Logo Fietsen123

Page

Fietsrouteplanners

Wij krijgen regelmatig de volgende vragen: 'Ik zoek een route van ... naar ... Waar kan ik deze vinden?','Bestaat er een routeplanner voor fietsers, zoals deze ook voor auto's bestaat?';en 'Kunt u mij de routebeschrijving geven van ... naar ... ?'

Onze eigen fietsrouteplanner volgens het landelijk knooppuntennetwerk
Wellicht weet u dat Fietsen.123 zelf een fietsrouteplanner (Nederland) heeft. Deze werkt met het landelijke knooppuntennetwerk. U vindt hier onze knooppunten-fietsrouteplanner, inclusief een korte handleiding voor het gebruik ervan.

Hierna geven we een overzicht van de stand van zaken rond fietsroutes en fietsrouteplanners.

Eén fietsrouteplanner op de fiets
Zoals u ziet bestaat er sinds kort voor Nederland een navigatiesysteem/routeplanner van Garmin, die zowel in de auto als op de fiets en voor het wandelen bruikbaar is. De planner is op dit moment nog vooral geschikt voor recreatieve fietstochten. Het is de eerste en enige tot nu toe, als men de specialistische GPS-apparaten buiten beschouwing laat!

Fietsrouteplanners op internet
Daarnaast bestaan er verschillende fietsrouteplanners op internet, die routes aangeven van de ene plek naar de andere plek, dus van A naar B. Deze internet-routeplanners voor fietsers bestaan sinds enige tijd, zij het alleen voor (delen van) Nederland en Duitsland.
In België en in delen van Nederland zijn wel vele initiatieven ontwikkeld om op internet fietsroutes via knooppunten te plannen en weer te geven.

Alles op een rij
Hierna vindt u alle mogelijkheden op een rij! We hebben ze gerubriceerd in een aantal hoofdstukken:

Fietsrouteplanners: algemeen

Garmin Navigatiesysteem (op de fiets!) met Fietsrouteplanner (via OnRoute fietskaart)

GarminNavigatiesystemen voor in de auto zijn er in overvloed. Een zelfde gemakkelijk navigatiesysteem voor op de fiets was er nog niet. Garmin heeft hierin - in nauwe samenwerking met Waypoint - recent verandering gebracht. Want het bedrijf heeft een fietskaart van Nederland uitgebracht die geschikt is voor vrijwel alle Garmin-navigatiesystemen met een SD-kaartslot. De (nieuwste) NUVI 550 is dus nu geschikt voor zowel de auto, de fiets als voor wandelen. En is daarmee uniek. Het is de enige planner, die men op de fiets zelf kan gebruiken, als men de specifieke GPS-apparaten buiten beschouwing laat!

Het apparaat is, volgens Garmin, ook waterdicht en de batterij zou zelfs tot 8 uur meegaan. U dient er uiteraard een fietssteun bij aan te schaffen. Een extra oplader voor in het stopcontact - de oplader voor in de auto zit er standaard bij - is voor een fietser eveneens onmisbaar en zou dus ook in het standaardpakket meegeleverd moeten worden. De fietskaart is een eerste start, is nog volop in ontwikkeling en leidt u op dit moment nog vooral langs toeristische fietspaden. Het is beslist een veelbelovend begin, dat uiteraard nog wel de nodige verbeteringen behoeft. Iemand, die toch een navigatiesysteem voor zijn/haar auto wil aanschaffen, zou zeker een Garmin met deze extra mogelijkheden voor fietsen en wandelen moeten overwegen. Fietsen Eén Twee Drie is de nieuwste NUVI 550 met zijn drie navigatiefuncties - voor auto, fietsen en wandelen - inmiddels vooral voor het fietsen verder aan het testen. Lees meer. Meer informatie: WayPoint en Onroute.

