Logo Fietsen123

Page

De top 100 populairste fietsroutes van Nederland

Waar kunt u het beste op pad met de fiets? Hier vindt u de 100 meest gewaardeerde routes op onze fietswebsite, in Nederland, Belgie, en in het grensgebied!

Deze ''Top 100'' is gebaseerd op de reacties, die we van u als fietser van deze routes in de afgelopen maanden ontvingen. Verder betreft het de gegevens uit een aantal Fietsrouteprijsvragen, waarbij we uw waardering voor de door u gefietste routes vroegen. Ook komen bij ons reacties op routes binnen per e-mail, via ons Gastenboek en mondeling. De lijst is dus door u, de lezer, samengesteld! Praktijkervaringen van de echte fietsfans.

Tevens is aangegeven of de route als GPStrack beschikbaar is. De routes zijn alfabetisch geordend en er is geen onderlinge rangorde aangebracht.

Klik hieronder op de door u gewenste categorie om meteen door te gaan naar de routes is Nederland, Belgie, of de grensstreek.

Fietstochten Nederland

Achterhooksche Sage-route (33 km)

Deze Achterhooksche Sage-route laat u genieten van het afwisselende Achterhoekse landschap. Halverwege hebt u de mogelijkheid een wandeling van 6 km, het Boelekeerlspad, door een natuurgebied te maken.

Afwisselend Natuurschoon rond Markelo (47 km)

U leert het veelzijdige natuurschoon rond Markelo, één van de oudste dorpen van Twente, grondig kennen. De typisch Twentse glooiende essen met karakteristieke boerderijen en boerenerven, via stille landwegen naar de Borkeld (heide en het bos), maar bijvoorbeeld ook aan het slot het lommerrijke fietspad langs het Twents Kanaal.

Apeldoornse Zandsculptuurroute (25 of 35 km)

Deze mooie fietsroute begint bij de ingang van Natuurpark Berg en Bos in Apeldoorn, waar van 16 juni t/m 9 september 2007 de Zandsculptuur Apeldoorn plaatsvindt. De naam van de route is gekozen om de link te leggen met deze Zandsculptuur en met het Kootwijkerzand, dat u desgewenst op deze route eveneens kunt leren kennen. Een combinatie van het bezoek aan de Zandsculptuur en het maken van deze fietsroute is immers een ideale combinatie. De route gaat verder door de prachtige bossen en heide van Assel en Hoog Buurlo. U passeert ook de 'kathedraal' van Radio Kootwijk.

Beekdal en Ommuurde Tuin (32 km)

Deze prachtige route gaat vanuit Ede naar o.a. het landgoed Quadenoord, het Beekdal en het voormalige buitenverblijf van Prins Willem III en Koningin Emma, met nu o.a. de Ommuurde Tuin. Het is een echte bossentocht.

Bekendelleroute (30 km)

Deze schitterende route, vanuit Aalten door de Gelderse Achterhoek, gaat door uniek en beschermd natuurgebied, met Landgoed 't Walfort en bossen zoals het Kloosterbos en het Bekendellebos, en laat ons verder het coulisselandschap met zijn weilanden en bosschages in al zijn schoonheid zien.

Berkelland 7: Rond Ruurlo (34,5 km): Borculo, Ruurlo, Borculo

Route Berkelland 7 gaat rond Ruurlo. De route gaat door bossen, langs weilanden en ook door Ruurlo zelf. De prachtige trouwlocatie 'Huize Ruurlo' is in de route opgenomen. Het is een vlakke route. Wel fietst u relatief over veel zandwegen/paden, die overigens goed berijdbaar zijn. Slechts bij veel regenval kan dit tot (enig) ongemak leiden. Maar het maakt deze route wel tot een aanrader.

Berkelland 12: Vanuit Gelselaar naar Geesteren v.v. (36 km)

Deze fietsroute gaat vanuit Gelselaar naar Geesteren en weer terug. De route gaat door bos en langs weilanden. Het is een vlakke route met allerlei typen van wegen en paden in de gemeente Berkelland. In Geesteren is het mogelijk om van daaruit route Berkelland 13 te fietsen en daarna deze route af te maken. De afstand is dan 62 km. De routes Berkelland 12 en 13 kunt u zien als een gezamenlijke vervanging van de route Berkelland 1.

Betuws Fruit (50,5 km)

Dit is een fietsroute door de Betuwe met gebruikmaking van de voetveren van Druten-Dodewaard/Echteld en Tiel-Wamel (let dus op de vaardagen en vaartijden!). De route gaat over verharde fietspaden en wegen. U fietst niet veel over de dijk, maar in het fruitgebied tussen de Waal en de Rijn.

Boer-, Vallei- en Grebbelinieroute (39 km)

Met deze schitterende route fietst u door weilanden en langs boerderijen in de Gelderse Vallei, maar ook langs het prachtige Valleikanaal,over de mooie dijkjes van de Grebbelinie en langs het Kanaal in Renswoude. Ook als GPS-route!

Bos- en Akkerroute (34 km)

De Toeristische Recreatieve Vereniging Bernheze publiceert deze fietsroute rond Nistelrode en Heeswijk-Dinther.

Bosroute: via Tongeren naar de Ossenstal (25 km)

De naam van deze route spreekt voor zich en is erg toepasselijk: Bosroute. U fietst bijna uitsluitend door bos en langs heidevelden vanuit Epe via Tongeren naar De Ossenstal, een fraai pannenkoekenrestaurant midden in natuurgebied 't Eperholt en daarna terug naar Epe.

Bossen en beken van de Zuid-Veluwe (30 km)

Deze mooie fietstocht brengt u door de prachtige bossen en het mooie Beekdal op de Zuid-Veluwe. Het is het gebied tussen Ede, Wageningen, Renkum en Bennekom. U kunt - op zondag en woensdag - een bezoek brengen aan het Informatiecentrum De Beken in Renkum. U kunt kennismaken met de Celtic Fields en met een wildobservatiehut in het Sysselt. U maakt gebruik van goede fietspaden met af en toe een grindpad. Soms is even klimmen en dalen.

