Logo Fietsen123

Nieuws

De mooiste fietsroutes volgens de redactie

Tuesday 10 December, 2019

Met ruim duizend routes op Fietsen123 is er overal wel een mooie route te vinden, maar het kiezen van de leukste of mooiste route kan soms lastig zijn. We zetten onze persoonlijke favorieten op een rij.

Afwisseling in het noorden

We beginnen in het ‘hoge’ noorden van Nederland. En dat hoog mag je best letterlijk nemen: we hebben het namelijk over een van de hoger gelegen delen van Groningen, dat niet voor niets de naam ’t Hoge Land heeft gekregen. De combinatie van prachtige natuur, historie en gezellige dorpjes maken dit volgens ons een van de mooiste gebieden van Groningen.

Vervolgens fietsen we verder naar het westen, richting een van de historische kwartieren van Friesland: Oostergo. Hier kun je genieten van een van de oudste vormen waarop de inwoners van Nederland zich beschermen tegen het water. Dit zie je hier terug in de terpdorpen, dorpjes die gebouwd zijn op een kunstmatige verhoging. De pittoreske dorpjes met het uitgestrekte landschap vormen een schilderachtig geheel.

En wist je dat het enige Geopark van Nederland in Drenthe ligt? Dit is een door de UNESCO gedefinieerd gebied met een of meer locaties van geologische, archeologische, ecologische of culturele waarde. Dit gebied ligt rond de Hondsrug, een van de zandruggen die de provincie doorsnijden. En natuurlijk vind je hier een aantal typisch Drentse zaken: hunebedden en esdorpen. Een prachtige route, vinden wij.

Terpdorp Hogebeintum

Natuur en historie

Bij Fietsen123 houden we van de combinatie van prachtige natuur en bijzondere geschiedenis. Mede daarom is de omgeving van Vilsteren een van onze favorieten! Dit dorp wordt omringd door prachtige natuur en agrarische coulisselandschappen, maar dat is niet wat het dorp, dat gebouwd is op een landgoed, zo bijzonder maakt. Meer verklappen we nu niet; dit moet je zelf ervaren!

Landgoederen, prachtige bos- en heidegebieden en uitgestrekte vergezichten: dat is de omgeving van Nationaal Park Veluwezoom in een notendop. Je moet er wel even flink voor klimmen, maar uiteindelijk wordt je inspanning op deze route wel beloond met een prachtig panorama vanaf Signaal Imbosch, de hoogste ‘berg’ van Gelderland.

Wie denkt dat Flevoland alleen maar bestaat uit bebouwing en landbouwgebied, heeft het helemaal mis: in het zuiden van onze jongste provincie liggen prachtige bosgebieden. Jonge bossen, allemaal door de mens aangelegd, maar dat mag de pret zeker niet drukken. Ervaar de variatie van het Horsterwold en ontdek hoe het Kathedralenbos aan zijn naam komt.

Nationaal Park Veluwezoom.

Een en al polders

We zakken af naar het midden van Nederland en trappen door het uitgestrekte gebied De Venen, ten westen van Utrecht. Dit vroegere veengebied wordt omsloten door prachtige waterwegen, van kleine veenriviertjes tot de mooie Vecht. De statige buitenplaatsen aan deze rivier nemen je direct mee terug naar de Gouden Eeuw van Nederland.

Een van de meest kenmerkende gebieden van Nederland is volgens ons Laag Holland, een Nationaal Landschap ten noorden van Amsterdam. Het mooiste deel ervan kennen we ook wel als de Zaanstreek, met de typische Zaanse huisjes, de Zaanse Schans, stolpboerderijen en natuurlijk polders en molens. Hollandser kan het bijna niet!

De omgeving van Rotterdam lijkt één groot volgebouwd gebied, maar er is in dit deel van de Randstad ook zeker wel ruimte voor de natuur. Een mooi voorbeeld is de Rotte, het riviertje waar de stad Rotterdam zijn naam aan dankt. Het is een gebied vol molens, sluizen, meren en waterwegen. Een heerlijke plek om even uit te waaien in de drukke Randstad.

Een molen bij Baambrugge, in veengebied De Venen.

Naar het ‘zonnige’ zuiden

We strijken vervolgens neer aan de Zeeuwse Rivièra, zo genoemd omdat de stranden hier als enige van Nederland op het zuiden liggen. Vanuit het gezellige Zoutelande, dat wereldberoemd werd door de hit van BLØF en Geike Arnaert, fiets je door een afwisselend landschap met een rijke geschiedenis en prachtige natuur- en duingebieden.

In Noord-Brabant kun je de historie proeven, met name in het Land van Heusden. Deze voormalige landstreek werd bestuurd vanuit Heusden, maar het bijzonderste deel ligt aan de overkant van de Bergsche Maas. Deze zogenaamde ‘Benedendorpen’ zijn een aaneenschakeling van dorpjes met een bijzondere historie, omringd door prachtige natuur- en landbouwgebieden.

Ten slotte eindigen we bij het minst Hollandse deel van Nederland: het heuvellandschap van zuidelijk Limburg. Heuvels, snelstromende beekjes, bossen en pittoreske dorpjes: dat is het Heuvelland in het kort. Op deze route proef je de Limburgse gezelligheid in Valkenburg en maak je kennis met de bijzondere grotwoningen in de mergelgroeves van Geulhem.

De redactie van Fietsen123 wenst je veel fietsplezier!

Het Limburgse Heuvelland.