Tom-Tom en PDA's

Tom-Tom heeft geen bruikbare fietsrouteplanner en zal deze, naar eigen zeggen, de komende tijd ook niet ontwikkelen. Er bestaan ook nog geen PDA's met bruikbare planners voor de fiets, hoewel dit soms wel door de fabrikanten gesuggereerd wordt. [Lees meer]

Recreatieve rondrijdroutes Fietsen Eén Twee Drie

Wij publiceren op deze fietswebsite honderden vooral recreatieve routes in Nederland en België, die rondgereden kunnen worden. En verder enkele woon- werkroutes en een aantal vakantieroutes, die tussen twee vakantieoorden liggen. Indien u van de ene plaats naar de andere plaats wilt, kunt u voor alle zekerheid even kijken, of zo'n route voor u geschikt is. U kunt zoeken per provincie en per plaats met als startpunt het overzicht van alle fietsroutes per land, provincie of thema.

Fietsrouteplanners op internet in Nederland

Fietsrouteplanner Nederland-ANWB

Hoe komt u fietsend van punt A naar punt B? Er bestaan hiervoor al een heel aantal provinciale routeplanners. De landelijke autorouteplanner van de ANWB is sinds begin november 2009 nu ook uitgebreid met een fiets- en wandeloptie. Het voordeel van deze planner is, dat je nu vier opties naast elkaar kunt leggen: de fiets, de auto, wandelen of het openbaar vervoer. Klik hier voor deze ANWB-routeplanner voor fietsen,wandelen, auto en het openbaar vervoer.

Recreatieve Fietsrouteplanner Nederland op basis van LF-routes en knooppunten

Recreatieve Fietsrouteplanner Nederland op basis van LF-routes en enige provinciale knooppuntenplanners

Met de Recreatieve Fietsrouteplanner is het vanaf 9 april 2009 mogelijk een fietstocht op internet te plannen over de Landelijke Fietsroutes (LF-routes) in heel Nederland in combinatie met knooppuntroutes in een aantal Nederlandse provincies. Het is een samenvoeging van de LF-fietsrouteplanner van de NBTC en een aantal provinciale knooppuntplanners van de Fietsersbond. In de provincies Drenthe, Friesland, Gelderland, Utrecht en Flevoland krijgt u een route (en routebeschrijving) van deur tot deur. In de overige provincies start of eindigt de route op het dichtbijzijnde punt van het LF-netwerk. In de loop van 2009 zijn er ook in Overijssel en Noord-Holland complete routebeschrijvingen van deur tot deur verschenen. In 2010 in alle provincies, dus in heel Nederland, zo beloven de organisatoren met optimisme. Klik hier voor deze Recreatieve fietsrouteplanner (op de site van PlusOnline.nl).

Knooppuntenplanners voor Nederland

Fietsen.123 en kaartenuitgeverij Falk presenteren een eigen landelijke fietsknooppuntenplanner op internet. Alle tot nu toe bestaande provinciale en regionale knooppuntnetwerken zijn erin opgenomen. U kunt alle knooppunten invoeren, die u wenst te volgen. Klik hier voor deze landelijke knooppuntenplanner.

Marcel van Veelen ontwikkelde een knooppuntenplanner, die alleen een route berekent tussen twee willekeurige knooppunten. U kunt een begin en eindpunt aanwijzen en vervolgens de route laten berekenen. Klik hier om naar deze planner te gaan

Fietsrouteplanner voor provincie Zuid-Holland

De eerste provinciale Fietsrouteplanner op internet was van de provincie Zuid-Holland. Deze is in 2005 gepubliceerd. Klik hier voor deze Fietsrouteplanner voor Zuid-Holland [Klik hier voor meer achtergrondinformatie]

Fietsrouteplanner voor de stad Utrecht

Er bestaat er een Fietsrouteplanner voor de stad Utrecht. Klik hier voor deze fietsrouteplanner voor de stad Utrecht.

