Logo Fietsen123

Dossier: Fietsen in Duitsland

Langs de rivieren van Saksen-Anhalt

In Saksen-Anhalt liggen meerdere grote rivieren, waaronder de Elbe, de Saale en de Unstrut. Een tocht langs deze belangrijke waterwegen laat je kennismaken met deze prachtige deelstaat, die ook wel de culturele schatkist van Duitsland wordt genoemd.

In Saksen-Anhalt heb je de keuze uit diverse meerdaagse en dagtochten, die je onderdompelen in de rijkdom van deze deelstaat in het midden van Duitsland. De bekendste routes zijn de Elberadweg, Saaleradweg en de Unstrutradweg.

Elberadweg

De Elbe is een van de belangrijkste rivieren van Centraal-Europa en ontspringt in het Reuzengebergte in Tsjechië, om via Hamburg bij Cuxhaven in de Noordzee uit te monden. De Elberadweg neemt je gedurende een indrukwekkende 860 kilometer mee langs deze rivier, langs mooie natuurgebieden en belangrijke steden.

Lutherstad Wittenberg is wellicht de bekendste stad langs de route. In deze stad spijkerde Maarten Luther in 1517 zijn 95 stellingen aan de kerkdeur, uit protest tegen de aflatenhandel van de katholieke kerk. In de Slotkerk ligt de beroemdste kerkhervormer uit geschiedenis begraven. Ook staat in Wittenberg het huis waar Luther tot zijn dood gewoond heeft. Hier is nu een museum gevestigd. Hetzelfde geldt voor het Melanchthonhuis, het huis van Philipp Melanchthon, ook een kerkhervormer en vriend van Luther.

Dessau-Wörlitz, In het zuidoosten van Saksen-Anhalt, ligt langs de oevers van de Elbe. Het geheel van steden, dorpen, parken, paleizen en monumenten staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Hier vind je vrijwel alle landschaps- en bouwstijlen van de laat-zeventiende tot vroeg-negentiende eeuw.

Saaleradweg

De Saale – ook wel Saksische Saale genoemd ter onderscheiding van de Frankische Saale – is een zijrivier van de Elbe. De rivier begint in het Fichtelgebergte in Beieren en stroomt verder door Saksen-Anhalt en Thüringen.

De Saaleradweg is zo’n 400 kilometer lang en volgt de rivier vanaf de bron tot aan de monding in de Elbe. Vanaf de bergachtige bovenloop fiets je door schilderachtige dorpjes en prachtige historische steden. Een van de hoogtepunten langs de route is Halle, met een groot historisch centrum, diverse kastelen, de oudste chocoladefabriek van Duitsland die nog steeds in gebruik is, het Händelhaus – het huis waar Georg Friedrich Händel gewoond heeft – en het Landesmuseum für Vorgeschichte.

Naast Halle is ook Naumburg een bezoekje meer dan waard. De stad heeft een prachtig historisch centrum en de Petrus- en Paulusdom, een van de belangrijkste romaanse bouwwerken van Saksen-Anhalt, staat sinds 2018 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Unstrutradweg

De Unstrut is een zijrivier van de Saale. De rivier begint in Thüringen en het stroomgebied omvat bijna het gehele Thüringer Bekken en grote delen van het Thüringer Woud.

De Unstrutradweg volgt de rivier gedurende zo’n 200 kilometer en neemt je mee door een prachtig landschap. Een van de hoogtepunten van de route is Saale-Unstrut, het noordelijkste wijngebied van Duitsland. Hier ligt de Rotkäppchen Sektkellerei, waar de wereldberoemde sekt – de Duitse mousserende wijn – Rotkäppchen geproduceerd wordt. Het prachtige hoofdgebouw is een bezienswaardigheid op zich. Ook ligt hier de mooie stad Freyburg, het centrum van de wijnbouw in deze regio.

Lees hier alles over fietsen in Duitsland.


Gerelateerde artikelen

Nieuws

E-bike verzekeren en hoe?

Elektrische fietsen gaan nog steeds als warme broodjes over de toonbank, sterker nog, inmiddels is een op de drie nieuw verkochte fietsen een elektrische variant! Enkele jaren gelden was da…

Nieuws

Aantal spaakbeknellingen daalt, maar verdere aanpak blijft nodig

Een brede coalitie slaat de handen ineen om de problematiek rondom spaakbeknelling een halt toe te roepen. Jaarlijks belanden 2.800 kinderen op de Spoedeisende Hulp als gevolg van voeten tu…

Nieuws

Winnaars prijsvraag februari bekend

Heeft u meegedaan met onze prijsvraag waarmee u kans maakte op een jack van Happy Rainy Days? Dan vindt u hieronder de uitslag. Wij feliciteren:BW Mets, SpaubeekG Pullen, HeemserveenM Klema…

Nieuws

Populariteit E-bike verder gestegen

Bijna 1 op de 5 (19 procent) van alle verkochte fietsen in Nederland was vorig jaar een E-bike. Dat heeft de RAI Vereniging op vrijdag 28 februari bekendgemaakt. De verkoop van elektrische …

Nieuws

Oudere fietser is minder stabiel

Fietsers schatten hun eigen rijgedrag hoger in dan tests in het veld aantonen en de oudere fietser is minder stabiel dan zijn jongere evenknie. Dat toont een langlopend onderzoek naar de ve…