Logo Fietsen123

Page

Thüringen: cultureel fietsparadijs

Thüringen is een van de kleinere deelstaten van Duitsland, maar dat maakt hem zeker niet minder mooi. Het prachtige landschap bevat een schat aan historie en erfgoed. Stap op de fiets en trap langs de hoogtepunten van Thüringen.

Met een netwerk van ruim 1.700 km aan bewegwijzerde fietsroutes, zowel kort als lang, biedt Thüringen de natuur- en cultuurbewuste fietsers tal van mogelijkheden.

De Thüringer Städtekette: langs de belangrijkste steden

Deze prachtige fietsroute van 225 km neemt je door een afwisselend landschap mee langs de bekendste steden van Thüringen. De route begint in het historische Eisenach, de geboorteplaats van Johann Sebastian Bach en woonplaats van de heilige Elisabeth en Maarten Luther. Breng voorafgaand aan de route vooral een bezoekje aan Kasteel Wartburg en geniet hier van het prachtige uitzicht over de omgeving en ontdek de inspiratie voor Wagners opera Tannhäuser.

Gotha is een bekende residentiestad en was als hoofdstad van een Ernestijns hertogdom een rivaal van het bekendere Weimar. Het stadsbeeld van Gotha wordt gedomineerd door het barokke slot Friedenstein, maar ook de gewelven van de vestingwerken, de laatgotische Margarethakerk en het barokke theater zijn een bezichtiging waard.

Erfurt is de hoofdstad van Thüringen en heeft een goed bewaard historisch centrum, vol met religieuze architectuur. Zo is de Dom van Erfurt een van de architecturale hoogtepunten van Duitsland en studeerde Maarten Luther er in het Augustiner klooster. Maar vooral de Krämerbrücke is een imposant bouwwerk. Deze middeleeuwse boogbrug is volledig bebouwd met vakwerkhuizen.

De route neemt je verder mee langs andere belangrijke steden, bijvoorbeeld Weimar, dat verbonden is aan diverse grote namen uit de filosofische, muzikale en kunstgeschiedenis. Zo hebben Goethe, Schiller, Bach, Liszt en Cranach hier gewoond. Ook niet te missen zijn Jena – met het oudste werkende planetarium ter wereld – Gera – met prachtige parken en tuinen – en Altenburg – met een goed bewaard historisch centrum en een mooi kasteel.

Door het Werradal

De Werra is een van de bronrivieren van de Wezer. De route is zo’n 300 kilomter lang – waarvan 200 in Thüringen - en begint bij de bronnen van de Werra in het Thüringer Woud. Hier kun je genieten van de ruige natuur van Thüringen als je op weg gaat naar het Hennebergisches Museum Kloster Veßra, met oude vakwerkhuizen.

De stad Meiningen is een cultureel centrum op de route, met een opvallend theater en een van de oudste orkesten van Europa. In de 19de eeuw voerde ‘Theaterherzog’ George II van Saksen-Meiningen diverse vernieuwen op het gebied van licht, geluid en massascènes in het theater door. Deze ‘Meininger Principes’ werden daarna door veel theaters in Europa overgenomen.

Ter hoogte van het historische Creuzburg, met een imposant kasteel en de oudste bruggen ten noorden van de Main, begint het meest idyllische stuk van de route. Hier fiets je door het Werradal, dat gekenmerkt wordt door bijzondere rotsformaties en veel wilde orchideeën. Ook fiets je hier door de groene zone waar vroeger de ondoordringbare grens tussen Oost- en West-Duitsland lag.

De Saaleradweg: scherven brengen geluk

Van de 403 kilometer van de Saaleradweg liggen er 180 in Thüringen. Dit is ook meteen een van de meest indrukwekkende delen van de langeafstandsroute, met de ruige Thüringer Schiefergebirge, enorme waterreservoirs en fjordachtige landschappen.

Langs de route kom je onder meer langs Bad Sulza, aan de rand van het wijngebied Saale-Unstrut dat in de aangrenzende deelstaat Saksen-Anhalt ligt. Dit gebied wordt ook wel het Toscane van het Noorden genoemd. Bij de stad Saalfeld vind je een bijzonder grottenstelsel, dat in het Guinness Book of World Records is opgenomen als een van de kleurrijkste grottenstelsels ter wereld.

De route staat verder vol met kastelen, waaronder Burgk en de drie kastelen van Dornburg. Extra bijzonder is Leuchtenburg, een middeleeuwse hoogteburcht met de ‘Steg der Wünsche’. Hier kun je een wens op een stuk porselein schrijven en deze in het ravijn gooien. Als het porselein in stukken uiteenspat, komt je wens uit.

Lees hier alles over fietsen in Duitsland.