Bossen en heide Zuid-West Veluwe (55 km)

Wie de bossen en heide van de Zuid-West Veluwe wil leren kennen komt met de fietsroute 'Bossen en Heide van de Zuid-West Veluwe' volledig aan zijn/haar trekken. U fietst door of langs de volgende natuurgebieden: Wageningse Berg, De Sysselt, Edese Bos, Edese Hei, Ginkelse Hei, Roekel, Wekeromse Zand, Noord Ginkel, Zuid Ginkel en Renkumse Beekdal.

De Laak en de Nijkerkse Dreven (48 km)

Deze afwisselende fietsroute gaat door Vathorst, langs het riviertje 'de Laak', door de 'Nijkerkse Dreven', naar Hoevelaken, Amersfoort en het rustieke Hoogland.

De Longen van Losser (45 km)

Deze fietsroute brengt u naar het Oldenzaalse Veen, naar landgoed 'De Hulst', naar de mooie Tankenberg, naar landgoed Egheria en zelfs in Duitsland. Ook als GPS-route!

De mooie omgeving van Schijndel (41 km)

Deze fietsroute verkent de omgeving van Schijndel. U fietst door natuurgebied, langs Kasteel Heeswijk en over oude dijken. U ziet als bezienswaardigheden verder de ru?ne van het oude landgoed 'Seldensate', de dijk van een waterwering, molens en oude boerderijen. De route gaat van Schijndel, Heeswijk, Middelrode (Berlicum) via Sint Michielsgestel terug naar Schijndel.

De natuur rond Donderen-Norg (25 km)

U start in Donderen en gaat uiteindelijk naar de bossen van Norg, fietsend door een afwisselend landschap van bouwland, weiland en natuurterreinen.

De Renderklippen (20 km)

Een prachtige route vanuit Epe naar de schitterende bossen en heide van 'De Dellen' en 'De Renderklippen'.

De route van de Kennedymars als fietsroute (80 km)

Een waarschuwing vooraf: hoe zeer de route u ook aanspreekt, ga hem in elk geval niet fietsen op paaszaterdag! Dan is deze hele weg namelijk voor de wandelaars! Maar op elke andere dag van het jaar is de tocht zeker de moeite waard. Niet vanwege de heuveltjes, want die kom je hier niet tegen. Het grootste obstakel vormt de brug over de Maas bij Wessem, voor de rest is de route volkomen vlak. Nee, de schoonheid zit 'm in de landelijkheid, de afwisseling van bos- en landbouwgebieden, de leuke dorpjes en de 25 cafés die aan de route liggen.

De Vuursche Bossen (25 km)

Deze fietsroute gaat vanuit Baarn dwars door de mooie bossen van De Vuursche. Halverwege komt u in 'de Lage Vuursche'.

De Weerribben-Wiedenroute (40 km)

Deze fietsroute vertrekt in Ossenzijl vanaf het Natuuractiviteitencentrum van Staatsbosbeheer. U rijdt dwars door het natuurgebied De Weerribben en door het noordelijk deel van De Wieden. Halverwege kunt u een bezoek brengen aan het Zuiderzeestadje Blokzijl. Let op: De pont bij Jonen vaart beperkt en slechts in het zomerseizoen!

Door de Kempen (40 of 60 km)

De route gaat door een deel van De Kempen. U fietst door Vessem, Netersel, Esbeek, Hilvarenbeek, Hooge Mierde, Lage Mierde, Casteren, Netersel, Hoogeloon en Vessem.

Dorpen rond het Deurzerdiep (39,8 km)

Deze route gaat naar Ekehaar, Rolde, Balloo, Deurze en Grolloo. U kruist verschillende keren het Deurzerdiep. Het Deurzerdiep is een onderdeel van het prachtige stroomdallandschap van de Drentse Aa. Ook als GPS-route!

Durgerdamroute (35 km)

Deze fietsroute loopt als volgt: Broek in Waterland - Zunderdorp - Schellingwoude - Durgerdam - Ransdorp - Holysloot - Uitdam - Zuiderwoude - Broek in Waterland.

Dwars door de Peel (30 km)

Deze fietsroute begint in Neerkant. Dit ligt tussen Eindhoven en Venlo langs de A67; bij afslag 37 staat Neerkant aangegeven. De route voert door de Deurnesepeel, Mariapeel en de Heitraksepeel en gaat over goed begaanbare wegen. Er zitten ook flinke stukken in over zandpaden dwars door de natuur, maar overal is redelijk goed te fietsen. Let op: deze route is dus niet geschikt voor mensen, die alleen op gebaande wegen willen rijden.

Eemlijn: Route van Amersfoort naar Huizen

Deze fietsroute van zo'n 38 km loopt over de uitlopers van de Utrechtse Heuvelrug, hoofdzakelijk door bos, duinen en heide, naar het vertrekpunt van fietsboot Eemlijn in Huizen.

Een Rondje met een Pontje vanaf Slikkerveer (19 km)

Een afwissellende route over het water en de mooie dijken.

Een Rondje met een Pontje vanaf Zwolle (22 km)

Vanuit Zwolle naar Zalk en Hattem, tweemaal de IJssel per pont over.

Fietsroute van Wittelterbrug naar boswachterij van Ruinen (52 km)

In dit gebied lopen een massa fietspaden door de bossen en heide. Men kan er zijn eigen fietsroutes uitstippen. Eén van de mooiste is de route naar de boswachterij van Ruinen.

Fietstocht vanuit Lauwersoog (22 km)

Prachtige fietstocht vanuit Lauwersoog met een hoge loopbrug en af en toe zanderige oversteekjes. Let op: de (enige!) bijzonder mooie pauzeplek is aan de doorgaande weg in Vierhuizen.

Fietstocht vanuit Slochteren (30 km)

Een mooie tocht in de omgeving van Slochteren

Graafschap Horne-route (37 km)

De Graafschap Horne Route is een mooie, zeer afwisselend route, die u laat kennismaken met het prachtige watersportgebied rond Roermond (inclusief de oversteek met het veer op de terugweg!), een klein deel van Roermond zelf en met een aantal schilderachtige dorpen daaromheen, zoals Melick (de startplaats), Sint Odiliënberg, Horn, Ool, Herten en Lerop.

