Logo Fietsen123

Page

Knooppunt kwijt? Zo vind je hem weer terug

Knooppunten zijn heel handig om fietsroutes mee te rijden zonder GPS navigatiesysteem. Toch verdwaal je soms onderweg omdat je een knooppunt kwijt bent geraakt. Met deze tips vind je je route weer terug.

Verdwaald

Knooppuntenroutes fietsen is heel populair in Nederland. Ondanks de zorg waarmee de routes worden gemaakt, raak je toch weleens verdwaald bij het rijden van een fietsroute. Dat kan verschillende redenen hebben.

De knooppunten, die overal in Nederland te vinden zijn, blijven niet altijd hetzelfde. Soms wordt er een knooppunt verwijderd of komt er juist een extra knooppunt bij. De bordjes naar die knooppunten onderweg worden wel netjes aangepast, maar je raakt makkelijk de weg kwijt als je een fietsroute volgt met nog de oude knooppunten.

Als bijvoorbeeld in de routebeschrijving staat dat je van knooppunt 1 naar 5 moet rijden, maar daar is in de praktijk knooppunt 3 tussen gekomen, kun je snel op het verkeerde spoor raken. Tegen hetzelfde probleem loop je op als er ergens onderweg een knooppunt tussenuit wordt gehaald. Hou er ook rekening mee dat je bij een route soms tijdelijk een of meer knooppunten niet kan volgen in verband met wegwerkzaamheden.

Volg je een knooppuntroute en fiets je hier tegenaan? Dan kun je dat oplossen met de onderstaande instructies. Controleer wel eerst of er misschien al een update voor de route is. Kijk hiervoor op https://www.fietsen123.nl/page/updates-van-fietsroutegidsen

Knooppunt onderweg verwijderd

Routebeschrijving op papier: 1 3 5 9 10

Knooppuntbordjes onderweg: 1 5 9 10

Er is hier een knooppuntbordje (3) onderweg weggehaald, maar het verdwenen knooppunt staat nog wel in de routebeschrijving.

Oplossing - Controleer of verderop in de routebeschrijving het eerstvolgende knooppunt staat waarnaar een bordje ter plaatse verwijst. In dit geval is dat knooppunt 5. Volg dan op de fiets de aangegeven richting naar dat knooppunt. Zo blijf je op de route, zelfs al mis je misschien een stukje onderweg.

Soms zijn er tussendoor zelfs meerdere knooppunten veranderd. Kijk dan wat verderop in de routebeschrijving staat, totdat je een knooppunt tegenkomt dat ook op de bordjes staat.

Knooppunt onderweg toegevoegd

Routebeschrijving op papier: 1 5 9 10

Knooppuntbordjes onderweg: 1 3 5 9 10

Er is hier een knooppuntbordje (3) onderweg tussen gezet of er is een knooppunt vergeten bij de routebeschrijving.

Oplossing - Dit probleem is wat lastiger dan bij een verwijderd knooppunt onderweg. Je kan tenslotte niet zien wat de volgende knooppunten op de bordjes verder op de route zijn, alleen het eerstvolgende knooppunt. Je ziet in dit voorbeeld wel een verwijzing naar knooppunt 3 op het bordje dat je tegenkomt, maar niet naar knooppunt 5.

In dit geval kun je niet zomaar beredeneren welke richting je op moet. Daarvoor heb je wat hulp nodig in de vorm van een kaartje met de knooppunten in de omgeving.

Kaartje onderweg

In de buurt van een plek met knooppuntbordjes staat soms een kaartje met knooppunten. Als je regelmatig knooppuntroutes rijdt heb je zo’n kaartje ongetwijfeld weleens gezien. Deze kaartjes geven de knooppunten weer in je directe omgeving.

Als je zo’n kaartje in de buurt ziet, fiets of loop daar dan naartoe. De plek en dus het knooppunt waar je je bevindt, staat op de kaart aangegeven. Zoek nu het volgende knooppunt volgens de routebeschrijving. Dat zal in de directe omgeving liggen. Kijk en onthoud welke knooppunten tussen het knooppunt liggen waar je staat en waar je naartoe moet. Je weet dan welke bordjes je moet volgen om goed op de route te blijven.

Kaartje digitaal

Als er geen kaartje met knooppunten in de buurt staat, heb je een ander kaartje nodig. Vaak zit bij de routebeschrijving een kaartje met knooppunten -op papier of internet- maar daarop kun je gewoonlijk geen losse knooppunten buiten die van de route zien. Desondanks kun je misschien de juiste route naar het volgende knooppunt in de routebeschrijving vinden met behulp van de wegen en fietspaden op het kaartje. Daarvoor moet je wel ver genoeg kunnen inzoomen voor de details en dat kan alleen maar op internet met je smartphone. Zoom voldoende in op het digitale kaartje bij de route, zodat je duidelijk genoeg de wegen en eventueel straatnamen kan zien. Gebruik zo dit kaartje om je pad naar het volgende knooppunt in de routebeschrijving te vinden.

Routeplanner

Wil je toch liever via knooppunten fietsen? Dan moet je de omliggende knooppunten kunnen zien, net als op een fysiek knooppuntkaartje onderweg. Daarvoor gebruik je de routeplanner op www.fietsen123.nl. Tik op Plan je fietsroute. Tik op Kaart laden. Tik bij het kaartje op LF en knooppunten. Zoom voldoende in op de plek op de kaart waar je nu staat. Je ziet dan vanzelf de knooppunten in de omgeving verschijnen. Zoek nu op de kaart het volgende knooppunt in de routebeschrijving. Dat zal in de directe omgeving liggen. Controleer en onthoud welke knooppunten tussen het knooppunt liggen waar je staat en waar je naartoe moet. Je weet dan welke bordjes je moet volgen om goed op de route te blijven.