Fietsrouteplanner voor de regio Amsterdam

DAVstudio/Routecraft heeft een fietsrouteplanner voor de regio Amsterdam ontwikkeld en op internet gezet. Er zijn reeds verschillende nieuwe versies ontwikkeld. Voor scholen is een speciale versie van de planner beschikbaar. De planner is nu ook geschikt voor iPhone en iPhone touch. Klik hier voor deze fietsrouteplanner voor de regio AmsterdamKlik hier voor de speciale scholenversie

Fietsrouteplanner voor de provincie Utrecht

De provincie Utrecht en de Fietsersbond Nederland hebben samen gewerkt aan een fietsrouteplanner voor de provincie Utrecht. Op 18 juni 2006 is de routeplanner gepresenteerd. Daarmee was Utrecht ná Zuid-Holland de tweede provincie, die een fietsrouteplanner had, die de fietser van adres naar adres brengt. Klik hier voor de routeplanner voor de provincie Utrecht [Klik hier voor meer achtergronden van dit initiatief] Deze routeplanner bevat ook een knooppuntenplanner voor de provincie Utrecht.

Fietsknooppuntenplanner voor Veluwe, voor Noord-Brabant, Noord-Holland en Almere-Flevoland

Vanachter uw PC een fietstocht over de Veluwe plannen. Dat is sinds 9 augustus 2007 mogelijk met de digitale Fietsrouteplanner Veluwe. In samenwerking met Fietseropuit heeft het Veluws Bureau voor Toerisme deze routeplanner ontwikkeld. Vanaf 7 juli 2008 is ook het mogelijk via Fietseropuit een knooppuntroute te plannen in geheel Noord-Brabant. Sinds december 2008 zijn de regio's Noord-Holland en Almere-Flevoland toegevoegd. De basis voor deze fietsrouteplanner wordt gevormd door het fietsknooppuntennetwerk. Dit systeem van genummerde kruisingen maakt het mogelijk dat recreanten via internet zelf een fietstocht kunnen uitzetten. Men kan zelf dus een route kiezen, krijgt een overzicht van de gekozen knooppunten, de totale afstand, maar ook gegevens over activiteiten, bezienswaardigheden en foto's in de desbetreffende plaatsen en regio's. Klik hier voor de Fietsrouteplanner voor de Veluwe, Noord-Brabant, Noord-Holland en Almere.

Fietsknooppuntenplanner Zuidoost-Brabant

Zuidoost-Brabant is een heerlijke regio om te fietsen. Vanaf 14 september 2007 kunnen daar tochten online uitgestippeld worden. Deze fietsrouteplanner is door de Regio-VVV Zuidoost-Brabant in samenwerking met de Fietsersbond ontwikkeld. Deze regio bestaat uit de Kempen en de Peel. Het is een zeer gevarieerd gebied, bestaande uit 21 gemeenten, waaronder Eindhoven en Helmond. De planner is gebaseerd op het bekende fietsknooppuntennetwerk en leidt u langs alle gewenste interessante plekjes in Zuidoost-Brabant. De geplande routes en kaarten zijn daarna uit te printen en mee te nemen op de fiets, maar u kunt ook de route downloaden voor gebruik op uw GPS apparaat. Klik hier voor de Fietsrouteplanner Zuidoost Brabant