Grote Polderroute (40 km)

Deze prachtige fietsroute gaat vanuit Amersfoort door het stille poldergebied van Birkt naar Soest, Baarn en het rustieke Eemnes en daarna via het stiltegebied van de Eempolder naar Eemdijk en via de dijk langs het Eemmeer naar Bunschoten/Spakenburg en daarna via het weidegebied langs de Zevenhuizerstraat en Hoogland terug. (Tip: Niet op zondag fietsen i.v.m. het niet-varen van de veerpont over de Eem bij Eemdijk).

Hei en bossen van Mossel en Wambuis (31,5 km)

Fietsroute door bossen en heidevelden ligt binnen de grenzen van Ede. Mossel is een landbouwenclave tussen Ede en Otterlo met een theehuis, waar u tussen de terrassen doorfietst. Verder gaat deze tocht door het 'Planken Wambuis', dat aan beide zijden van de weg N 224 ligt.

Heilig Landstichting en Duitsland (40 km)

Deze route (bijna geheel vlak met één helling) loopt naar Heilig Landstichting via Groesbeek naar en door Duitsland.

Henriëtte Roland Holst Route (40 km)

De route gaat via het fraaie natuurgebied 'De Pannenhoef' naar het theehuisje van de beroemde dichteres Henriëte Roland Holst. Daarna fietst u door de prachtige Rucphense en Langendijkse Heide terug naar Etten-Leur.

Hessen- en Molenroute (17 km)

Deze prachtige route is een tocht vanuit Ede langs de Doesburgermolen. U volgt daarna de Molenweg naar Lunteren, waarna u via de Hessenweg terugfietst naar Ede. Uiteraard bezoekt u ook even het unieke (geografisch) Middelpunt van Nederland!

Het Verscholen Dorp (35 km)

Deze route begint met het coulissenlandschap rond Epe. U fietst daarna door een gevarieerd gebied met bossen, heide en natuurgebieden zoals het Wisselse veen, de Dellen met het Pluizenmeer, de Renderklippen en de Tongerense heide. U komt langs Het Verscholen Dorp: enkele onderduikershutten uit de Tweede Wereldoorlog.

Hollandse IJssel, Vlist en Lek (70 km)

Langs Woerden, Oudewater, Hekendorp, Haastrecht, Vlist, Schoonhoven, Willige Langerak, Jaarsveld, IJsselstein, Mastwijk, Montfoort en Catterbroek.

Imbosroute (46 km)

Ook deze mooie fietsroute start vanaf en eindigt bij het bungalowpark Heideheuvel van Landal GreenParks in Beekbergen. U fietst over de Veluwe richting Arnhem en passeert o.a. het Openlucht Museum.

Langs Kolken in de IJsseldelta

Deze mooie fietsroute laat u de delta van de rivier de IJssel en haar vele kolken zien. U ontdekt via vaak fraaie vergezichten het boeiende landschap aan beide zijden van de IJssel tussen Zwolle en Kampen. Ook als GPS-route

Langs, over en rondom de Nederrijn (50 of 55 km)

Deze prachtige fietsroute is wat natuur betreft zeer gevarieerd. U rijdt vanuit Wageningen eerst langs de Nederrijn en steekt vervolgens met het Drielse Veer over naar Heteren. Daarna fietst u vanuit de Betuwe terug naar de Zuid-Veluwe en keert via de al even mooie bossen rond Wolfheze en Bennekom terug naar Wageningen.

Langs Oude IJssel en AAstrang (40 km)

Deze fietsroute gaat voornamelijk door het coulissenlandschap van de Achterhoek. U fietst ook langs de Oude IJssel en de Aa-strang. Ook als GPS-route

Leusderheide en Soesterberg (32 km)

U fietst vanuit Amersfoort naar de Leusderheide en via de bossen rond de Pyramide van Austerlitz en Soesterberg terug.

Loenermarkroute (35 km)

Vanuit Beekbergen naar De Loenermark en het Loenensebos, een aantrekkelijk Veluws landschap met uitgestrekte naald-, eiken-, en berkenbossen en golvende heidevelden met jeneverbessen. U fietst voornamelijk door licht heuvelachtig bosgebied. Een prachtige tocht maar het is af en toe flink klimmen.

Meinweg-route (50 km)

Deze route gaat via het industriepark Roerstreek door het schitterende natuurgebied van de Meinweg met bossen, meertjes, vennen en beekjes.

Natuurpark Maashorst (25 km)

Deze route gaat door het prachtige natuurpark 'De Maashorst' (het grootste natuurgebied van Brabant) en komt langs het bezoekerscentrum Slabroek in Uden. Het is een zeer gevarieerde tocht met mooie natuur, een begrazingsgebied van koeien en paarden, een stiltegebied en landbouw. De fietsroute begint buiten de bebouwde kom van Schaijk en gaat vervolgens door het buitengebied van Nistelrode via Uden en Zeeland terug naar Schaijk.

Route Mooi Weer: Schaduw (50 km)

Deze route gaat zoveel mogelijk over beschaduwde wegen en is daarom zeer geschikt voor zonnige hete dagen. Maarrrr...elk ander weertype kan uiteraard ook! De route begint bij het VVV kantoor op het Stationsplein in Zelhem. Vanuit Zelhem gaan we via Wolfersveen over landgoed ? Zand naar Ruurlo. Vandaar langs Borculo over landgoed ?et Beekvliet?naar Barchem. En tenslotte via landgoed de Wiersse terug over ? Zand naar Zelhem.

Motketelroute Route door Vaassen, Gortel en Niersen (27 km)

Deze fietsroute vanuit Apeldoorn gaat richting Vaassen, Gortel en Niersen. U fietst dus langs en door de prachtige Kroondomeinen.

Naar de koortsboom en de vennen (34 km)

Deze fietsroute gaat vanuit Nijmegen naar de koortsboom en de vennen in Overasselt. Het is een vlakke route langs prachtige vennen en heidevelden met onderweg een mooi kinderdorp.

