Logo Fietsen123

Nieuws

De vijf mooiste routes volgens de redactie

Monday 7 December, 2020

Dit bijzondere jaar is bijna ten einde en dat betekent dat het tijd wordt voor lijstjes! 2020 was een jaar waarin we flink hebben gefietst en mooie routes hebben kunnen maken. Dit waren de mooiste routes voor het afgelopen jaar volgens de redactie van Fietsen123.

Het Reindersmeer in Nationaal Park de Maasduinen – 39 km

Een heerlijke route door een prachtig stukje Limburg, langs het Reindersmeer door Nationaal Park de Maasduinen. Je steekt hier twee keer de Maas over (en daarmee de grens met Noord-Brabant) en je komt door een bijzonder stukje bos. Let wel op: in het broedseizoen is een deel van het natuurgebied afgesloten in verband met het broedgebied van verschillende vogelsoorten.

Natuur op voormalige vloeivelden – 45 km

Deze route door Midden-Drenthe gaat door Diependal en het Hijkerveld, twee vroegere vloeivelden van de Aardappelmeelfabriek Oranje. Toen de fabriek werd gesloten, veranderde de velden in twee indrukwekkende natuurgebieden. Zo is Diependal een rust- en broedplaats voor vogels en is het Hijkerveld een van de grootste heidegebieden van Drenthe.

Westelijke meren Friesland – 60 km

Voor de liefhebber van water is deze flinke fietstocht een echte aanrader. Je fietst langs maar liefst zes meren: het Sleattemer, het Hegemermeer, de Idzegeasterpoel, de Aldegaesterbrekken, de Fluezen en de Flakke Brekken. De route start bij het Jopie Huisman Museum, waar de werken van Jopie Huisman tentoongesteld worden.

De Oisterwijkse Bossen en Vennen – 64 km

Dit prachtige stukje natuur in Noord-Brabant is in alle seizoenen mooi voor een flinke fietstocht. Het gebied waar nu de Oisterwijkse Bossen liggen, werd vroeger gevormd door heide. In de 19de eeuw werden er uitgestrekte bossen van grove den gecreëerd. De bodem is uitermate geschikt voor verschillende (zeldzame) planten en paddenstoelen. Onze tip: maak er een dagje van en stop tussendoor om te genieten van de bossen en de kleine en grote vennen.

Fietsen langs Berkheide, Meijendel & Lentevreugd – 41 km

Wie veel van bos en duinen houdt, zal deze route erg mooi vinden. Vanuit Katwijk fiets je naar Berkheide en Meijendel, waar op sommige plaatsen nog sporen te zien zijn van de Atlantikwall uit de Tweede Wereldoorlog. Door de natte en vochtige duinvalleien zie je hier ook regelmatig rugstreeppadden, parnassia en zandhagedissen. In Lentevreugd is na 1920 een kwelgebied ontstaan. Je komt hier nog steeds opborrelend kwelwater tegen.