Fietsrouteplanner Noord-Holland

Fietsers in Noord-Holland kunnen vanaf eind 2009 gebruik maken van een volledige fietsrouteplanner. Klik hier voor deze Fietsrouteplanner voor Noord-Holland. De routeplanner is ontwikkeld door de Fietsersbond. De Provincie en de Stadsregio Amsterdam hebben hiervoor bijna drie ton subsidie beschikbaar gesteld. De officiële opening van de Fietsrouteplanner zal overigens pas plaatsvinden op de Fiets- en Wandelbeurs 2010. Er is een fietsknooppuntennetwerk in Laag Holland en IJmond (het gebied tussen Castricum, Hoorn, IJmuiden en Zaanstad), in Noord-Kennemerland, in West-Friesland en in De Gooi en Vechtstreek. Alles kan vanaf internet geregeld worden! Om te beginnen krijg je via een kaart het overzicht van dat deel van Noord-Holland, dat inmiddels van de bekende knooppuntborden is voorzien. Maar belangrijker nog: je kunt je eigen route zelf op internet bepalen en vervolgens uitprinten. En dan direct op stap! Informatie: Fietsknooppuntenplanner Noord-Holland Er bestaat overigens ook een aparte knooppuntenplanner voor het Gooi en de Vechtstreek.

Fietsrouteplanner voor de provincie Fryslân

De Fietsersbond heeft een fietsrouteplanner voor Friesland gemaakt. De provincie Fryslãn stelde hiervoor € 94.810 beschikbaar: € 32.000, - voor het ontwikkelen van de planner en € 62.180,- voor het onderhoud en beheer tot en met 2013. De planner moest najaar 2007 klaar zijn, maar is op 20 maart 2008 officieel in gebruik genomen. De fietsrouteplanner bevat ook een fietsknooppuntenplanner. Klik hier voor deze planner. [Lees meer]

Fietsrouteplanner voor de provincie Gelderland

Ook de provincie Gelderland heeft de Fietsersbond een digitale fietsrouteplanner voor de provincie laten ontwikkelen. De provincie wil hiermee het fietsgebruik stimuleren en de concurrentiepositie van de fiets ten opzichte van andere vervoermiddelen versterken. Dit sluit aan bij de doelstelling van de provincie. De kosten bedroegen 97.300 euro. Op 31 januari 2008 is de planner officieel in gebruik genomen. Klik hier voor deze planner. De fietsrouteplanner bevat ook een Veluwe-knooppuntenplanner.

Fietsrouteplanner voor de Achterhoek

Het Achterhoeks Bureau voor Toerisme heeft samen met Falk een eigen fietsknooppuntenplanner ontwikkeld. Klik hier voor deze fietsknooppuntenplannerf

Fietsrouteplanner voor de provincie Drenthe

De Fietsersbond heeft in samenwerking met Provincie Drenthe een digitale fietsrouteplanner ontwikkeld. De routeplanner is op 24 juni 2008 formeel in gebruik genomen. Klik hier voor deze planner.

Fietsknooppuntenplanner voor provincie Overijssel

Op zich is de planner voor deze provincie al een tijdje klaar, maar de provincie opent de planner graag officieel en feestelijk aan het begin van het fietsseizoen 2010. Klik hier voor de fietsrouteplanner Overijssel. Op 11 september 2008 werd een fietsknooppuntenplanner voor drie regio's in de provincie Overijssel gepresenteerd. Het betreft het fietsknooppuntennetwerk van Twente, Vechtdal Overijssel en de IJsseldelta. Klik hier voor deze planner.

Fietsrouteplanner Twente

Een URL (web-adres) om van te watertanden: www.fietsrouteplanner.nl! En dan kom je meteen in Twente terecht.

Fietsrouteplanner provincie Flevoland

Vanaf 27 mei 2009 kunnen alle fietsers in en buiten de provincie Flevoland gebruik maken van een digitale fietsrouteplanner voor Flevoland. De provincie heeft ruim 50.000 euro beschikbaar gesteld aan de Fietsersbond voor het ontwikkelen van de fietsrouteplanner en het beheer ervan. Klik hier voor deze fietsrouteplanner Onderdeel ervan is een knooppuntenplanner voor de regio Almere.