Naar de Mookerhei (31 km)

In de volksmond wordt wel eens gezegd: loop naar de Mookerhei. Wij fietsen naar de Mookerhei. Als U denkt heide te zullen zien moeten we U wel teleurstellen. Dit was vroeger wel het geval, maar nu is het agrarisch gebied. De tocht langs de rivier zal U echter zeker boeien. U fietst door of langs de volgende plaatsen: Nijmegen, Groesbeek, Plasmolen, Mook, Middelaar en Malden.

Naar Exloo en Odoorn (47,3 km)

Deze fietsroute brengt u - zoals de titel al zegt - vanuit Schoonloo naar de boswachterij van Exloo en verschillende hunebedden, zoals in Odoorn en Schoonoord. In Westdorp vindt u Saksische boerderijen van het achterbaander type. U passeert het cultuurhistorisch museum 'Bebinghehoes' in Exloo. U fietst in Boswachterij Sleenerzand.

Naar het Wekeromse Zand (25 km)

Deze route is een prachtige tocht vanuit Ede langs de Doesburgermolen richting Lunteren en buigt dan naar Otterlo en via het Wekeromse Zand, Mossel en de heide terug naar Ede. U fietst door een afwisselend landschap: landbouw, veel bos en veel heide.

Naar 't Heilig Land en Afrika (20 km)

Deze fietsroute brengt u vanuit Nijmegen naar het 'Heilig Land' en naar 'Afrika'. De eerste tien km zijn glooiend; daarna is er een daling van 10% en verder is de route vlak.

Natuurgebieden rond Kollum (40 km)

Rond Kollum (Friesland) vindt u prachtige natuurgebieden. Deze route laat u de schoonheid van deze natuur zien.

Natuurgebieden rond Roosendaal (37 km)

Deze fietsroute vertrekt vanuit Roosendaal en gaat door en langs de natuurgebieden Visdonk, Rucphense Heide, Lokker, Pannenhoef, Moeren, Buisse Heide en Schijfse Bossen.

Natuurpark Maashorst (25 km)

Deze route gaat door het prachtige natuurpark 'De Maashorst' (het grootste natuurgebied van Brabant) en komt langs het bezoekerscentrum Slabroek in Uden. Het is een zeer gevarieerde tocht met mooie natuur, een begrazingsgebied van koeien en paarden, een stiltegebied en landbouw.

Ooievaarsroute (35 km)

Deze fietsroute vertrekt uit Deventer, laat u de uiterwaarden van de IJssel zien, brengt u bij de Ooievaars van Gorssel, daarna naar de Oxerhof om tenslotte terug te keren in Deventer.

Pannenkoekenfietstocht van Markelo naar Laren v.v.(45 km)

Deze fietstocht brengt u vanaf een pannenkoekenboerderij in Markelo naar Laren en terug.

Papendal en omstreken (29 km)

Deze mooie route brengt u vanuit Ede naar Papendal en omstreken. U fietst door bossen en heide, op gewone wegen en fietspaden.

Pontjesfietstocht vanaf Castricum (44 km)

U maakt gebruik van het veer Akersloot, het veer Spijkerboor, het veer Knollendam en het veer Krommenie.

Rond Heino: door het Sallandse land (34 km)

Deze fietsroute laat u kennismaken met het prachtige Sallandse land. U ziet statige buitenplaatsen, mooie boerderijen, unieke landgoederen en prachtige havezaten.

Rondje Alblasserwaard (45.3 km)

Een route vanuit Dordrecht door de Alblasserwaard.

Rondje Borger (22,3 km)

Vanuit Schoonloo fietst u naar Borger, een toeristisch diamant, waar het Nationaal Hunebedden Informatiecentrum is gevestigd. Ook onderweg valt er het nodige te genieten.

Rondje Leerdam met bezoek aan de Schaapskooi (23 km)

Deze route start vanaf het NS-station Leerdam en leidt u door Acquoy, Schoonrewoerd, Hei- en Boeicop en Leerbroek. Met een beetje geluk komt u het ooievaarspaartje uit Schoonrewoerd tegen. Speciale aandacht in deze route voor het Natuurcentrum De Schaapskooi in Schoonrewoerd.

Rondje Mergelland (75 km)

Deze route is een rondleiding door het Mergelland, de streek van de 'Amstel Gold Race'. De route bevat dertien hellingen.

Rondrit Kamp Westerbork (25,8 km)

Vanuit Schoonloo naar het voormalige concentratiekamp Westerbork, later Kamp Schattenberg waar de Zuid-Molukkers vertoefden.

Rondom het mooie Bronckhorst (43, 56, 80 of 94 km)

Deze route voert U langs de buitengrens van de nieuwe gemeente Bronckhorst. De route gaat door de plaatsen Doetinchem, Laag-Keppel, Hoog-Keppel, Bronkhorst, Vierakker, Vorden, Veldhoek, Mariënvelde, Halle-Nijman, terwijl de verkortingen Keijenborg aandoen. De route voert grotendeels over verharde wegen. De enkele zandwegen zijn doorgaans goed berijdbaar. In droge periodes kunnen enkele delen mul zijn. Er zijn vier varianten: 43, 56, 80 of 94 km.

Rotterdam: Van dorp tot dorp: Noord (21 km) en Rotterdam: Van dorp tot dorp Zuid (33 km)

'Rotterdam, van dorp naar dorp, de noordelijke route' is de eerste route. Het is een dorpenroute, die de ooit geannexeerde dorpen en stadjes aan de noordkant van Rotterdam aandoen. U fietst derhalve door Delfshaven - Overschie - Schiebroek - Hillegersberg - Terbregge - Kralingen. Met een historisch bijlage als documentatie. 'Rotterdam, van dorp naar dorp, de zuidelijke route' is de tweede route. Het is een route langs de oude grenzen aan de zuidkant van de stad. U fietst derhalve van IJsselmonde tot Hoogvliet. Deze routebeschrijving bevat ook veel historische informatie.

Route Hans en Grietje (26 of 35 km)

Fietsroute Hans en Grietje brengt u langs talloze beken en boerderijen in de Gelderse Vallei tussen Barneveld en Scherpenzeel.

