. Dit is een stijging van 14% ten opzichte van het jaar ervoor. Dit maakt Nederland de grootste exporteur van fietsen in E…