Fietsknooppuntenplanner Stadsregio Rotterdam

Er is een knooppuntennetwerk in de stadsregio Rotterdam. Hiermee wordt het gehele gebied van de gemeenten Albranswaard, Barendrecht, Lansingerland, Rotterdam, Capelle aan de IJssel, Ridderkerk en de gemeente Nieuwerkerk aan de IJssel bestreken, Informatie: Knooppuntennetwerk Stadsregio Rotterdam. Klik hier voor de knooppuntenplanner voor de stadsregio Rotterdam

Fietsrouteplanner Zeeland, Limburg, Noord-Brabant

Sinds april 2011 is er een fietsrouteplanner voor de Zuid-Nederlandse provincies Zeeland, Limburg, Noord-Brabant. Klik hier voor de Fietsrouteplanner Zuid

(Fietsroute-)planner NS

Bij de planner van NS (Nederland) kunt u alleen fietsroutes plannen van en naar NS-stations. Klik hier voor deze planner van de NS

Fietsrouteplanner grensgebied tussen Rijn en Maas

In het kader van het project Grenzeloos Fietsen is een grensoverschrijdende routeplanner ontwikkeld voor het Duits-Nederlandse grensgebied tussen Rijn en Maas. Klik hier voor deze planner.

Fietsrouteplanner voor De Achterhoek en Westmünsterland

De nieuwe Fietsrouteplanner voor De Achterhoek en Westmünsterland maakt deel uit van het project ‘Belevenistochten Achterhoek en Westmünsterland’. De fietsrouteplanner is drietalig: Nederlands, Duits en Engels. Het eerste ontwerp is te zien op internet: klik hier.

Fietsrouteplanners op internet in België

In België zijn verschillende initiatieven om routes - vooral via de knooppunten - te plannen en weer te geven. Er is nog geen routeplanner, waarmee routes van plaats/straat A. naar plaats/straat B. kunnen worden gepland.

Fietsnet: alle knooppunten Vlaanderen

Fietsnet is een project (in beta-versie) dat het gehele fietsknooppuntennetwerk in Vlaanderen op één online kaart verenigt, c.q. wil verenigen. Het is in juni 2007 op niet-commerciële basis gestart door de ingenieurs Koen Mannaerts en Kris Mattheus. Daarmee heeft Vlaanderen zijn eerste online fietsknooppuntenplanner met automatische routeberekening. Klik hier voor deze planner.

Digifietser: knooppunten België en Nederland

De Digifietser is een Windowsprogramma waarmee u fietsknooppuntroutes kunt plannen. Het programma maakt hiervoor gebruik van een eigen databank waarin het grootste gedeelte van alle knooppuntnetwerken in België en Nederland zijn opgenomen. De huidige versie bevat 5767 knooppunten en 8800 verbindingsroutes en kost 35 euro. Klik hier voor deze planner

De fietskaart: knooppunten Vlaanderen

De Fietskaart is een programma in beta-versie, dat u in staat wil stellen om vanaf een gekozen knooppunt in Vlaanderen een fietsroute uit te stippelen. Klik hier voor deze planner

Knooppuntenplanner Oost-Vlaanderen

Knooppuntenroutes uitstippelen in de provincie Oost-Vlaanderen kan ook vanaf de website van Toerisme Vlaanderen. Toerisme Oost-Vlaanderen ontwikkelde samen met het Gentse bedrijf RouteYou hiervoor een nieuwe eigen routeplanner. Klik hier voor deze planner

Fietscontreien: lange afstandsfietspaden

Met deze fietsrouteplanner van Guy Raskin kunt u uw route over langeafstandsfietspaden berekenen en dit over geheel België. Klik hier voor deze planner

GPS-CD-Rom van de Grote Routepaden

Op deze CD staan alle gemarkeerde fietsroutes van Vlaanderen: LF-routes, knooppunten en klassieke fietsroutes en de RAVEL en RV (RAndoVELo)–routes in Wallonië. Klik hier voor alle informatie over deze GPS-CD-RomKlik hier om direct te bestellen in onze Fietswebwinkel