Route Liemers en Duitsland (65 km)

Een gevarieerde fietsroute, die start in Duiven en gaat door het prachtige landschap van 'De Liemers', langs de Rijn en naar Duitsland.

Route Rondom Groote Peel: 40 km

Deze fietsroute vanuit Meijel gaat rond de Groote Peel, sinds 1993 officieel een nationaal park met een omvang van 1300 hectaren.

Route Wasmeer en Pluismeer (34 km)

Kent u deze twee meertjes met hun observatieplaatsen? U bereikt ze vanuit Soest via de prachtige Vuursche Bossen. Ook als GPS-route.

Route Zak van Zuid-Beveland (16 km)

Bloemen, schapen en dijken. Dat zijn de trefwoorden van het mooie kleinschalige natuurgebied in de Zak van Zuid-Beveland. Deze fietsroute voert u door dit karakteristieke landschap.

Route Zuid-West Lochem (35 km)

Door middel van deze mooie fietsroute leert u zowel de zuidwestelijke omgeving van Lochem als het plaatsje Exel goed kennen.

Rozenroute (35 km)

Deze fietsroute geeft u de mogelijkheid om in de periode mei ?oktober 2006 per fiets de Lottumse rozenvelden te bezichtigen. Daarnaast voert deze route langs fraaie natuurgebieden, aspergevelden, de Maas en andere bezienswaardigheden in Lottum. U herkent deze gratis route aan de groene bordjes die overal in het dorp zijn geplaatst.

Schloss Diepenbrockroute (31 km)

Deze fietsroute voert u vanuit Aalten in de Gelderse Achterhoek, met zijn kleinschalige coulisselandschap met verscholen voornamelijk kleine boerderijtjes, naar Barlo (gemeente Bocholt Duitsland) waar veel meer grote - soms witte - boerenhoeves te zien zijn. Het landschap is zeer afwisselend en bosrijk. De tocht gaat deels over zandwegen die op een enkele uitzondering na goed berijdbaar zijn. Waar dat niet geval is, is er een alternatief gegeven. Hoogtepunt is het prachtig gelegen Schloss Diepenbrock met restaurant en een prachtig terras aan het water.

Slangenburghroute (15 km)

Deze route gaat door de omgeving van Doetinchem richting Gaanderen. U maakt kennis met Kasteel Slangenburgh en met de Sint Willibrord Abdij. U fietst door ongeveer 70% bos en 30% agrarisch gebied.

Tweelandenfietsroute (50 km)

Deze twee-landenroute voert u door de voormalige moerassen van Bourtange en het Sustrumer moor langs de oevers van de Ems, door de Sellinger bossen en over essen rond Sellingen.

Valleikanaal en Treek (46 km)

Vanuit Amersfoort langs het prachtige Valleikanaal en door de weilanden en de bossen terug.

Varkensbaan en Braambergroute (27 km)

Deze prachtige fietstocht gaat door de bossen ten noorden van Hoenderloo. U ziet de fraaie Heldringkerk, genoemd naar de dominee, die het huttendorp 'ontdekte' en het dorp zowel een waterput als een kerk naliet. U fietst over de weg, die genoemd is naar de 'Koning van Hoenderloo'. U maakt kennis met de Varkensbaan, genoemd naar de wilde varkens, die in het gebied leven. U fietst door het Hoenderloose Bos, passeert de vernieuwde zandverstuiving De Braamberg en de Hoog Buurlose Heide. U fietst dwars door het Ugchelse Bos. Om daarna terug te keren naar dit karakteristieke Veluwse dorp. De route kent goed begaanbare grintwegen/zandwegen, schelpenpaden, asfaltpaden en betonnen fietspaden. Het is af en toe even klimmen en dalen.

Veluwez(st)oomroute (40 km)

Deze route gaat voor een groot deel door het Nationaal Park De Veluwezoom. Het is met 5000 hectare één van de grootste aaneengesloten natuurgebieden in Nederland. U vindt er uitgestrekte bossen en heidevelden, restanten stuifzand en landgoederen. In 1930 werd Veluwezoom het eerste Nederlandse Nationaal Park.

Veluwse Bossen, Beken en Bulten (41 km)

Een prachtige fietsroute, die u volop en uitgebreid laat genieten van de Veluwse bossen. Ook fietst u langs de unieke Loenense Waterval (de 'Niagara van de Veluwe') en langs de mooie (lange) Loenense beek. U maakt (wat korter) kennis met een gevarieerde landbouwgebied. U kunt het Station van de Veluwse Stoomtrein Maatschappij bezoeken, evenals de modeltuinen van Het Hoogeland. U fietst over goed begaanbare fietspaden en over grindwegen, waarvan enkele delen bij droog weer soms mul zijn. De route telt de nodige 'bulten': u dient dus verschillende - niet onoverkomelijke! - klimmetjes en dalen te nemen. Vanaf september komt u veel eikels op uw pad tegen.

Via water en bos naar het Beekhuizerzand (38 km)

Deze fietstocht gaat vanuit Harderwijk, langs het water en door de landelijke omgeving van Horst, via de bossen van Putten en de Ermelose heide (en schapen!), door het Leuvenumse bos en het Beekhuizerzand weer naar Harderwijk. De route biedt een grote verscheidenheid aan natuurschoon.

Via wijnhoeve naar Reichswald in Duitsland (43 km)

Deze fietsroute brengt u vanuit Nijmegen via een Wijnhoeve naar Groesbeek en Duitsland. U rijdt langs de landingsbanen van de Airbornes, waar u een prachtig uitzicht heeft op het Reichswald in Duitsland. Ook komt u in het dorpje Zyfflich, dat een ooievaarsechtpaar heeft. Via het Wylermeer keert u tenslotte terug naar Nijmegen.

Waterrijke Natuur (55 km)

Deze verrassend mooie fietsroute brengt u door de prachtige waterrijke natuur onder de rook van Amsterdam-Zuid-Oost. U start in Ouderkerk aan de Amstel en fietst dan via het boeiende weidegebied van Polder De Ronde Hoep langs rivieren, vaarten en kanalen. U maakt kennis met interessante dorpjes als Baambrugge, Loenersloot en Vreeland. Vanuit Vreeland fietst u langs de schitterende Vecht naar Nederhorst den Berg. U fietst door de Spiegelpolder en langs de mooie Spiegelplas en de Ankeveense Plassen. U gaat tenslotte - opnieuw langs fraaie waterwegen - via Weesp en Driemond - naar het boeiende Abcoude met zijn imposante twee kerken. En vandaar keert u terug naar Ouderkerk aan de Amstel. Inderdaad, het is een imposante waterrijke natuurtocht.

Wildroute Amerongen/Leersum (20 km)

Deze route voert de fietsers onder andere door het heidegebied van de Leersumse Plassen en de heuvelachtige, bosrijke omgeving van de Utrechtse Heuvelrug.

Wilmersberg Twinny Load route bij Oldenzaal (24 km)

Via deze fietsroute ontdekt u de schoonheid van het groene Twente rond De Lutte (bij Oldenzaal) vanuit het Landgoed (Hotel en Restaurant) 'De Wilmersberg'. U verkent een deel van de 'bergen' in Twente, die ontstaan zijn in de voorlaatste ijstijd. De hellingen, waarop u fietst, zijn afwisselend bedekt met bossen en met wei- en bouwland.

Wormer en Zaanstreek Route (28 km)

Deze fietsroute laat u kennismaken met Wormer en de Zaanstreek. U fietst langs de Zaan en door het Open Luchtmuseum De Zaanse Schans en maakt kennis met het roemruchte industriële verleden. Water, vaarten en dijken zijn prominent aanwezig, evenals de Zaanse huizen. U fietst door verstedelijkt gebied en door een aantal kleinere plaatsen, zoals Haaldersbroek, Westzaan en Assendelft. U maakt gebruik van goed berijdbare - wel soms drukke - wegen en fietspaden.

Zeven buurtschappenroute (47 km)

Deze mooie fietstocht voert u door alle zeven buurtschappen van Aalten: Haart, Heurne, IJzerlo, Lintelo, Dale, Barlo en 't Klooster.

Zwerven tussen bos en uiterwaarden (32 km)

Een fietsroute vanuit het mooie stadje Hattem brengt u in het prachtige waterrijke gebied op de Oost-Veluwe tussen bos en uiterwaarden. U maakt uitvoerig kennis met het Wapenveldse Broek, dat dit jaar eervol derde werd bij de verkiezing van 'Mooiste Plek van Nederland'.

Grenstochten Nederland/Belgie

Grenslandfietstocht (59 km) (vanuit Budel)

Deze Grenslandfietstocht 'Budel - Bergeijk' gaat door de Belgische en Nederlandse Kempen. U passeert diverse keren de grens tussen Nederland en België. U doet de plaatsen Budel, Schaft, Westerhoven, Bergeijk, Achel en Hamont aan. Het is een hele mooie en goed te volgen route en maakt gebruik van de zogenaamde fietsknooppunten. U kunt starten in elke plaats, die in de routebeschrijving (in rood aangegeven) genoemd wordt.

Kempenbroek Route (60 of 38 km)

De Kempenbroek is een grensoverschrijdend natuurgebied in de Nederlandse en Belgische Kempen. Deze fietsroute voert U door dit gebied. U fietst in een gevarieerde omgeving van bos, weilanden en akkers ten westen en zuiden van Weert en in België. U rijdt door verschillende natuurgebieden.

Maayenshof Fietsroute (28 km)

Een route met grote diversiteit: fietsen door landbouwgebied, langs natuurreservaten, door bossen en langs water. Ook als GPS-route. Ook in het Duits en Deens: Maayenhofs Fahrradtour (28 km durch Holland und Belgien) en Maayenshof Cykeltur (Cykeltur er i alt 28 km)

Markdal, AA en Oude Trambaanroute (27,5 km)

Deze afwisselende route begint op de gezellige Ginnekenmarkt in Breda. U fietst door het unieke Mastbos, langs de rivier de AA en over de oude tramroute tussen België en Nederland. U bezoekt het Lourdes van de Noorder Kemoen in Meersel en keert uiteindelijk door het mooie Markdal langs de rivier de Mark terug naar Breda.

Rivieren en bos in de grensstreek (32 km)

Tijdens deze route maakt u kennis met de mooie natuur en het fraaie landschap van de grensstreek van Nederland en België. U fietst naar het Lourdes van de Noorder Kempen (Meersel Dreef), waar de Mariatuin van de paters Capucijnen mooi is om te wandelen. U fietst lange tijd langs de fraaie Mark en maakt kennis met de andere rivier, de AA of Weerijs. U komt ook in het Mastbosch. U fietst op zandpaden en verharde wegen, binnen en buiten de bebouwde kom, gaat over bruggen en viaducten, fietst door rietpoelen en moeras, langs rivieren, door weilanden en door bos.

Van Abdij naar Abdij (61,5 of 73,5 km)

De tocht heet "Van Abdij naar Abdij" en gaat van de Abdij Achelse Kluis naar Abdij Postel en weer terug. U kunt bij beide Abdijen goed parkeren. Er zijn twee versies: één van 61,5 km en één van 73,5 km.

Belgische fietsroutes

Beverhoutse Fietsroute (38 km)

Deze fietsroute verkent een aantrekkelijk stukje van de zandstreek ten zuiden van Brugge. Het gebied vormt een parklandschap met door knotwilgen en populieren omzoomde akkers en weiden, bossen, riante kasteeldomeinen en stemmige hoeven.

Bulskampveld Fietsroute (43 km)

Deze fietsroute (43 km) verkent de ruimere omgeving van het Bulskampveld, een door bossen en landgoederen gedomineerd parklandschap ten Zuidoosten van Brugge. Vroeger vormde dit gebied een uitgestrekt heideveld.

Canteclaerroute (42 km)

Via deze fietsroute leert u een deel van de omgeving van Stekene goed kennen.

De mooiste 100 km in de Belgische Ardennen?