Topografische fietskaart van Vlaanderen

Met de DVD 'Topografische fietskaarten Vlaanderen' kunt u een fietstocht samenstellen op de Vlaamse provinciale fietsknooppuntennetwerken en op de lange-afstandsfietsroutes (LF), zoals bv. de bekende Vlaanderen Fietsroute. U kunt een samenvatting beklijken van uw tocht met daarin de lengte, de duur, het hoogteprofiel. U kunt uw eigen fietskaart afdrukken, evenals een handige fiche met een chronologische lijst van alle knooppunten op uw route. Ook kunt u - als u GPS-expert bent - uw tocht exporteren naar een Garmin GPS-toestel of naar de programma's PathAway of OziExplorer op uw PDA. Lees meer over deze DVD

Fietsrouteplanners op internet in Duitsland

In Duitsland kennen we in middels een aantal fietsrouteplanners, waarvan sommige zeer geavanceerd. We noemen de volgende:

Fietsrouteplanner voor Berlijn

De fietsrouteplanner van Berlijn is geheel is opgebouwd door vrijwilligers. De planner is bijzonder geavanceerd en toch heel gemakkelijk in gebruik. Gewerkt wordt op basis van een netwerk van hoofdfietsroutes. De planner kent wel alle straatnamen maar houdt geen rekening met huisnummers. Klik hier voor deze Fietsrouteplanner voor Berlijn

Fietsrouteplanner Nordrhein Westfahlen

Deze fietsrouteplanner voor het grote gebied van Nordrhein Westfahlen staat als zeer goed bekend. Het is een planner van deur tot deur. De planner is het resultaat van samenwerking van veel organisaties. Opvallend is de uitgebreide koppeling aan toeristische informatie. Klik hier voor deze Fietsrouteplanner voor Nordrhein Westfahlen

Fietsrouteplanner Hessen

Deze routeplanner is sinds 16 mei 2007 online. Het is een coproductie van de Hessische overheid en het verkeersmanagement voor de regio Frankfurt Rijn-Mainz. Het is de eerste interactieve fietsrouteplanner in Duitsland, die de grenzen van de bondsstaten overschrijdt. Daarom vindt de gebruiker er ook fietsroutes in de buurstaten Rijnland-Palts en de stad Mainz, die de ontwikkeling van de fietsrouteplanner eveneens ondersteund hebben. Klik hier voor deze Radroutenplaner Hessen

Fietsrouteplanners op internet elders in de wereld

Planner voor Europese fietsvakantie

Overal in Europa zijn fietsroutes uitgezet en beschreven in fietsgidsen, fietsboeken en op internet. Of u nu tijdens een fietsvakantie van Groningen naar Sevilla of van Antwerpen naar Rome wilt fietsen, er ziin altijd wel routes die redelijk in de buurt komen van uw gewenste traject. Vaak kan dit door meerdere lange-afstands-fietsroutes te combineren. De nieuwe website Fietsrouteplanner Europa wil u helpen snel de juiste route te vinden. U krijgt een suggestie welke fietsroutes u kunt gebruiken. De routeplanner geeft dus niet aan hoe u precies moet fietsen. U kunt dus niet op de fiets stappen met een uitgeprinte route van deze nieuwe site. De planner doet u wél op een handige manier een suggestie welke fietsroutes u kunt gebruiken om op uw bestemming te komen. De fietsgidsen, fietsboeken en fietskaarten dient u vervolgens aan te schaffen bij uw eigen boekhandel of via internet. Klik hier voor deze Europese Fietsvakantieplanner. (Klik hier voor meer achtergronden van dit initiatief)

Fietsrouteplanners elders in het buitenland

Ook elders in het buitenland zijn beginnende fietsrouteplanners ontwikkeld. U vindt de links op de site Fietsroutes, overal in de wereld. Deze startpagina rubriceert informatie over fietsroutes per land. Kies hierna voor deze startpagina over fietsroutes over de gehele wereld. Klik hier voor de startpagina met Fietsroutes overal in de wereld