De route is niet gemakkelijk, maar brengt u dan ook tot bij de mooiste verborgen plekjes van de Belgische Ardennen. U ervaart zeer afwisselende landschappen: bos, hoogvlaktes, dalen, riviertjes. Ook als GPS-route beschikbaar!

Diamantpad ten oosten van Lier rond Nijlen,Kessel en Bevel (30 km)

Het te berijden gebied ligt ten oosten van Lier, in de gaffel gevormd door de Kleine en de Grote Nete. Centraal bevindt zich de fusiegemeente Nijlen met de aangehechte dorpen Kessel en Bevel. Het Diamantpad behoort tot het werkgebied van de streek-VVV Hart der Kempen.

Dijlepad (50 km)

Het Dijlepad voert ons door landelijke gebieden, bosrijke residentiewijken, typische Kempendorpen, en zoals de naam het zegt, vooral naar het einde toe langs de Dijlevallei.

Enclaveroute (46 km) en Landlopersroute (55 km)

De Enclaveroute voert u door de enclaves van die wonderlijk grillige Belgisch-Nederlandse grens. De Landlopersroute Legt een verrassende link met het Drentse Veenhuizen. Gelijk met de noordelijke weldadigheidsmaatschappij werd er begin 19e eeuw ook één in België gesticht. De zusjes van Veenhuizen en Frederiksoord heten hier Merksplas en Wortel. Tien jaren terug kwamen er nog landlopers. Nu staan de gebouwen klaar voor een andere functie. Een deel doet dienst als gevangenis.

Faluintjesroute (45 km)

Vanuit Aalst fietst op licht golvend terrein op veelal rustige wegen. U maakt soms gebruik van onverharde wegen, af en toe een kasseiweg en kerkwegels. In de beschrijving leest u ook, waar het woord 'Faluintjes' vandaan zou kunnen komen.

Fietsen langs meersen en meanders (41,5 km)

De Leiestreek biedt een prachtig stukje natuur. Met name het gebied tussen Gent en Deinze trok daarom op het einde van de negentiende eeuw een kunstenaarskolonie van jonge schilders, die zich in Sint-Martens-Latem en Deurle vestigen. Dankzij deze kunstenaars is dit gebied grotendeels gaaf gebleven. De route verkent deze bizondere streek.

Genteleroute met vertrek vanuit Blankenberge (33km)

Deze lusvormige route voert u door het landelijk gebied van Blankenberge tot de rand van Brugge. De weidse uitzichten over de Vlaamse polders en de vredige polderdorpjes vormen het decor van deze tocht.

Gouverneur Kinsbergenroute (52 km)

Deze prachtige route ligt in het hart van de provincie, waar de drie arrondissementen elkaar de hand reiken. Ze voert u langs waterwegen, heide, bossen, weiden en cultuurgronden van Grobbendonk, Viersel, Massenhoven, Zandhoven, Halle, Pulderbos, Vorselaar en Pulle. Klik hier voor een reportage over de route.

Hamalroute (34 km)

Deze route op het Haspengouwse fietsroutenetwerk vormt een oostelijke lus vanuit Tongeren.

Haspengouwse Kastelenroute (65 km)

De Haspengouwse Kastelenroute (in Belgisch Limburg) is het mooist tijdens de bloesemperiode in april of tijdens de plukperiode. U vertrekt aan de Landcommanderij van Alden Biesen voor een prachtige rit tussen de uitgestrekte fruitboomgaarden. Onderweg is het vooral uitkijken naar statige kastelen, oude vierkantshoeven, kleine kapelletjes en pittoreske dorpjes. Maak beslist tijd voor een kort bezoekje aan Tongeren, de oudste stad van België. De route is in totaal 65 km lang. Ook als GPS-route!

Kastelenroute (56 km)

De Kastelenroute verkent het Houtland in de driehoek Brugge, Oostkamp en Torhout. In deze van oudsher bosrijke streek situeren zich tientallen kastelen en landgoederen. Ze nemen een centrale plaats in op deze tocht

Konijntjesroute (23 km)

Deze route volgt een aangenaam en rustig parcours langs de mooiste plekjes in Dilbeek ten noorden van de Ninoofsesteenweg.

Krekenfietstocht (16, 17 en 33 km): Meetjesland

Het krekengebied in het Meetjesland is een streek die enkele eeuwen geleden gewonnen werd op de zee. De fietstocht beschrijft twee lussen van resp. 16 en 17 km, die aansluitend of apart befietst kunnen worden.

Leiestreekroute: Kortrijk, Bellegem, Rollegem, Aalbeke, Marke, Bissegem en Heule (54 km)

De route gaat door Kortrijk, Kooigem, Bellegem, Rollegem, Aalbeke, Marke, Bissegem en Heule.

Lieveroute (42 km)

De Lieve is het kanaal dat tussen de dertiende en de achttiende eeuw Gent verbond met het Zwin in Damme. In het Meetjesland is een deel van deze waterloop bewaard gebleven. De Lieveroute doorkruist het Houtland, het zuidelijke deel van het Meetjesland. Kanalen, bossen en oude hoeves bepalen er het landschap. Lovendegem en Vinderhoute zijn echte kastelendorpen. De rijke Gentse burgerij vond er de ideale omgeving om monumentale buitenverblijven op te trekken.

Louis Verbeeck Route (49 km)

Deze fietsroute maakt een lus van ongeveer 49 km door alle gehuchten van Tessenderlo over rustige geasfalteerde wegen. In feite kan overal worden gestart en geëindigd. Er zijn zelfs mogelijkheden om de lus in te korten naar eigen goeddunken.

Molenbeekroute (42 km)

Deze route start aan het Schepenhuis van Herzele en doorkruist de mooiste plekjes van Herzele, Erpe-Mere en Haaltert. De Molenbeek waar talrijke watermolens tot op vandaag hun sporen nalieten vormt de rode draad door deze route. Een burcht, kerken, dorpjes en vele indrukwekkende vierkantshoeven getuigen van een rijk historisch verleden. Typische beeklandschappen en panoramische vergezichten maken de fietsroute extra aantrekkelijk.

MijnSleutels (37 km)

Een unieke fietstocht met GPS en audio/video (de 'Verhalenfluisteraar' van Toerisme Limburg) door de Mijnstreek rond Genk. Lees de reportage!

Natuur rond Achel (60 km)

U fietst door het prachtige natuurgebied De Malpie, door het Heezerenbos langs Landgoed Valkenhorst en langs het Trappistenklooster De Achelse Kluis. U maakt gebruik van het knooppuntennetwerk.

Netelandroute: Lier, Duffel, Koningshooikt, St-Kat-Waver, Walem en Mechelen (44 km)

Deze fietsroute biedt voor elk wat wils. Afwisselend fiets je door de prachtige natuur, er is aandacht voor een mooie brok cultuur en je rijdt door uitgestrekte landelijke gebieden. De route is volledig vlak en zeker geschikt voor recreatief fietsen in gezinsverband.

Oude Dijkenroute met vertrek uit De Haan (43 km)

Een fietsroute die een mooie afwisseling biedt tussen het rustige, open polderlandschap, schilderachtige dorpjes en het bouwkundig erfgoed uit het rijke verleden van Oudenburg en Ettelgem.

PAM (Provinciaal Archeologisch Museum) Fietsroute Velzeke-Ename (32 km)

Ter gelegenheid van het Erfgoedweekend op 27 april 2003 stelde PAM Velzeke/Ename een fietsroute samen. Onderweg vind je een aantal bezienswaardigheden en natuurlijk veel mooie natuur. De fietsroute PAM Velzeke/Ename is 32 km lang. Ze doorkuist de Vlaamse Ardennen en passeert de dorpskernen van Roborst, Sint-Denijs-Boekel, Mater, Ename en Munkzwalm. Deze fietsroute won bij een test van drie fietsroutes in de Vlaamse Ardennen: klik hier voor de samenvatting van deze test.

Pillecynroute (38 km)

Deze fietsroute te Hamme voert ons doorheen een oase van groen en water, in de streek van Schelde en Durme.

Rivieren in de Ardennen (102 km)

Deze route gaat door de prachtige dalen van vijf riviertjes van de Ardennen. De route is zo goed als vlak, omdat de fietser de dalen volgt.

Rock-Werchter Fietsroute (17, 33 of 45 km)

Deze route is een geschikte fietsroute voor zowel een fietsend gezin met kinderen als de fietsrecreant of wielertoerist die oog heeft voor natuur en cultuur.

Rozenroute (39 km)

De Rozenroute situeert zich in het midden van de driehoek Gent-Aalst-Dendermonde. Ze doet in hoofdzaak de drie deelgemeenten van Wichelen aan: Schellebelle, Serskamp en Wichelen. Verder fiets je nog een eindje in Wetteren, waar deze in hoofdzaak Wichelse route van start gaat.

Ter Rijstroute (39 km)

Deze route in Vlaams Brabant is een uitstekende kennismaking met de Groene Gordel en met de bijzonderheden, die het Pajottenland zijn eigen, typische karakter geven. Ook pittoreske dorpen en monumenten, zoals het kasteel Den Daal, ontbreken niet. De topper op deze route is het vertrek -en eindpunt: domein Ter Rijst in Heikruis, 49 ha groen en rust met daar midden in een mooi gerestaureerd kasteel dat teruggaat tot 1480.

Schelde-Rupelroute (35 km)

De fietstocht vertrekt en eindigt aan het toeristisch infokantoor op het Mercatoreiland te Rupelmonde en doet de volgende dorpen aan: Rupelmonde, Steendorp, Temse, Wintam en Bazel.

Tuindersroute met vertrek vanuit St-Katelijne-Waver (30,33 en 49 km)

Deze route laat u kennismaken met de vele aspecten van de land- en tuinbouw. Oude hoeven en elektronisch gestuurde serrecomplexen wisselen elkaar af in deze rustige, landelijke streek. Vertrekpunt is St-Katelijne-Waver, met zijn gekende groenteveiling, het zenuwcentrum van deze landbouwstreek.

Turfputtenroute (48 km)

Een groot deel van het landschap, waar we met deze route doorheen fietsen, is ontstaan uit een meander of een overstromingsgebied van de Schelde. Als gevolg van een natuurlijk proces van "verlanding" is er uit allerlei organisch materiaal turf ontstaan.

Willebroek-Zemst-Willebroek (50 km)

Een fietstocht in de Rupelstreek.

Winge- en Demerroute (60 km)

Deze fietsroute loopt door het noordelijke deel van het Hageland. Meer in het bijzonder wordt er gefietst tussen Leuven en Aarschot.


Gerelateerde artikelen

Nieuws

Fietsen naar Santiago de Compostela: Pech onderweg

Een band plakken, daar draait u uw hand vast niet voor om. Maar hoe zit dat met andere fietsreparaties? En welke reparaties moet u eigenlijk onder de knie hebben? Moet er nog wat speciaal g…

Nieuws

Bert blogt: De weidse stilte rond Nieuwkoop

Nieuwkoop, de Meije, de Nieuwkoopse Plassen - heel veel Hollandser kan het bijna niet. Heel veel stiller trouwens ook niet. Blogger Bert Vester zette er een schitterend fietsrondje uit. Voo…

Nieuws

100 miljoen euro extra voor (fiets)verkeersveiligheid

Het kabinet stelt volgend jaar 100 miljoen euro extra beschikbaar voor verkeersveiligheid. Dat bleek op Prinsjesdag uit de Miljoenennota. Eerder maakte minister van Nieuwenhuizen bekend dat…

Nieuws

'Houd nog méér afstand tijdens fietsen'

Veel mensen gaan in deze tijden van het coronavirus graag fietsen, wandelen of joggen. Tijdens deze populaire activiteiten kun je alleen beter méér dan 1,5 meter afstand van andere sporters…

Nieuws

Voorjaar: tijd voor fietsonderhoud

Als de eerste sneeuwklokjes en krokussen zich laten zien, weet je het zeker: het voorjaar komt eraan! Tijd dus om de fiets een goede onderhoudsbeurt te geven. De beste tips vind je hier! Wa…